Макрорамката на бюджет 2018 в община Перник е 58 330 760 лева

Макрорамката на бюджет 2018 в община Перник е 58 330 760 лева. При изготвянето му да отчетени основните показатели и характеристики по отношение на сериозното изоставане на общинския бюджет от основните макротенденции и спрямо останалите публични сфери. Това каза Елица Манова - началник отдел „Бюджет и финанси” в община Перник на проведеното днес публично обсъждане на проектобюджета. Манова представи бюджета и очерта основните тендинции.

"Продължаваме дофинансирането със собствени средства на част от делегираните дейности, чийто разходни стандарти драстично изостават от реалната издръжка, както и затруднената адекватна поддръжка на общинската инфраструктура", каза Манова. Общият размер на трансферите от държава е 34 242 320 лв, а планираните общински приходи се равняват на 25 932 575 лв. В общата разходна част на бюджета с най- голям дял - 43.7 % е образованието. Бюджетът е семпъл. Той не може да бъде друг при тази финансова криза, която заварихме общината, каза кметът Вяра Церовска. "Ние дофинансираме образованието, това са училищата в Драгичево, Кладница, Рударци, Ярджиловци, които нямат достатъчно средства. Изцяло се занимаваме и с детските градини, дофинансираме всяка една от дейностите, компенсираме всичко, което е като скок на цените и това е допълнителна тежест. Финансово ще бъде трудна година , но ние все пак имаме утвърдени практики – добро почистване на града, работим твърде много за инфраструктурата, която е в много тежко състояние. Стараем се да възстановяваме улици, които години наред не са ремонтирани", каза Церовска. Тя подчерта че една от причините за натрупването на отгромната задлъжнялост са гласуваните в предходни години кухи бюджети. 


Вижте още

Роман на преподавател от ЮЗУ „Неофит Рилски“ е най-превежданата българска книга за 2018 година

Приключенският роман „Етиопска приказка“ на д-р Владимир Караджов, преподавател в катедра „География, екология и опазване на околната среда“ е най-превежданата българска книга за 2018 г. Този факт бе официално съобщен от експерт в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, София. В рамките на една година книгата е преведена на четири..

публикувано на 12.12.18 в 11:35

Осем хиляди лева благотворително за сънародниците ни от Босилеград

Близо осем хиляди лева бяха събрани снощи на традиционна благотворителна вечер, в помощ на нашите сънародници от Босилеград, Сърбия. Средствата, набрани тази година, ще бъдат използвани за реализирането на младежки инициативи. Благотворителната вечер обедини хора от сферите на културата, бизнеса, политиката, партньори и приятели..

публикувано на 12.12.18 в 10:39

Шест общини в област Благоевград ще предоставят безплатен интернет на обществени места

Шест общини от Благоевградска област ще предоставят високоскоростен интернет на обществени места, съобщиха от Областния информационен център – Благоевград.   Изграждането на безплатните високоскоростни мрежи за безжичен достъп до интернет на обществени места се финансира в рамките на инициативата WIFI4EU, която през месец март тази година беше..

публикувано на 12.12.18 в 09:40

Работилницата на Дядо Коледа отново отваря врати в Благоевград

За поредна година работилницата на Дядо Коледа отваря врати в Благоевград. Детският кът за забавление и работа ще отвори врати в Градската художествена галерия. Официалното откриване ще бъде на 17 декември от 11:00 часа, а инициативата ще продължи до 21 декември. В работилницата на Дядо Коледа децата ще творят под ръководството на..

публикувано на 12.12.18 в 09:39

Предстоящи събития - 12 декември

Заключителна пресконференция свързана с проучване състоянието на военните паметници в област Благоевград ще се състои днес в Областна администрация - Благоевград. Проучването и регистрирането на новооткрити военни паметници беше извършено от експерти на Министерство на отбраната, представители на Регионален исторически музей и областна..

публикувано на 12.12.18 в 07:49

Прогноза за времето в сряда

Днес облачността над страната ще е променлива. Само на отделни места в часовете преди обяд в планините и в Североизточна България ще превали слаб сняг. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад, който вечерта в повечето райони ще утихне. Максималните температури ще са между 2° и 7°. В планините облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 12.12.18 в 07:43

Две училища в Петрич посети днес министърът на образованието Красимир Вълчев

Това бяха СУ „Никола Вапцаров” и Първо основно училище „Кочо Мавродиев”. На място в СУ „Никола Вапцаров“, министър Вълчев се запозна с извършените ремонти и условията осигурени за пълноценен учебен процес на учениците в най-голямото петричко училище. Главният инженер на Община Петрич Николай Попов и кметът Димитър Бръчков сведоха подробности..

публикувано на 11.12.18 в 17:05