Благоевградската общественост отбеляза днес 108 години от рождението на поета Никола Вапцаров

Пред барелефа на автора на стихосбирката „Моторни песни”, който се намира на сградата на Драматичния театър, носещ името на Никола Вапцаров, се състоя церемония по полагане на цветя. Те бяха поднесени от заместник-управителя на Благоевградска област Иван Стоянов, заместник-кмета по строителство и сигурност Емилия Тунева, председателя на общинската организация на БСП Любен Милев, от заместник-директора на ДТ „Никола Вапцаров“ Валери Миленков, представители на Югозападния университет „Неофит Рилски“, на Читалище „Никола Вапцаров“ и други културни институции в града. 

Роденият в Банско световно признат поет, чиито стихотворения са преведени на повече от 70 езика и издадени в над 40 страни, въпреки краткия си живот, е една от най-значимите фигури в българската поезия. 

Никола Вапцаров е единственият българин, носител на Международна награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 година, а честването на 100-годишнината от рождението на поета бе включено в списъка за кръгли годишнини на ЮНЕСКО за 2009 година. Днес, 108 години след рождането на твореца, стиховете му звучат като на наш съвременник, като написани за времето, в което живеем. Едно от най-известните стихотворения на Вапцаров - „Вяра“, бе изпълнено вълнуващо от актьора Николай Кимчев. (Чуйте звуковия файл...)


Вижте още

Залесяват първите 115 декара опожарени гори в района на Кресна

Започна залесяването на първите 115 декара опожарени горски територии в землището на с. Ощава, в района на „ДГС Кресна”, пострадали при огнената стихия през август миналата година. От Пресцентъра на Югозападното държавно предприятие информират, че в кратки срокове са предприети действия за усвояване на опожарената дървесина и почистване на..

публикувано на 19.02.18 в 16:31

Депутатът Валери Жаблянов с подкрепа от Общинския съвет на БСП в Кюстендил

Общинският съвет на БСП в Кюстендил декларира с единодушие своята подкрепа за народния представител Валери Жаблянов. Декларацията беше представена на пресконференция днес от председателя на общинската структура Росен Димитров. Той уточни, че документът е приет "във връзка с опитите за бламирането на Жаблянов от страна на парламентарната група..

публикувано на 19.02.18 в 15:37

Благоевград сведе глава пред саможертвата на Левски

Ритуалът по полагане на цветя пред бюст-паметника на Апостола  на свободата бе една от многото прояви, с които Благоевград отбеляза 145-та  годишнина от обесването на Васил Левски. В деня, който става и ден на неговото безсмъртие, си припомняме  думите на Дякона - „И не забравяйте – времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние..

публикувано на 19.02.18 в 14:59

По проект „Работа“ откриват близо 70 работни места в Дупница

69 трайно безработни ще наеме община Дупница по проект “Работа”. Целева група са лица до 54 години включително. Те трябва да са безработни, да не извършват стопанска дейност, да не се обучават.   Работните места са сферата на общественополезните дейности. Одобрените ще получават минимална работна заплата и осигуровки за 1 година.  В община..

публикувано на 19.02.18 в 14:27

С шествие Дупница почете подвига на Апостола

С шествие от площад “Свобода” Дупница почете 145 години от обесването на Васил Левски.  Колонота от над 200 души премина по главната улица с полицейски ескорт. Водеха я организаторите от “Патриоти Дупница” и местните свещеници. В нея се включиха представители на общината, политици и граждани.  В тържествената програма пред паметника на..

публикувано на 19.02.18 в 14:25

Разлог почете паметта на Васил Левски

Днес пред паметника на Левски в центъра на Разлог бе отбелязана годишнината от гибелта му.  Идеите на Апостола, въплътени в слово и дело, доказват, че и в робски години може да си Човек, и че свободата е преди всичко състояние на духа. Защото прозренията и посланията му се основават на хуманност, толерантност, съзнание за лична отговорност и..

публикувано на 19.02.18 в 14:05

В Кюстендил представиха инициативата „Мисията е възможна“

Инициативата си "Мисията е възможна" представиха в Кюстендил сдружение "Политологичен център", Център за подпомагане, иновации и развитие /Полша/ и сдружение "Ларго" - Кюстендил. Екипът представи философията на иновативния метод за социално включване, наречен "общностна триангулация". Представени бяха европейски практики за устойчива трудова..

публикувано на 19.02.18 в 14:03