Благоевградската общественост отбеляза днес 108 години от рождението на поета Никола Вапцаров

Пред барелефа на автора на стихосбирката „Моторни песни”, който се намира на сградата на Драматичния театър, носещ името на Никола Вапцаров, се състоя церемония по полагане на цветя. Те бяха поднесени от заместник-управителя на Благоевградска област Иван Стоянов, заместник-кмета по строителство и сигурност Емилия Тунева, председателя на общинската организация на БСП Любен Милев, от заместник-директора на ДТ „Никола Вапцаров“ Валери Миленков, представители на Югозападния университет „Неофит Рилски“, на Читалище „Никола Вапцаров“ и други културни институции в града. 

Роденият в Банско световно признат поет, чиито стихотворения са преведени на повече от 70 езика и издадени в над 40 страни, въпреки краткия си живот, е една от най-значимите фигури в българската поезия. 

Никола Вапцаров е единственият българин, носител на Международна награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 година, а честването на 100-годишнината от рождението на поета бе включено в списъка за кръгли годишнини на ЮНЕСКО за 2009 година. Днес, 108 години след рождането на твореца, стиховете му звучат като на наш съвременник, като написани за времето, в което живеем. Едно от най-известните стихотворения на Вапцаров - „Вяра“, бе изпълнено вълнуващо от актьора Николай Кимчев. (Чуйте звуковия файл...)


Вижте още
протест горива

Организаторите на гражданските протести обявиха, че са готови с проекта за бъдещо управление на страната.

Организаторите на гражданските протести обявиха, че са готови с проекта за бъдещо управление на страната. Национална инициатива „Алтернатива за България“ ще обедини всички хора, които не желаят политиците на прехода и искат сами да номинират своите представители в Парламента. Широката гражданска платформа беше обявена официално в социалните..

публикувано на 16.11.18 в 19:52

Жители на Перник отново блокираха автомагистрала „Люлин“.

Малка група от протестиращите се събра днес пред сградата на Общината и Областната администрация в Перник. Оттам протестиращите отидоха в квартал „Изток“, където дойде и организаторът на автошествието на 11-и ноември, дало началото на бунта на перничани, Божидар Атанасов. Той призова протестиращите да не блокират днес автомагистрала „Люлин“, а..

публикувано на 16.11.18 в 19:45

Протестно шествие в Кюстендил

Пешеходно протестно шествие се състоя в Кюстендил. Протестът започна от 16.30 часа от Гаровия площад в града. Участниците в шествието преминаха по пешеходния булевард "България", централния площад "Велбъжд", улиците "Демокрация" и "Цар Освободител", квартал "Върташево" и достигнаха пътя за ГКПП "Гюешево". Сред основните им искания са промяна в..

публикувано на 16.11.18 в 19:26

Училищно хоро за толерантност в Симитли

Учениците от 12 клас и СИП „Моето училище“ на СУ “Св.св. Кирил и Методий“ Симитли посветиха на Деня на толерантността най-дългото хоро на двора. С цветни балони в ръка абитуриентите изиграха красиво българско хора, а след тях на междучасието се хванаха и всички останали ученици в смяната. Заедно с директора на училището Таня Янкова, учители и..

публикувано на 16.11.18 в 19:10

Поставят къщичките за Коледния базар в Благоевград

Започна монтирането на къщичките за традиционния Коледно-новогодишен базар в Благоевград. На площад „Георги Измирлиев“ ще бъдат поставени общо 12 съоръжения, в част от които ще се предлагат промишлени стоки, артикули с коледна тематичност, а в останалите храни и напитки. Коледните къщички ще останат на площада до началото на януари..

публикувано на 16.11.18 в 16:23
тунел

Няма да се събират нови такси за сега действащите мостове, тунели или планински проходи

След въвеждането на електронната винетка за леките автомобили и тол системата за тежкотоварните няма да се събират нови такси за сега действащите съоръжения по републиканската пътна инфраструктура като мостове, тунели или планински проходи. МРРБ прави това уточнение по повод постъпилите запитвания във връзка с публикувания за обществено..

публикувано на 16.11.18 в 16:17

Ден на отворени врати в бригадно формирование - Благоевград

По повод Празника на Сухопътните войски 19 ноември, днес се проведе Ден на отворените врати в III механизиран батальон 56040-бригадно командване Благоевград. На поканата откликнаха ученици от различни благоевградски учебни заведения, както и от Симитли, Кресна, Петрич, Сандански. Гостуваха и представители на военно-патриотични организации, много..

публикувано на 16.11.18 в 15:13