Въвеждат мерки за подобряването на качеството на въздуха в Благоевград

Поставяне на филтри на комини в домакинства, използващи твърдо гориво, помощ при закупуване на електромобил и подмяна на начина на отопление са само част от мерките, които предвижда Община Благоевград в борбата с мръсния въздух. 

Днес, от главния еколог инж. Диана Стефанова, зам.-кметовете Емилия Тунева и Зорница Кралева бе представена стратегия за въвеждането им. 

Целта е поетапно да се намалят стойностите на вредни емисии, които само за тази 2017 година са превишили нормалните стойности повече от 50 пъти, заради студената зима. 

Предвижда се и въвеждането на „Зони с ниски емисии“, в който има вероятност да бъде забранено допускане на автомобили, автобуси и т.н. Най-вероятно те ще се обособяват в близост до училища, болници и спортни площадки. 


Вижте още

Без съществено изменение са цените на основните ученически консумативи преди началото на новата учебна година

  Ученическите раници бележат минимално поевтиняване, показа репортерската ни проверка. Цените на тетрадките нарастват с до 5%, като засега не се сбъдват очакванията за драстичен скок в цените, дължащ се на рязкото поскъпване на хартията в резултат на количествата, които Китай изкупува от европейските пазари, след свиването на собственото производство...

публикувано на 16.08.18 в 19:16

Окръжна прокуратура – Благоевград предала на съд четирима иманяри

  Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд четирима обвиняеми за незаконно търсене на археологически обекти, както и държане на такива в различни населени места. На 11.05.2016 г. обвиняемият М.Ч., в съучастие с И.Д. и П.В., чрез използване на технически средства - металотърсачи, кирка, лопати, без съответно разрешително, търсели археологически..

публикувано на 16.08.18 в 17:15

Води се разследване на пътно-транспортно произшествие в Петрич, при което са пострадали двама младежи

   Под ръководството и наблюдението на Районна прокуратура – Петрич се води разследване на пътно-транспортно произшествие с двама пострадали.  Инцидентът станал около 00:25 ч. на ул. „Цар Борис III“ в гр. Петрич. Осемнадесетгодишен водач управлявал лек автомобил „Опел Астра“ с несъобразена с пътните условия скорост, вследствие на което изгубил контрол..

публикувано на 16.08.18 в 17:13

Пострадала в Рила планина бе транспортирана с хеликоптер в болница в София

Жена е била откарана с хеликоптер в болница в София, след като й е станало лошо в района на езерото "Бъбрека" в Рила планина. Информацията потвърдиха за Радио Благоевград от Планинската спасителна служба в Дупница. От там информираха, че техни спасители в момента участват и в друга спасителна акция, в която отново е пострадала жена. Подробности и за..

публикувано на 16.08.18 в 16:16

Сертификация на държавните гори в Кюстендилско

Горската сертификация по FSC е пазарен механизъм, който благодарение на международния контрол дава най-високи гаранции на потребителите, че закупуват дървесина от отговорно управлявани гори. Именно увеличаващото се търсене на сертифицирана дървесина и растящите очаквания на обществото за по-устойчиво стопанисване на горите налагат сертификация на всички..

публикувано на 16.08.18 в 15:09

Благоевград на челните места по превишена скорост

Продължават проверките на полицията в рамките на ежедневния засилен контрол по пътищата на страната. Вчера акцентът на екипите бe проверки за скорост, ползването на обезопасителни колани и системи, техническа неизправност на автомобилите, неправилно изпреварване и невръчени фишове, като и вчерашният ден е рекорден по отношение на контролната..

публикувано на 16.08.18 в 13:49

Обучават безработни в Белица

Започна обучение на трайно безработни лица, включени в проект «Работа» по ОП «Развитие на човешките ресурси» в община Белица.   Включените лица ще се обучават в професиите „Помощник в строителството“ - специалност „Основни и довършителни работи“, „Работник в озеленяването“- специалност «Озеленяване и цветарство», “Помощник пътен строител“ -..

публикувано на 16.08.18 в 13:36