Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двойна НОЩ, богата програма и специални цени на билетите в тазгодишното издание в Благоевград на Нощ на театрите

| обновено на 02.11.17 в 14:01

Драматичният театър „Н.Вапцаров” Благоевград се присъединява към НОЩ НА ТЕАТРИТЕ 2017, част от платформата ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА ТЕАТРИТЕ, която ще се проведе на 4 и 5 Ноември /събота и неделя/.

За поредна година благоевградчани и гости на града ще имат възможността да прекарат цял ден в Храма на Мелпомена. Всяка година екипът на театъра разширява програмата за НОЩТА, за да може тя да обхване всички интереси на публиката, зрителят да има избор от представления, а цените да са достъпни за всички.

Тази година изданието НОЩ НА ТЕАТРИТЕ е двойно, за да е по-празнична и по-пълна с емоции петата - юбилейна година.

На 4 и 5 ноември, малко необичайно, но вече превърнало се в традиция, нощта ще трае цял ден. Градът ще стане една голяма театрална сцена, която ще предложи едно ново изживяване и възможност зрителите да бъдат и участници в „нощния“ живот на театъра. 

Ето и програмата:

  4 ноември

В 11:00ч. до 12:00ч.

Голяма сцена

Вход – 5 лева – дете и придружител 

/специална цена за НОЩ НА ТЕАТРИТЕ/

   

ДЕТСКА ПРОГРАМА: „Малка нощ” представя любимата приказка "КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА" от Димитър Жеков.

Любимата на зрителите приказка и героите й оживяват на сцената, през погледа на постановчика Жанет Керанова, която има зад гърба си няколко успешни детски спектакъла - „Снежинката със синьото носле”, „Защо падат звездите!?” и „Червената шапчица и Вълкът”.  Музиката за представлението е специално написана от директора на Камерна опера – Благоевград, Петър Радевски, а хореографията е поверена на Пламена Моралиева, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски”- Благоевград.

История за две сърца, изпълнени с истинска любов ще разкажат Божана Косева, Пепа Манева, Александър Митев и Илия Павлевчев.

В 12:00ч. до 13:30ч.

Вход свободен

„ОТВОРЕНИ ВРАТИ” /разходка зад кулисите/

Театърът предлага разходка из репетиционните зали, гримьорните, перукерните, архива, ателиетата, фоайетата, както и всички скрити за външен поглед места, където се ражда магията, наречена ТЕАТЪР.

*Разходката започва от Голяма сцена

В 18:00ч. до 19:00ч.

Фоайе №2

Вход свободен

Представяне на авторска фотоизложба на Тошка Катева

„Те не са забравени”

Фотоизложбата съдържа биографични материали за актрисите Олга Кирчева, Ирина Тасева, Таня Масалитинова, Луна Давидова, Лиляна Шопова.

В 19:00.ч до 20:30ч.

Камерна сцена

Вход свободен

По традиция, дипломанти на Югозападен университет „Неофит Рилски“, представят спектакли в рамките на програмата „НОЩ НА ТЕАТРИТЕ”. Тази година на камерна сцена излиза класът на Доц. Николай Ламбрев /випуск 2017/ с представлението „Пет вечери” от Александър Володин.

Режисьор: Катерина Велчева

Участват:Михаела Заимова, Анастас Жайгаров, Таня Янчева, Никола Костадинов

“Няма нищо по-убийствено от това да обичаш от все сърце, макар и да съзнаваш, че другият не го заслужава, и колкото и да се опитваш, да не можеш да го забравиш.”

Интересното при джаз музиката е, че всеки инструмент има своя собствена партитура, т.е. всеки свири различно от другия, но сливайки се в едно, инструментите сякаш засвирват в синхрон и ето го – джазът. Такива са и нашите герои – всеки един от тях има свой собствен ярък и изявен характер, но всъщност не могат един без друг. Когато са заедно те са пълноценни, допълват се и се получава онази хармония, за която всеки мечтае.

Дали е възможно животът ви да се преобърне в рамките на пет вечери?

Убедете се сами...



5 ноември

В 19:00 часа до 20:30ч.

Голяма сцена

Вход – 6 лева /специална цена за НОЩ НА ТЕАТРИТЕ/ 

„В полите на Витоша”

по П.К.Яворов

сценичен вариант и постановка Маргарита Мачева

сценография Василена Ялъмова

Участват:

Аделина Томова, Кънчо Кънев, Георги Манев, Лили Сучева, Стефан Попов, Теодор Куков, Лъчезар Кацарски, Албена Чобанова

Режисьорът Маргарита Мачева стартира репетиции за представлението през месец юни, а това е нейният втори проект на сцената на благоевградски театър като част от трупата.

Спектакълът „В полите на Витоша”  е съвременна и модерна интерпретация на една от най-известните любовни истории в България – историята на Пейо Яворов и Мина Тодорова. Той е вълнуващ разказ за силната любов и обстоятелствата, които застават на пътя й.

 „За моята любов стига и това, че ти живееш...“

Любов. Всепоглъщаща. Силна. Тревожна. Съграждаща само като разрушаваща. Възможна само като невъзможна. Аз съм тук. А ти си там. Далече. Ако се извърна настрана, не мога да си представя и как изглеждаш. Аз те извиквам във въображението си. Аз те питам. Отгадавам. И погледът ми никога не може да те обхване. Аз не знам защо те обичам. Но те обичам. Всяка моя стъпка е към теб. Душите ни трепнаха и се устремиха една към друга. И вече ти живееш там – във въображението ми, в мечтите ми, в мислите ми. Там, където ти си Бог. Там, където душата ми е твоя. Там, където си това, което мисля за теб... Това което искам да бъдеш ...

В 21:00 часа до 22:30ч.

Камерна сцена

Вход 7 лева /специална цена за НОЩ НА ТЕАТРИТЕ/ 

Гостува Сдружение „Гестус”

"Тук, ... на края на света"

от Алекс фон Бьорклунд

Режисьор Александър Галперин

Сценография и костюми: Аксиния Петрова

Участват:

Илона Господинова

Иван Тодоров

Игор Дамянов

Симеон Тодоров

Александър Сергеев ползващ ексцентричния псевдоним Алекс фон Бьорклунд, все още не е познат на българския зрител и нашият съвместен проект ще е първият му опит да стъпи на българска сцена.

„Тук... на края на света“ надхвърля рамките на „националното“ и „специфичното“ и търси своята общочовешка природа. В забързания, заслепен и почти озверял от стремителното си развитие свят - бездушието, отчуждението и самотата се превръщат в неразделна част от живота ни. Сблъсъкът между потребността на човека да бъде щастлив и невъзможността това да се случи е конфликт, който занимава човечеството , от както свят светува. „Тук... на края на света“ ни кани на много странно място - на края на света. А може би това място не ни е чак толкова непознато? Може би всеки по един или друг начин мислейки за живота си, достига до него, ако не буквално в преносен смисъл. Или пък не ние стигаме, а краят сам ни застига. Къде да търсим спасение? А, ако вече е късно? Естествено, животът е нещо изключително, както казва един от героите – „Чудо голямо“ .Той винаги е по-силен от нас, и винаги ни оставя шанс за оцеляване.

Билетите са в продажба на касата на театъра или на тел.:0879 52 37 29

Желаем ви приятно гледане!  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пожар унищожи осем къщи в кюстендилско село

Пожар в землището на кюстендилското село Кутугерци унищожи 10 дка иглолистна гора и 8 сгради. Огънят е бил загасен рано тази сутрин. Пожарът е загасен от три екипа на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението“в град Кюстендил.  По данни на Югозападното държавно предприятие в гасенето са участвали и 20 горски служители. Установена..

публикувано на 16.04.24 в 11:56

Радомир се включва в националната кампания „Община без отпадъци“

Община Радомир се включва в националната кампания „Община без отпадъци“, съобщиха от администрацията. На 20 и 21 април, по повод Деня на Земята, се организира почистване на всички населени места в общината. Събитието е част от годишната кампания на Община Радомир. Тя ще се проведе в няколко етапа и включва почистване и облагородяване на всяко населено..

публикувано на 16.04.24 в 11:52

Перничани почитат паметта на летец от Втората световна война

Перничани ще почетат паметта на геройски загиналия при отбраната на София по време на бомбардировките през Втората световна война кап. Димитър Попов. Пилотираният от него самолет е свален на 17 април 1944 година в землището на Перник. В историята на българската авиация 17 април 1944 година е известен като „Черният Великден”. Тогава при последното и..

публикувано на 16.04.24 в 11:27

Оскверниха гроба на патриарх Неофит

Неизвестни лица са поругали и осквернили гроба на Български патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя", предаде БНР.  Кръстът е изваден от гроба, част от него е счупена, мраморното надгробно ограждение също е повредено, съобщават от Св. Синод на БПЦ.  Органите на реда са уведомени за..

публикувано на 16.04.24 в 10:52

Откриват Общностен център в Благоевград

Официална церемония по откриване на обект „Изграждане на Общностен център и детска  площадка“ ще се състои в Благоевград. Той е по проект за интегриране и приобщаване на ромите в община Благоевград.  Събитието ще се проведе на 29 април от 13:00 часа на  ул. „Свобода“ в Благоевград. Над 960 хил. евро се инвестираха в създаването на..

публикувано на 16.04.24 в 09:48

Представление за Благоевград на фестивал във Враца

„Забелязано в Благоевград“ ще радва зрителите на Фестивала на малките театрални форми през юни. Изключително колоритният спектакъл „Забелязано в Благоевград“, който се играе на пълен салон в последните три години, ще се включи в националния Фестивал на малките театрални форми в Драматично-куклен театър – Враца на 11 юни 2024 г...

публикувано на 16.04.24 в 09:28

Облачно време с валежи на места

Днес от запад облачността, средна и висока, ще се увеличава, а към края на деня над Западна България и ще се вплътнява, и до вечерта на отделни места там ще има валежи от дъжд. Ще духа до умерен, в Източна България и северно от планините и временно силен вятър от югозапад. Максималните температури ще са между 27° и 32°.

публикувано на 16.04.24 в 06:59