Урок по родолюбие с Джанюариъс Макгахан в НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Благоевград


Урок по родолюбие проведоха учениците от НХГ "Св. св. Кирил и Методий" Благоевград. Кинолентата „Левски и Ботев на живо“ бе представена пред децата от режисьора й Искрен Красимиров, който влезе в образа на американския журналист Джанюариъс Макгахан.

„Джанюариъс Макгахан е американски журналист от 19 век. Известен е в България като специален военен кореспондент на лондонския вестник „Дейли Нюз“ след Априлското въстание и по време на Руско-турската война. Да, той не е българин, но е ярък застъпник на българската национална кауза“, казва режисьорът Искрен Красимиров и допълва „Ако за първи път чувате това име, не се притеснявайте. Но го запомнете, защото той е направил много за страната ни!“.

Авторът на „НЕзабравимата България“ гостува в благоевградското училище по покана на директора Марин Митов.

„Посетил съм до момента над 400 училища, бил съм в образа на Ботев, Захари Стоянов, сега и на Джанюариъс Макгахан. Искам да покажа, че историята ни не е само сухи дати и цифри. Ние сме потомци на велики българи и трябва да го знаем и помним и да се гордеем“, допълва Искрен Красимиров, чийто урок предизвика вълна от емоции у учениците.

Репортаж на Елеонора Тахова можете да чуете в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Петър Йедличка в Благоевград

  Днес в Градската художествена галерия в Благоевград беше открита изложба живопис на чешкия художник Петър Йедличка.   Връзката на Петър Йедличка с България се простира назад във времето, когато през 1978 г. завършва скулптура в Националната художествена академия в София в класа на прочутия проф. Димитър Даскалов. Днес тя..

публикувано на 18.01.19 в 18:15

Две училища в Разлог са обновени по европроект за енергийна ефективност

Община Разлог успешно приключи изпълнението на проект за прилагане на мерки за енергийна ефективност в две сгради на образователната инфраструктура – Средно училище „Братя Каназиреви“ и основно училище „Никола Парапунов“. Реализацията на проекта започна на 1 септември 2016 година, а днес на заключителна конференция бяха представени..

публикувано на 18.01.19 в 15:12

Община Банско организира конкурс за мартенички

За втора поредна година Общинска администрация Банско организира конкурс за изработка на традиционни, уникални и нестандартни мартенички. Той е под надслов "Нека заедно посрещнем Баба Марта" и цели повишаването на интереса сред децата към българските традиции и обичаи, както и приучаването им към работа в екип, съобщиха от общинския..

публикувано на 18.01.19 в 15:06

С около процент над средната за страната е била безработицата в Дупнишко през 2018 г.

С около процент над средната за страната е била безработицата в Дупнишко през 2018 г.  В Дупница безработни са 6,8% от жителите. Най-висока е безработицата в Бобошево – 9,5%, а най-ниска в Кочериново – 6,4%. Над половината от регистрираните на борсата са жени, най-често с основно и по-ниско образование. Без работа в региона са 248 висшисти и..

публикувано на 18.01.19 в 14:43

Пернишката Сурва ще бъде представена и в Чикаго

Пернишката Сурва ще бъде представена и в Чикаго. На 19 януари в българския център „Магурата” ще бъде открита фотоизложба, пресъздаваща колорита и очарованието на игрите с маски и ще бъде прожектиран филм за Сурва.  Инициативата е в рамките на подписаното споразумение за приятелство и сътрудничество между кмета на Перник Вяра Церовска и нейния..

публикувано на 18.01.19 в 14:14

4 февруари – неучебен ден за учениците в Благоевград!

Кметът Атанас Камбитов издаде заповед, с която определи 4-ти февруари за неучебен ден, информира пресцентърът на Община Благоевград.  Целта е учениците да имат по-дълга междусрочна ваканция, тъй като със заповед на Министъра на образованието за неучебен ден е определен 5-ти февруари.  На практика учениците в Благоевград ще почиват общо четири..

публикувано на 18.01.19 в 13:13

Нено Димов ще се срещне със своя колега от Сърбия

Министърът на околната среда и водите Нено Димов ще се срещне с министъра на защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван на 22.01.2019 г. /вторник/ в 12 ч. (местно време) в Димитровград, Република Сърбия. На срещата ще бъдат подписани Меморандум за разбирателство между Министерството на околната среда и водите на Република..

публикувано на 18.01.19 в 13:00