РУО – Перник: Да бъдат утвърдени 39 паралелки след седми клас в областта

Да бъдат утвърдени 39 паралелки след завършен седми клас и завършено основно образование през учебната 2018/2019 година в област Перник предлага Регионалното управление на образованието. 30 от паралелките са в град Перник, 6 - в Радомир и по една в Брезник, Земен и Трън.

Девет от предложените паралелки са за обучение чрез работа. Такива паралелки са предложени от всички професионални гимназии на територията на областта. Предложенията на директорите са направени след проведени срещи и получена подкрепа от местния бизнес, уточни старши експертът в РУО Росица Симеонова. Предложението за план- приема през новата учебна година включва и разкриването на седем професионални паралелки в профилираните гимназии, средните и обединени училища. Тази година 7-ми клас в област Перник завършват 876 ученици. Най-много са седмокласниците в Перник, само един ученик завършва седми клас в община Ковачевци.


Вижте още

Днес е Антоновден

Православната църква почита паметта на св. преп. Антоний Велики на 17 януари. Свети Антоний е роден през 251 година в Среден Египет, в семейство на заможни и благочестиви родители. Останал сирак на 20-годишна възраст, той раздал наследството си на бедните и се оттеглил от света. След дългогодишна духовна борба, постигнал святост и бил удостоен..

публикувано на 17.01.19 в 09:21

Регионалният музей в Кюстендил организира работилница за деца

Януарската работилница за деца на Регионалния исторически музей в Кюстендил е посветена на Освобождението на Кюстендил от османско владичество, станало факт на 29 януари 1878 г. Това съобщиха от музея в Кюстендил. Работилницата включва апликация на униформи от Руско-турската освободителна война – опълченска и руска, и изработване на 3D..

публикувано на 17.01.19 в 09:17
Йордан Йовчев: Очакванията трябва да мотивират спортистите ни да дадат всичко от себе си В Рио де Жанейро

Йордан Йовчев гостува на Югозападния университет

Легендарният гимнастик Йордан Йовчев ще гостува в ЮЗУ „Неофит Рилски“. Световният шампион по спортна гимнастика и сребърен и бронзов медалист от олимпийските игри ще се срещне със студенти, преподаватели и граждани. Срещата е от 10:30 часа в Спортния комплекс на Югозападния университет „Неофит Рилски“. По време на посещението си Йордан..

публикувано на 17.01.19 в 08:19

Предстоящи събития - 17.01.2019г.

Музейна работилница за деца под мотото “Освободителите на Кюстендил“ се открива днес в музейния кът за деца в Регионалния исторически музей в града. Тя ще продължи до 19 януари, като с помощта на интерактивни игри децата ще имат възможност да се запознат с военните униформи, носени в периода на Освободителната война, както и да „сглобят“..

публикувано на 17.01.19 в 08:18

Затоплянето днес продължава

Днес ще е предимно слънчево. Ще продължи да духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад. През деня ще се затопля и максималните температури ще са между 7° и 12°.

публикувано на 17.01.19 в 08:15

Още една възможност за обновяване на строени преди април 1999 г. сгради в Благоевград

Днес в зала 5 на сградата на общинската администрация в Благоевград се състоя среща, която бе част от информационна кампания за „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради“ по Инвестиционен приоритет „Енергийна ефективност в административни и жилищни сгради“ по Приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 година...

публикувано на 16.01.19 в 18:53

Деца и младежи от Дневен център „Зорница“ се запознаха с български традиции и обичаи

  Децата и младежите от Дневен център „Зорница“ се запознаха с български традиции и обичаи. Инициативата беше организирана от НПО Клуб „Активна сигурност“ , с подкрепата на Община Благоевград. Пред децата и младежите беше прожектиран кратък филм, свързан живота и делото на българските хайдути. Те се срещнаха и с представители на Сдружение..

публикувано на 16.01.19 в 17:45