ЮЗДП провери сигнал от жители на три брезнишки села

Снимка: БГНЕС

Във връзка с публикации в регионални медии от 12.02.2018 г., съобщаващи за недоволство от жители на три брезнишки села относно извършваните сечи и състоянието на пътищата, по които се транспортира дървесината, Югозападното държавно предприятие информира за следното:

 По разпореждане на директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов още същия ден беше извършена документална и теренна проверка в района в ТП „ДГС Брезник”. В землищата на трите села - Банище, Ръждавец и Станьовци, има обособени обекти за дърводобив, в които се извеждат основно санитарни сечи на съхнеща дървесина поради нападение от върхов корояд. В три обекта се извършват отгледни сечи за прореждане на дърветата и подобряване състоянието на гората, от които освен суха се добива и свежа дървесина. Поради наличието на снежна покривка са проверени два подотдела, в които не са констатирани нарушения на Закона за горите.

По отношение състоянието на извозните пътища инспекцията установи, че в условия на интензивно снеготопене повечето от тях са трудно проходими и на отделни места с дълбоки коловози. Затова едно от предписанията на проверяващите е„ДГС Брезник” да съобрази графиците на заявките за транспортиране на дървесина от сечище до асфалтов път с подходящите климатични условия, а при благоприятно време асфалтовият път и подходите към него да бъдат почистени от нанесените земни маси.

В хода на проверката е проведена среща с кметския наместник на с. Банище Иван Таков, с когото е договорена директна връзка, включително и организиране на временна приемна за своевременно решаване на възникнали проблеми, поставени от местното население.


Вижте още

В Дупница събраха подписка срещу постоянен нощен шум

Жители на дупнишкия квартал “Иван Вазов” събраха подписка срещу близко заведение, заради постоянния нощен шум. Хората настояват за намеса на институциите. Музиката на открито била особено силна през уикенда. Подписката е адресирана до община Дупница, полицията и РЗИ – Кюстендил. Заведението има разрешително за работа до 3 ч. сутринта, обясниха..

публикувано на 14.08.18 в 19:15

На съд за държане на цигари без български акцизен бандерол по обвинителен акт на прокуратурата в Разлог

Районна прокуратура – Разлог е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу И.Ю. за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс. На 13.02.2018 г. обвиняемият държал 2500 кутии цигари марка „Capital“ на обща стойност 18 750 лева, с дължим акциз в размер на 10 137,50 лева. За този вид престъпление законът..

публикувано на 14.08.18 в 17:50

Операция срещу производството и разпространението на наркотици се провежда на територията на Петричко

Операция по противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества се провежда на територията на Петричко, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР-Благоевград. В операцията участват полицейски служители на Регионална дирекция „Гранична полиция“ - Кюстендил и ОД на МВР-Благоевград. Повече информация във връзка с предприетите..

публикувано на 14.08.18 в 17:43

Обвиняем за опит за изнасилване и незаконно държане на наркотици в Банско застава на подсъдимата скамейка

Окръжна прокуратура – Благоевград е предала на съд К.Г. по обвинение за опит за съвкупление и държане на наркотични вещества с цел разпространение, съобщиха от прокуратурата. Около 03:30 ч. на 3 януари 2018 г., в апартамент в жилищна кооперация в Банско, обвиняемият употребил сила спрямо А.Н., като я ударил по бузата с юмрук, блъснал на..

публикувано на 14.08.18 в 17:13

Над 64 процента от засетите с пшеница площи в област Перник вече са ожънати

Над 64 процента от засетите с пшеница площи в област Перник вече са ожънати. В хамбарите са прибрани 34 500 тона зърно. Средният добив към днешна дата е 348 кг/дка. Рекордът- със среден добив от 386 кг/дка държат зърнопроизводителите в община Трън. 153 170 дка са засетите с пшеница площи в областта. Традиционно повече от половината от тях са на..

публикувано на 14.08.18 в 16:40

Авария е извадила от строя светофарната уредба на една от най-натоварените улици в Перник - "Софийско шосе"

За отстраняването й ще бъде закупен нов контролер, съобщи кметът Вяра Церовска.  Общината веднага е реагирала след като фирмата, поддържаща светофарната уредба, е направила предписание. Парите са преведени, очаква се контролерът да бъде доставен и монтиран. Кметът призова дотогава шофьорите и пешеходците да спазват Закона за движение по..

публикувано на 14.08.18 в 15:54

Обновена Детска градина "Синчец" в квартал Грамада посреща децата наесен

Едно от заведенията, в които се осъществяват ремонтни дейности преди началото на учебната година, е детска градина „Синчец“, която се намира в квартал „Грамада“ в Благоевград.   „Сградният фонд е в много добро състояние“ - сподели за Радио Благоевград Даниела Пърличкова, директор на заведението. Тя поясни, че ремонтните дейности за това лято..

публикувано на 14.08.18 в 15:12