Урок по родолюбие с Джанюариъс Макгахан в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Благоевград


Урок по родолюбие проведоха учениците от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Благоевград. Кинолентата „Левски и Ботев на живо“ бе представена пред децата от режисьора й Искрен Красимиров, който влезе в образа на американския журналист Джанюариъс Макгахан.

„Джанюариъс Макгахан е американски журналист от 19 век. Известен е в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ след Априлското въстание и по време на Руско-турската война. Да, той не е българин, но е ярък застъпник на българската национална кауза“, казва режисьорът Искрен Красимиров и допълва „Ако за първи път чувате това име, не се притеснявайте. Но го запомнете, защото той е направил много за страната ни!“.

Авторът на „НЕзабравимата България“ гостува в благоевградското училище по покана на директора Марин Митов.

„Посетил съм до момента над 400 училища, бил съм в образа на Ботев, Захари Стоянов, сега и на Джанюариъс Макгахан. Искам да покажа, че историята ни не е само сухи дати и цифри. Ние сме потомци на велики българи и трябва да го знаем и помним и да се гордеем“, допълва Искрен Красимиров, чийто урок предизвика вълна от емоции у учениците.

Репортаж на Елеонора Тахова можете да чуете в звуковия файл.
Вижте още

Почина актрисата Соня Дюлгерова

След дълго боледуване почина актрисата Соня Дюлгерова. Соня Дюлгерова е родена на 3 април 1956 година в град Гоце Делчев. През 1978г. завършва „Актьорско майсторство” във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на проф. Николай Люцканов.  От 15 август 1978г. е в трупата на ДТ "Н. Вапцаров"- гр. Благоевград.  Първата роля, която Соня Дюлгерова..

публикувано на 25.04.18 в 17:43

„Млад огнеборец“ се проведе на стадиона в Разлог

Районното състезание с МПО „Млад огнеборец“ се превърна в традиционно мероприятие. В състезанието се включиха 4 отбора от Разлог, Белица и Якоруда. Надпреварата бе оспорвана, а младите огнеборци се състезаваха в две атрактивни технически дисциплини: бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 м. щафетно бягане с препятствия. На 1-во място се..

публикувано на 25.04.18 в 17:29

Поставят цветна инсталация от чадъри в Благоевград

За поредна година в Благоевград започна монтирането на красива арт инсталация от чадъри. Тя отново ще бъде разположена по централната улица „Тодор Александров“. Украсата е поставена не само, за да краси града, но и да предпазва пешеходната зона през горещите дни. Пролетното настроение продължава да цари в Благоевград, а с него се очакват и..

публикувано на 25.04.18 в 15:48

Благоевград - домакин на първи „Занаят фест“

Първи „Занаят фест“ ще се проведе в Благоевград. В рамките на инициативата ще бъдат представени български традиции, бит и култура. От 5 до 7 май /събота-понеделник/ на пл. „Македония“ жители и гости на Благоевград ще имат възможност да усетят уникална творческа атмосфера и да се докоснат до изкуството, дарбата и таланта на..

публикувано на 25.04.18 в 15:42

Десет от задържаните служители на ДАИ - Благоевград са обвинени в корупция

Десет от арестуваните вчера инспектори от "Автомобилна администрация" (ДАИ) в Благоевград са обвинени в корупция. Те ще останат в ареста за 72 часа. Стройна схема за изнудване на транспортни фирми описаха от спецпрокуратурата и ГДБОП. Плик с 300 евро е стигал, за да си затворят очите инспекторите за нарушения в документите, които..

публикувано на 25.04.18 в 15:28

Обявиха пожароопасният сезон в горите на територията на община Дупница

Пожароопасен сезон в горите на територията на община Дупница е обявил в своя заповед кмета на общината, съобщиха от общинската администрация. Той е със срок до 30 октомври.  В заповедта е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по малко от 100 м от границите на горските територии. Кметът е..

публикувано на 25.04.18 в 15:19

Общински съвет Банско одобри участието на община Банско с проект по програма за Трансгранично сътрудничество „България – Македония”

Общински съвет – Банско даде своето съгласие за кандидатстването на община Банско по Програма за Трансгранично сътрудничество „България – Македония”, Приоритетна ос „Околна среда”. Разработваният проект е с водещ партньор македонската община Пробищип, и предвижда подмяна на котли за твърдо гориво с пелетни в две общински сгради, както и анализ на..

публикувано на 25.04.18 в 15:04