Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Теодосий Теодосиев пред ученици в Благоевград: Мързелът е най-големият грях


Силно мотивираща лекция "Формиране на силов интелект или как да си изградим висок коефициент на интелигентност" изнесе днес пред  ученици в Благоевград учителят по физика Теодосий Теодосиев – Тео, носител на множество ордени и отличия. Инициативата бe под наслов „Защо да уча“ и е част от проявите, посветени на 45-годишнината от създаването на ПМГ "Акад. С. Корольов".

„Защо да уча има няколко отговора. Един от тях е, за да не станем лузъри. В Света се очертава една нова научно-техническа революция, след която 99% от населението ще бъдат излишни. Да не бъдем излишни хора“, призова учителят Тео.

Пълна зала с млади хора очакваше с нетърпение срещата с човека, който подготвя повечето ни успешни отбори от млади физици за международни състезания. „Мързелът е най-големият грях за човека“, подчерта пред учениците съвременният будител.

Теодосий Теодосиев е известен и като създател на оригиналната “Методика за формиране на силов интелект”.

„Тази методика донякъде е свързана с теорията на Фройд, който казва, че човек бърка, макар и подсъзнателно, защото иска да бърка. Затова е добре да впрегнем подсъзнанието да работи в полза на съзнанието. На всяко дете първо трябва да му се снеме страхът, че няма да успее. Всяко дете може да се справи с много трудни задачи, ако бъде ръководено правилно и да има добрия пример срещу себе си“, заяви учителят.

Снимка

Елеонора Тахова и Теодосий Теодосиев

„Смъртно опасно е да си прост“ и „Смъртно опасно е и да си невъзпитан“  са част от нещата, които Теодосий Теодосиев иска младите хора да запомнят след днешната им среща. По думите му, „възпитанието е по-важно от образованието“. „Един добър майстор на банички заслужава по-голямо уважение от един некадърен професор“, каза още Теодосиев.

“В месеца на природните науки искаме да срещнем нашите възпитаници с ето с такива вдъхновяващи и мотивиращи личности, с хора, успели чрез науката. Защото те виждат по медиите всякакви други успели, но не и такива, които са го направили чрез ума си. Иска ми се чрез тези срещи да накараме учениците да използват времето в училище по-ползотворно“, каза за Радио Благоевград директорът на ПМГ "Акад. С. Корольов" Николай Каращранов. ​

Репортаж на Елеонора Тахова можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В ромския квартал в Кюстендил разясниха последствията от заразяването с коклюш

Здравна лекция, част от информационна кампания посветена за превенция и борба срещу болестта коклюш се проведе в в ромския квартал „Изток” в Кюстендил. Срещата се състоя по настояване на жителите на квартала. По време на здравната беседа организирана от ромският активист Стефан Лазаров местните жители пожелаха да получат яснота как да се предпазват от..

публикувано на 23.04.24 в 18:46

Катастрофа на АМ " Струма"

Движението се осъществява в една лента при км 79 на "АМ Струма'' в посока София поради ПТП. Временно се ограничава изпреварващата лента. Трафикът се осъщтествява в активната и аварийната лента  и се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 23.04.24 в 17:23

Обсъдиха мерки за превенция на престъпността в Разлог

В сградата на Общинския съвет в Разлог се организира днес среща с цел актуален анализ на оперативната обстановка на територията на общината, спецификите на престъпността, инфраструктурата, пътната безопасност и сигурността. В нея взеха участие председателят на Общинския съвет адв. Иван Димитров, зам.-кметовете на община Разлог: инж. Гергана Костова и..

публикувано на 23.04.24 в 16:44

Нарушено водоподаване на бул. "Пейо Яворов" в Благоевград

На 24.04. от 08:00 до 17:00 ч., ще бъде нарушено водоподаването за бул. "Пейо Яворов" в Благоевград, поради монтаж на два броя регулатори на налягането. От ВиК Благоевград се извиняват за безпокойството.

публикувано на 23.04.24 в 16:37

Спортен празник в ЮЗУ „Неофит Рилски“

Спортен празник „130 години от пристигането на швейцарските учители по гимнастика в България“  се проведе в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград. В закритата спортна зала на университета студенти от специалност „Физическо възпитание и спорт“, преподаватели от катедра „Теория и методика на физическото възпитание“ и ученици от Трето основно училище..

публикувано на 23.04.24 в 15:51

АУБ посреща хорови състави на престижен международен фестивал

Поредното издание на Международния фестивал на студентските хорови състави се открива тази вечер в Благоевград. Негови организатори са АУБ и Хоровият състав към университета, с диригент проф. Христо Кротев. До 26-ти април на фестивалните сцени ще се изявят млади таланти от страната и чужбина, обединени в единайсет състава. Партньори..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Кюстендил представиха концепциите за интегрирани териториални инвестиции

Обществени обсъждания на концепции, преминали административно съответствие и съвместимост, в които участие има общината в Кюстендил, бяха представени днес. Общият брой на концепциите от област Кюстендил е 11, от които осем – с участието на общината. Идеята на тези публични обсъждания е да бъдат припознати като необходими за изпълнение, а след..

публикувано на 23.04.24 в 14:41