Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишен интерес за лов в България на изложението в Залцбург

С три пъти повече заявки от туристи, желаещи да посетят България по линия на ловния туризъм, започна първият ден на специализираното изложение в Залцбург. Страната ни е традиционен участник в изложенията в Германия и Австрия. Тази година на площ от 50 кв. метра представяме богата национална сбирка от трофейни експонати от едър дивеч, добити от държавните предприятия - сръндак, муфлон, елен лопатар, благороден елен, дива свиня и глухар, които привличат почитателите на лова и природата. Проявата се организира от Министерството на земеделието, храните и горите и Югозападното държавно предприятие.

„В контекста на българското председателство на Съвета на Европейския съюз участието ни е много важно, защото на ловното изложение се очакват над 50 000 посетители”, каза зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, който присъства на откриването. Още в първия ден интересът към българския щанд е много голям, като регистрираме 3 пъти повече заявки на ловни туристи спрямо предходната година, добави той. На българския щанд освен възможностите за лов на различни видове дивеч с много високи трофейни качества се акцентира и върху културно-историческото наследство, златните съкровища и богатите традиции на народа ни, каза зам.-министърът. По думите му целта е не само да се привлекат ловци у нас, но идвайки в България, те да посетят емблематични туристически забележителности.

На ловното изложение в Залцбург са и директори на държавните предприятия, сред които и инж. Дамян Дамянов от Югозападното държавно предприятие. По думите му ловният туризъм у нас е с над 35-годишна традиция. След кратък спад, през последните години интересът към него отново бележи подем. Държавните предприятия инвестират усилено в ловно-стопански мероприятия. „Имаме много сериозен капацитет. С уникалната българска природа, добрите ловни бази, качественият персонал по отношение на умения, подготовка и професионализъм държим едно от сериозните места в Европа като ловна дестинация”, посочи Дамянов. Необходимо е да се работи още за увеличаване количеството на дивеча с високи трофейни качества и това е една от основните оперативни задачи на предприятието ни. Според директора на ЮЗДП има развитие в начина на представяне на самите изложения. Променят се визията, залите, има нови клиенти. Това, което прави впечатление е, че все повече млади хора има сред посетителите, родители водят дечица с цел запознаване с видовете дивеч и грижите, които специалистите полагат за него.

Изключителен интерес към възможностите за лов на вълк, благороден елен, дива свиня, дива коза и глухар у нас отчитат ловните експерти в първия ден на българския щанд. Изложението в Залцбург продължава до 25 февруари, като в почивните дни се очаква увеличено посещение на ловни туристи. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Събития и личности" с Давид Калпачки

След шестата поправка на Конституцията: нова процедура за назначаване на служебен кабинет. Ще се стигне ли до конституционна криза, заради новите механизми за избор на служебен премиер? - коментар на Велислав Величков, юрист от “Правосъдие за всеки”. Провал на мандатите за съставяне на правителство и нови избори - защо се стигна дотук?..

публикувано на 28.03.24 в 13:32

Нови детски площадки в Перник

Четири нови детски площадки вече радват най-малките перничани, съобщиха от общината. Две от новоизградените площадки са на улица „Вардар” в централната част на Перник. Те са за деца до три години и за деца до дванадесет години. Другите две площадки са до бл. 27 в кв. „Хумни дол“.  Нови детски площадки се изграждат и на ул. „Лом“ и при бл. 74 на ул...

публикувано на 28.03.24 в 13:22

Започнаха срещите за служебен премиер: Росен Желязков, Димитър Радев, Димитър Главчев

Президентът Румен Радев започна консултации с кандидатите за служебен премиер. Държавният глава може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева Маркова подаде оставка. Председателят на Народното събрание Росен Желязков, който е сред възможности кандидати за служебен премиер, от които..

публикувано на 28.03.24 в 13:16

ИТН върна мандата. Наред е президентът – избор на служебен кабинет, впоследствие вот

"Има такъв народ" върнаха папката с третия проучвателен мандат на президента Румен Радев, който на свой ред обяви, че започва консултации за сформирането на служебен кабинет.  ИТН получи папката от президента, след секунди я върнаха – празна! "Напълно разбираме трудната ситуацията, в която ви поставиха с ненужните промени в Конституцията. Радваме..

публикувано на 28.03.24 в 12:40

Мъж загина при пожар в Благоевград

Мъж на 61 години е починал при пожар в апартамент в жилищния квартал "Струмско" в Благоевград, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Сигналът е получен вчера, около 19:14 часа.   Пожарът е погасен от 2 екипа на Регионалната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград. Унищожено е домашно имущество, дограма, бяла и..

публикувано на 28.03.24 в 11:41

Студенти от АУБ разработиха идеи за развитието на Благоевград

Кметът Методи Байкушев връчи сертификати на студенти от Американски университет в България, които разработиха идеи за развитието на община Благоевград. Инициативата е част от курса “Стратегическо управление” на проф. Елена Радева. В продължение на два месеца 52 четвъртокурсници, разпределени в 11 екипа, работиха по казус, предоставен от зам.-кмета..

публикувано на 28.03.24 в 11:21

Ново разписание на автобусите по линия Перник-Ковачевци

Променено е маршрутното разписание по автобусна линия Перник-Ковачевци, съобщиха от областната администрация в Перник. Промените са направени на заседание на Областната комисия по транспорт по предложение на кмета на община Ковачевци Васил Станимиров. Съгласно взетото решение във всички маршрутни разписания по автобусната линия ще бъде добавена спирка..

публикувано на 28.03.24 в 10:58