311 000 лева получи община Дупница за спешен ремонт на храма “Покров на Св. Богородица”

311 000 лева получи община Дупница за спешен ремонт на храма “Покров на Св. Богородица”. Финансирането е от Междуведомствената комисия към Министерския съвет.

Отправена е покана към определена фирма, поради неотложността на ремонта. Срокът е 58 дни. Покривът на 200-годишната църква се руши, а течове увреждат стените. Тя е паметник на културата от местно значение. През 19 и 20 век край нея са построени училище и читалище и е била духовно средище за района. Във фасадата е вградена паметна плоча с имената на дупничани, загинали във войните.


Вижте още

Откраднати са вещи от Роженския манастир

 Има задържани за опита за грабеж снощи в Роженския манастир. Издирват се още две лица.  Освен лични вещи на архимандрит Теофил има откраднати и църковни вещи, съобщи  главен главен комисар Христо Терзийски,  но не обясни какви, за да не се пречи на разследването. Сигналът е подаден в 20.47 часа от игумена на Хаджидимовския манастир Теофил,..

публикувано на 19.09.18 в 18:30

Въвеждат временна организация на движението в участък по ул. „14-ти полк“ в Благоевград

 За часове ще бъде спряно движението на МПС в лявото платно на ул. „14-ти полк“, в участъка от кръговото кръстовище срещу сградата на ЗМК до кръстовището с ул. „Борис Ангелушев“. Временната организация на движението ще бъде в сила утре, 20.09.2018 г., от 10:00 до 13:00 часа.  Движението на МПС ще се осъществява по обходен маршрут, а именно по  ул...

публикувано на 19.09.18 в 17:05

Районна прокуратура – Благоевград задържа мъж за изнасилване и блудствени действия

Днес, 19.09.2018 г., с постановление на наблюдаващия прокурор в Районна прокуратура – Благоевград, за срок до 72 часа е бил задържан П.Я. по обвинение за извършени от него тежки престъпления против личността – съвкупление чрез употреба на сила и блудство (по чл. 152, ал. 1, т. 2, пр. 1, вр. чл. 26, ал. 1 и по чл. 150, ал. 1, пр. 1, вр чл. 26, ал. 1 от..

публикувано на 19.09.18 в 16:32

Ученическият конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“ ще бъде през ноември

Дирекция „Национален парк „Рила“, в партньорство с Националния дворец на децата, РУО – Благоевград, община Благоевград и ЦПЛР (Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград), организират Национален ученическия конкурс „Национален парк „Рила“ – познат и непознат“. Конкурсът се провежда за десета поредна година – пет бе с..

публикувано на 19.09.18 в 15:33

Има задържани лица за опита за грабеж в Роженския манастир

Има задържани лица за опита за грабеж снощи в Роженския манастир. „Няма да конкретизирам бройката, но вече има задържани лица, чиято съпричастност към снощното деяние се проверява и работата по случая продължава“ . Това съобщи за Радио Благоевград - старши комисар Николай Хаджиев, директор на ОД МВР-Благоевград.  По случая с изготвяне на..

публикувано на 19.09.18 в 14:58

Кметът на Банско бе на работно посещение в Андора

Кметът на община Банско и съветникът към министерството на туризма – Малин Бистрин, бяха на работно посещение в една от най-малките и най-високо разположени държави в Европа – Андора. В рамките на работната им програма, те се срещнаха с министъра на туризма на красивата миниатюрна държава, г-н Франческ Камп, както и с генералния..

публикувано на 19.09.18 в 13:37

Ретро фото-сесия с костюми и реквизит от музея - част от атракциите на предстоящата среща на горноджумайските родове

На 27 септември 2018г. (четвъртък) ще се проведе традиционната среща на стари горноджумайски родове и бежански групи на българи от Македония, която ще премине под мотото "Горна Джумая - градски пейзажи". Организатори са: Регионалният исторически музей - Благоевград, Народно читалище "Никола Вапцаров-1866", Община Благоевград и в партньорство с Радио..

публикувано на 19.09.18 в 13:33