ЮЗДП провери сигнал от жители на три брезнишки села

Снимка: БГНЕС

Във връзка с публикации в регионални медии от 12.02.2018 г., съобщаващи за недоволство от жители на три брезнишки села относно извършваните сечи и състоянието на пътищата, по които се транспортира дървесината, Югозападното държавно предприятие информира за следното:

 По разпореждане на директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов още същия ден беше извършена документална и теренна проверка в района в ТП „ДГС Брезник”. В землищата на трите села - Банище, Ръждавец и Станьовци, има обособени обекти за дърводобив, в които се извеждат основно санитарни сечи на съхнеща дървесина поради нападение от върхов корояд. В три обекта се извършват отгледни сечи за прореждане на дърветата и подобряване състоянието на гората, от които освен суха се добива и свежа дървесина. Поради наличието на снежна покривка са проверени два подотдела, в които не са констатирани нарушения на Закона за горите.

По отношение състоянието на извозните пътища инспекцията установи, че в условия на интензивно снеготопене повечето от тях са трудно проходими и на отделни места с дълбоки коловози. Затова едно от предписанията на проверяващите е„ДГС Брезник” да съобрази графиците на заявките за транспортиране на дървесина от сечище до асфалтов път с подходящите климатични условия, а при благоприятно време асфалтовият път и подходите към него да бъдат почистени от нанесените земни маси.

В хода на проверката е проведена среща с кметския наместник на с. Банище Иван Таков, с когото е договорена директна връзка, включително и организиране на временна приемна за своевременно решаване на възникнали проблеми, поставени от местното население.


Вижте още

Гранична полиция ще поддържа контакт с гръцките си колеги заради обявените протести

Във връзка с разпространени информации за възможни протестни действия на гръцка територия утре, в района на ГКПП Промахон, ГД „Гранична полиция“ е в постоянен контакт с колегите си от гръцка страна, информират от пресцентъра на МВР. При евентуални затруднения в движението през пункта своевременно ще бъде предоставяна информация на пътуващите...

публикувано на 23.01.19 в 19:36

300-годишен дъб от трънското село Рани луг - любимо дърво на България

300-годишен дъб от трънското село Рани луг беше избран за любимо дърво на България. Конкурсът се организира от Фондация „ЕкоОбщност“ и се провежда за 9-а поредна година. Вековният дъб ще представлява страната ни в европейския конкурс за Дърво на годината 2019 година. Гласуването за "Европейско дърво на годината" ще се проведе между 1 и 28..

публикувано на 23.01.19 в 19:17
ГКПП

Предстоящ протест на гръцките селскостопански производители планира блокиране на ГКПП „Кулата-Промахон“

По информация на Генералното консулство на България в Солун, утре, на 24 януари, селскостопанските производители от област Серес планират провеждане на символичен протест и блокиране на движението в района на ГКПП „Кулата-Промахон“, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. Шествието се очаква да започне в 14:00 ч. в..

публикувано на 23.01.19 в 18:50

Подпомагат социално слаби от Благоевград с хранителни продукти

Над две хиляди жители на община Благоевград ще получат хранителни помощи чрез европейската Оперативна програма за храните. Акцията по раздававнето на хранителните пакети стартира днес и ще продължи до 28 февруари. Тя обхваща и съставните села на общината. Кампанията се осъществява чрез доброволците на БЧК и обхвана всички 14..

публикувано на 23.01.19 в 16:40

В Разлог приключи поредният проект по саниране на блокове

В залата на Общинския съвет в Разлог днес се проведе заключителна конференция по повод приключване на проект „Повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог – трета група“. На събитието присъстваха служители на Общинската администрация, председателят на Общинския съвет Мария Копанарова, зам.-кметът Венцислав..

публикувано на 23.01.19 в 16:40

МС отмени свое решение относно ски-зона Банско

Правителството отмени свое решение от 29.12.2017 година за спешни действия по реда на екологичното законодателство при наличие на инвестиционно намерение за изграждане на нова туристическа кабинкова линия в ски-зона Банско. Решението дойде, след като Върховният административен съд отмени решение на правителството, с което се изменяше Планът за..

публикувано на 23.01.19 в 15:29

Специализирана полицейска операция за разкриване на факти, свързани с вещно укривателство, се е провела в Кюстендил

Криминалисти от ОДМВР, служители от РУ Кюстендил, експерти и разследващи полицаи са извършили специализирана полицейска операция за разкриване на факти и обстоятелства, свързани с вещно укривателство, съобщиха от пресцентъра на полицията.  В рамките на операцията са осъществени процесуално-следствени действия на два адреса в с. Граница, община Кюстендил..

публикувано на 23.01.19 в 11:54