Благоевградската общественост отбеляза днес 108 години от рождението на поета Никола Вапцаров

Пред барелефа на автора на стихосбирката „Моторни песни”, който се намира на сградата на Драматичния театър, носещ името на Никола Вапцаров, се състоя церемония по полагане на цветя. Те бяха поднесени от заместник-управителя на Благоевградска област Иван Стоянов, заместник-кмета по строителство и сигурност Емилия Тунева, председателя на общинската организация на БСП Любен Милев, от заместник-директора на ДТ „Никола Вапцаров“ Валери Миленков, представители на Югозападния университет „Неофит Рилски“, на Читалище „Никола Вапцаров“ и други културни институции в града. 

Роденият в Банско световно признат поет, чиито стихотворения са преведени на повече от 70 езика и издадени в над 40 страни, въпреки краткия си живот, е една от най-значимите фигури в българската поезия. 

Никола Вапцаров е единственият българин, носител на Международна награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 година, а честването на 100-годишнината от рождението на поета бе включено в списъка за кръгли годишнини на ЮНЕСКО за 2009 година. Днес, 108 години след рождането на твореца, стиховете му звучат като на наш съвременник, като написани за времето, в което живеем. Едно от най-известните стихотворения на Вапцаров - „Вяра“, бе изпълнено вълнуващо от актьора Николай Кимчев. (Чуйте звуковия файл...)


Вижте още

Без съществено изменение са цените на основните ученически консумативи преди началото на новата учебна година

  Ученическите раници бележат минимално поевтиняване, показа репортерската ни проверка. Цените на тетрадките нарастват с до 5%, като засега не се сбъдват очакванията за драстичен скок в цените, дължащ се на рязкото поскъпване на хартията в резултат на количествата, които Китай изкупува от европейските пазари, след свиването на собственото производство...

публикувано на 16.08.18 в 19:16

Окръжна прокуратура – Благоевград предала на съд четирима иманяри

  Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд четирима обвиняеми за незаконно търсене на археологически обекти, както и държане на такива в различни населени места. На 11.05.2016 г. обвиняемият М.Ч., в съучастие с И.Д. и П.В., чрез използване на технически средства - металотърсачи, кирка, лопати, без съответно разрешително, търсели археологически..

публикувано на 16.08.18 в 17:15

Води се разследване на пътно-транспортно произшествие в Петрич, при което са пострадали двама младежи

   Под ръководството и наблюдението на Районна прокуратура – Петрич се води разследване на пътно-транспортно произшествие с двама пострадали.  Инцидентът станал около 00:25 ч. на ул. „Цар Борис III“ в гр. Петрич. Осемнадесетгодишен водач управлявал лек автомобил „Опел Астра“ с несъобразена с пътните условия скорост, вследствие на което изгубил контрол..

публикувано на 16.08.18 в 17:13

Пострадала в Рила планина бе транспортирана с хеликоптер в болница в София

Жена е била откарана с хеликоптер в болница в София, след като й е станало лошо в района на езерото "Бъбрека" в Рила планина. Информацията потвърдиха за Радио Благоевград от Планинската спасителна служба в Дупница. От там информираха, че техни спасители в момента участват и в друга спасителна акция, в която отново е пострадала жена. Подробности и за..

публикувано на 16.08.18 в 16:16

Сертификация на държавните гори в Кюстендилско

Горската сертификация по FSC е пазарен механизъм, който благодарение на международния контрол дава най-високи гаранции на потребителите, че закупуват дървесина от отговорно управлявани гори. Именно увеличаващото се търсене на сертифицирана дървесина и растящите очаквания на обществото за по-устойчиво стопанисване на горите налагат сертификация на всички..

публикувано на 16.08.18 в 15:09

Благоевград на челните места по превишена скорост

Продължават проверките на полицията в рамките на ежедневния засилен контрол по пътищата на страната. Вчера акцентът на екипите бe проверки за скорост, ползването на обезопасителни колани и системи, техническа неизправност на автомобилите, неправилно изпреварване и невръчени фишове, като и вчерашният ден е рекорден по отношение на контролната..

публикувано на 16.08.18 в 13:49

Обучават безработни в Белица

Започна обучение на трайно безработни лица, включени в проект «Работа» по ОП «Развитие на човешките ресурси» в община Белица.   Включените лица ще се обучават в професиите „Помощник в строителството“ - специалност „Основни и довършителни работи“, „Работник в озеленяването“- специалност «Озеленяване и цветарство», “Помощник пътен строител“ -..

публикувано на 16.08.18 в 13:36