В общ проект БАН и Македонската академия на науките и изкуствата работят за подобряване на конкурентоспособността на регионалния бизнес в Благоевградска и Кюстендилска области


На 11.01.2018 г. в Парк Хотел Кюстендил, град Кюстендил се проведе обучителен ден за работа с безплатна виртуална образователна платформа (VEP)и безплатен виртуален офис (VOFIS) в помощ на бизнеса в благоевградска и кюстендилска област. 

 

Целта на платформата и виртуалния офис е да се подпомогне за преодоляването на някои от основните проблеми в региона като загуба на конкурентоспособност, загуба на традиционен пазар и липса на управленски умения в горския сектор. VEP и VOFIS са резултати от проект CB006.1.31.070 „Иновативни инициативи за сътрудничество в пограничния регион“, с договор № RD-02-29-227/ 18.10.2016, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Македония 2014TC16I5CB006. 

Снимка

Проектът е съвместна инициатива между Българска академия на науките и Македонската академия на науките и изкуствата, целяща подобряване на конкурентоспособността на регионалния бизнес в Благоевградска и Кюстендилска области в България и Югоизточния, Източния и Североизточния региони на Македония чрез съвместни иновативни инициативи за сътрудничество.

Всички участници в обучителния имаха възможността да участват и на финалната пресконференция по проекта под наслов – „Подобряване на конкурентоспособността на предприятията от дърводобива и от индустриите, основани на него: нови перспективи“. Събитието  се проведе от 10:00 часа на 12.01.2018 г. в Парк Хотел Кюстендил, гр. Кюстендил.
Снимка


Репортаж на кореспондента ни в Кюстендил Елица Иванова можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Евродепутати и зам.-министър откриха Младежкия модул „Francofolies. Благоевград“

Евродепутатите Андрей Новаков и Асим Адемов, заместник- министърът на образованието и науката инж. Таня Михайлова, заместник-кметът на община Благоевград по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова и началникът на РУО Ивайло Златанов откриха тазгодишното издание на Младежки модул „Francofolies. Благоевград“. Най-чаканият момент във..

публикувано на 23.06.18 в 17:32

Възрожденската култура и старите занаяти оживяват в Мелник

В най-малкия град на България днес стартира второто издане на фестивала „Мелнишки дни на възрожденската култура“. Организатори и домакини са община Сандански, Историческият музей и народно читалище „Емануил Васкидович – 1885”. Поводът е „Денят на занаята“. В рамките на два днимайстори и занаятчии представят техники за изработване на мелнишка..

публикувано на 23.06.18 в 15:14

Ройшин Мърфи и Айо в първата вечер от „Francofolies.Благоевград” 2018

Хиляди се събраха в парк „Македония“ в Благоевград в първата вечер на четвъртото издание на „Франкофоли“ в България. За четвърта година Благоевград бе домакин на голямото музикално събитие, чийто продуцент е Община Благоевград. Със силни емоции феновете на фестивала „Франкофоли“ посрещнаха на сцената изпълнителката с нежен глас и..

публикувано на 23.06.18 в 13:12

В Кюстендил откриха 11-то издание на "Празника на черешата"

Това е единственият по рода си празник в България, където всички могат да се докоснат до красотата и вкуса на черешовия плод, представена в уникални произведения от череши, казаха организаторите. Празникът е посветен на прославата на Кюстендилския край като овощната градина на България.     Организатори на празника, който ще продължи и..

публикувано на 23.06.18 в 12:22

Ирена Соколова връчи дипломите на зрелостниците от ПГТС “Арх. Йордан Миланов”

Областният управниОбластният управител на Перник Ирена Соколова е връчила дипломите на зрелостниците от Випуск 2018 г. на местната Професионалната гимназия по техника и строителство “Арх. Йордан Миланов”, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. На специална церемония тя е пожелала на завършващите да направят най-добрия избор как да..

публикувано на 23.06.18 в 12:21

В Делчево се провежда летният фестивал „Еньовденски тайнства”

Живописното село Делчево за поредна година ще бъде домакин на традиционния летен фестивал „Еньовденски тайнства”, който тази година ще се проведе  днес и 24 юни / събота и неделя/. Организатор на фестивала е община Гоце Делчев. Програмата в днешния ден ще започне в 19.00 часа, когато малки и големи ще могат да се включат в приключенска разходка..

публикувано на 23.06.18 в 11:56

Мария Киркова запали олимпийския огън в Благоевград

Във връзка с Международния  олимпийски ден и Деня на българския олимпиец община Благоевград и Българският олимпийски комитет в Благоевград  организираха  около езерото в парк“Бачиново“олимпийско факелно бягане. В него участваха десетки национални състезатели по лека атлетика, борба,таекуондо-олимпийска версия, преподаватели и студенти от..

публикувано на 23.06.18 в 11:28