Макрорамката на бюджет 2018 в община Перник е 58 330 760 лева

Макрорамката на бюджет 2018 в община Перник е 58 330 760 лева. При изготвянето му да отчетени основните показатели и характеристики по отношение на сериозното изоставане на общинския бюджет от основните макротенденции и спрямо останалите публични сфери. Това каза Елица Манова - началник отдел „Бюджет и финанси” в община Перник на проведеното днес публично обсъждане на проектобюджета. Манова представи бюджета и очерта основните тендинции.

"Продължаваме дофинансирането със собствени средства на част от делегираните дейности, чийто разходни стандарти драстично изостават от реалната издръжка, както и затруднената адекватна поддръжка на общинската инфраструктура", каза Манова. Общият размер на трансферите от държава е 34 242 320 лв, а планираните общински приходи се равняват на 25 932 575 лв. В общата разходна част на бюджета с най- голям дял - 43.7 % е образованието. Бюджетът е семпъл. Той не може да бъде друг при тази финансова криза, която заварихме общината, каза кметът Вяра Церовска. "Ние дофинансираме образованието, това са училищата в Драгичево, Кладница, Рударци, Ярджиловци, които нямат достатъчно средства. Изцяло се занимаваме и с детските градини, дофинансираме всяка една от дейностите, компенсираме всичко, което е като скок на цените и това е допълнителна тежест. Финансово ще бъде трудна година , но ние все пак имаме утвърдени практики – добро почистване на града, работим твърде много за инфраструктурата, която е в много тежко състояние. Стараем се да възстановяваме улици, които години наред не са ремонтирани", каза Церовска. Тя подчерта че една от причините за натрупването на отгромната задлъжнялост са гласуваните в предходни години кухи бюджети. 


Вижте още

Ограничено е движението на товарни автомобили през Предел и Юндола

Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона по пътя Велинград – Якоруда поради снегопочистване. Движението на превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета е ограничено и по пътя Юндола – Белово. Това съобщи за Радио Благоевград, областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.Той допълни, че ситуацията  в..

публикувано на 22.03.18 в 09:29

Предстоящи събития за 22 март 2018 г.

Дирекцията на Национален парк „Рила ще отбележи Световния ден на водата с разнообразни инициативи с ученици и хора със специфични нужди. Днес в посетителските центрове на парка в Паничище и в  Самоков ще има Ден на отворените врати. От 9.30 до 17 часа експерти ще предоставят информация за Световния ден и материали за Националния парк и..

публикувано на 22.03.18 в 08:24

Община Благоевград е сред първите общини заявили участие в инициативата WiFi4EU

Община Благоевград е сред първите общини заявили участие в Европейската инициатива WiFi4EU. Тя бе официално представена вчера в Европейския парламент от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Гост на събитието бе и кметът на Благоевград Атанас Камбитов, информират от общинския пресцентър. Той ясно и категорично заяви..

публикувано на 21.03.18 в 16:24

390 дванайсетокласници от община Дупница са подали заявления за държавен зрелостен изпит по български език и литература

390 дванайсетокласници от община Дупница са подали заявления за допускане до държавен зрелостен изпит по български език и литература. Биологията остава предпочитан предмет за втора задължителна матура, избрали са я 150 ученици. 88 са посочили английския език, като най-много от тях са в Гимназия “Христо Ботев” и СУ “Св. Паисий Хилендарски”...

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Кметове и народни представители от област Благоевград на двудневно работно посещение в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков

Кметове и народни представители от област Благоевград участваха в двудневна работна визита в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). В рамките на посещението, кметовете Атанас Камбитов, Георги Икономов и Димитър Бръчков, както и народните представители Даниела Савеклиева, Георги Динев и Димитър Гамишев взеха участие в..

обновено на 21.03.18 в 15:22

Днес пролетта тръгна към света от Кюстендил

По традиция, сътворена и поддържана вече 52 години и днес, въпреки дъждовното и хладно време, жители и гости на Кюстендил се събраха на  площад „Велбъжд“, за да  станат  част от ритуала по предаване и  приемане на неговите символи -  минералната вода, плодовете и  хлябът  – като знак за  богатството от минерални извори, плодородието на земята в..

публикувано на 21.03.18 в 15:17

Продължава работата за укрепване на пътя Перник-Стрезимировци

Продължава работата за укрепване на пътя Перник-Стрезимировци, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Перник. Заради активирало се свлачище преди входа за Трън шосето е затворено от вчера след обяд. Служители на „Пътна полиция” отклоняват движението през селата Велиново и Глоговица. „Аварийните екипи работиха непрестанно за..

публикувано на 21.03.18 в 14:55