В общ проект БАН и Македонската академия на науките и изкуствата работят за подобряване на конкурентоспособността на регионалния бизнес в Благоевградска и Кюстендилска области


На 11.01.2018 г. в Парк Хотел Кюстендил, град Кюстендил се проведе обучителен ден за работа с безплатна виртуална образователна платформа (VEP)и безплатен виртуален офис (VOFIS) в помощ на бизнеса в благоевградска и кюстендилска област. 

 

Целта на платформата и виртуалния офис е да се подпомогне за преодоляването на някои от основните проблеми в региона като загуба на конкурентоспособност, загуба на традиционен пазар и липса на управленски умения в горския сектор. VEP и VOFIS са резултати от проект CB006.1.31.070 „Иновативни инициативи за сътрудничество в пограничния регион“, с договор № RD-02-29-227/ 18.10.2016, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Македония 2014TC16I5CB006. 

Снимка

Проектът е съвместна инициатива между Българска академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата, целяща подобряване на конкурентоспособността на регионалния бизнес в Благоевградска и Кюстендилска области в България и Югоизточния, Източния и Североизточния региони на Македония чрез съвместни иновативни инициативи за сътрудничество.

Всички участници в обучителния имаха възможността да участват и на финалната пресконференция по проекта под наслов – „Подобряване на конкурентоспособността на предприятията от дърводобива и от индустриите, основани на него: нови перспективи“. Събитието  се проведе от 10:00 часа на 12.01.2018 г. в Парк Хотел Кюстендил, гр. Кюстендил.
Снимка


Репортаж на кореспондента ни в Кюстендил Елица Иванова можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

„Часът на приказния разказвач“ пренесе децата на Благоевград в „Нощта преди Коледа“

 При голям интерес протече третата вечер на най-обичаната инициатива от децата на Благоевград „Часът на приказния разказвач“. Днес за малчуганите се погрижиха актьорите от ДТ „Никола Вапцаров“- Благоевград. Те представиха приказната постановка „Нощта преди коледа“. Малките гости във фоайето на Общината гледаха с огромен интерес магичното..

публикувано на 12.12.18 в 18:59

Театрална събота очаква Благоевград

 Тази събота благоевградчани и гостите на града ще имат възможност да прекарат почивния ден в театъра. Програма „Съботен театър” започва в 11:00ч. на 15 декември и ще представи ПРЕМИЕРАТА на детския спектакъл „Нощта преди Коледа” по Лиман Франк Баум. История за малка, бяла, приказна пиеса, за малка, бяла, приказна страна, в която Дядо Коледа..

публикувано на 12.12.18 в 18:44

Благотворителна изложба „Благословена да е ръката, която дарява“ беше открита в VIII СУ в Благоевград

Традиционната изложба-базар под надслов „Благословена да е ръката, която дарява“ беше открита в VIII СУ „Арсений Костенцев“. Инициативата е посветена на Рождество Христово и се провежда за 15-ти път. Събраните средства са предназначени за подпомагане на деца в неравностойно положение от училището. Коледната експозиция ще остане отворена до..

публикувано на 12.12.18 в 18:03

Банско е ТОП общината за планински туризъм за 2018

На Третите Годишни награди на Министерството на туризма, Банско отново получи приза в категорията „Община за планински туризъм 2018”.  Наградата дойде след гласуване на страницата на ресорното министерство, като хиляди потребители подкрепиха планинския град в конкуренцията на общините Самоков, Петрич и Сапарева баня. Престижният приз бе..

публикувано на 12.12.18 в 15:56

Арт салонът на Радио Благоевград отново посреща творбите на студенти от ЮЗУ

През месец декември, територията в Арт салона на Радио Благоевград е резервирана за изявите на художниците-студенти от Факултета по изкуствата на Югозападния университет. Това е още една възможност за младите хора да покажат своите творби пред публика, да се съизмерят помежду си.  Традиционната студентска изложба ще бъде открита на 13 декември..

публикувано на 12.12.18 в 15:37

80 години от рождението на Невена Коканова бяха отбелязани в родния й град Дупница

80 години от рождението на Невена Коканова бяха отбелязани днес в родния й град Дупница.  Цветя под барелефа й оставиха актьори от театъра, носещ нейното име, културни дейци, общественици. Спомени за “великата” Невена сподели директорът му Славчо Пеев. Във фоайето на театъра бяха показани тоалети от нейни изяви на дупнишка сцена...

публикувано на 12.12.18 в 13:18

Експерти откриха 25 нови военни паметници на територията на област Благоевград

Проучването и регистрирането на новооткритите паметници е извършено от представители на Министерство на отбраната, на Регионален исторически музей - Благоевград и областната комисия за военните паметници. В рамките на няколко дни – от 22 ноември до 7 декември, експертите са открили нови 25 паметника, които отговарят на законовите..

публикувано на 12.12.18 в 13:10