С нова технология ЧЕЗ Разпределение ще установява кражби на ток

ЧЕЗ Разпределение България внедрява нова технология за разкриване на незаконните присъединявания към електроразпределителната мрежа. Компанията ще снабди с рефлектометри всички екипи, които проверяват за нарушения. Уредът позволява разкриване на допълнителни незаконни връзки към проводниците с точност до 99%, като при проверка всички кражби се установяват веднага.

Рефлектометрите правят разлика между монтажни връзки, направени при ремонти, и нерегламентирани присъединявания. Това гарантира бързото и безусловно установяване на кражбите. Уредите са изключително точни, ефективни са и имат възможност за откриване на връзки с дължина над половин километър. Същевременно показват точното разстояние от електромера, на което е реализирано нерегламентираното присъединяване. Това спестява време и излишно ангажиране на лабораторни автомобили за диагностика, тежка механизация за разкопаване и откриване на незаконните връзки.

До този момент ЧЕЗ Разпределение България използваше лабораторни коли за разкриване на кражбите, извършени чрез допълнителни проводници към развитата кабелна мрежа на дружеството. За целта се ангажираше по-солиден човешки и финансов ресурс, а ефективността не беше толкова висока. Всички лабораторни коли вече ще се използват само за по-бързото откриване на повреди по мрежата, което ще оптимизира работата и на аварийните екипи.

През 2017 г. екипите на ЧЕЗ Разпределение констатираха 7094 кражби на електроенергия, като в резултат се дотаксуваха 35 750 мВтч електроенергия. През 2016 г. констатираните нарушения бяха 6499, а дотаксуваната енергия 34 119 мВтч. Очакванията на дружеството са чрез новите уреди през 2018 г. процентът на установените кражби спрямо 2017 г. да се покачи.


Вижте още

В Брезник се проведе общинският сурвакарски фестивал "Сурова Брезник"

Седмица преди старта на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник", в град Брезник се проведе 16-ият  общински сурвакарски фестивал "Сурова Брезник". Грохотът на звънците огласи градския площад.  Пред погледа на многобройните зрители, дошли, за да се потопят в магията на Сурва , дефилираха носителите на традицията. Надянали..

публикувано на 19.01.19 в 17:24

Празникът „Тайнството на Сурва“ в Радомир

Колоритният сурвакарски празник „Тайнството на Сурва“ се проведе в центъра на град Радомир пред погледите на стотици граждани и гости на града, които се потопиха в магичния звън на чанове, хлопатари и тюмбелеци. Празникът бе открит от кмета Пламен Алексиев, гости на събитието бяха народният представител от ПП Герб Красимир Велчев, областният..

публикувано на 19.01.19 в 17:15

Ремонт на пътната инфраструктура искат жители на два пернишки квартала

Жители на кварталите „Могиличе” и „Ралица” събраха подписка заради окаяното състояние на улиците в двете населени места. „Внасяме подписката сега, когато предстои да се гласува „Бюджет 2019“ на община Перник, с надеждата, че в него ще се намерят средства поне за ремонт на главните улици в нашите два квартала“, заявиха организаторите...

публикувано на 19.01.19 в 11:18

Започна сурвакарският празник в Радомир

12-ото издание на общинския сурвакарски празник „Тайнството на „Сурва“ се провежда в Радомир днес. Стотици граждани и гости на града са свидетели на колоритния празник. Началото започна с кулинарна изложба на традиционни зимни гозби, характерни за региона, в която се включиха самодейните колективи на читалища и пенсионерски клубове от общината...

публикувано на 19.01.19 в 10:50

Пирин /Разлог/ разгроми Марек Юнион Ивкони

В дербито на Югозапада от 12-я кръг на мъжката волейболна Суперлига Пирин /Разлог/ разгроми гостуващия Марек Юнион Ивкони с 3:0 гейма /в отделните части на 16 на 22 и на 10 точки/. Домакините превъзхождаха във всички елементи, но най-вече в блокадата, посрещането и атаката. Най-добър и най-резултатен от Пирин бе посрещачът Георги Елчинов с 16..

публикувано на 19.01.19 в 10:44

Музеят в Балабановата фабрика в Бараково отново достъпен за посетители

Предстои музеят в Балабановата фабрика в с. Бараково да отвори отново врати, вече узаконен. Това съобщи един от неговите "възродители" Методи Панайотов. "Тече процедурата по смяната на предназначението на терена. От промишлени сгради, те трябва да станат музейни", посочи Панайотов. Музейният комплекс беше открит през юни миналата година, но..

публикувано на 19.01.19 в 10:21

В Кюстендилска област пътната обстановка е при зимни условия

Това съобщи за Радио Благоевград дежурният в Областното пътно управление. Пътните настилки са сухи, в усойните места - влажни. Температурата на въздуха към 8 часа тази сутрин е била минус 6 – минус 4 градуса. През изминалата нощ не са регистрирани никакви пътно-транспортни произшествия.

публикувано на 19.01.19 в 09:33