В ЮЗУ „Неофит Рилски“ представиха въоръжение и облекло на средновековните българи

  Семинар „Средновековно облекло и въоръжение“ се проведе в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Лектори на събитието бяха Калина Атанасова и Жасмин Първанов – представители на Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции „Авитохол“. Те представиха средновековно облекло, въоръжение и снаряжение, като поставиха акцент върху изворите, по които правят своите възстановки. Представителите на „Авитохол“ разказаха как се е променило облеклото и въоръжението през вековете и показаха облекло на простолюдието, войните и аристократите. Лекцията и възстановките предизвикаха голям интерес не само сред академичната общност на ЮЗУ „Неофит Рилски”, но и сред граждани на Благоевград. 

Голям интерес бе породен и у студентите, изучаващи дисциплини, свързани със средновековната епоха в отделните специалности „Културология”, „История” и „Мода”. За тях бе особено важно да видят Средновековието през друг ъгъл, извън теоретическата част и книгите, да се „докоснат” до бита и всекидневието на средновековния българин. Представените възстановки на облекла, въоръжение и снаряжение бяха от Първото и Второто българско царство. Събитието бе организирано от Факултета по изкуствата и Студентския клуб „Проф. Иван Дуйчев“. 


Вижте още

Кметове и народни представители от област Благоевград на двудневно работно посещение в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков

Кметове и народни представители от област Благоевград участваха в двудневна работна визита в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). В рамките на посещението, кметовете Атанас Камбитов, Георги Икономов и Димитър Бръчков, както и народните представители Даниела Савеклиева, Георги Динев и Димитър Гамишев взеха участие в..

публикувано на 20.03.18 в 17:10

Доц. Бинка Добрева изнесе публична лекция "Световно признание на българската народна песен - фолклорни посланици"

Изборът на темата на публичната лекция на доц.Бинка Добрева,не е случаен. Пред студенти и преподаватели  в Югозападния университет,  доц. Добрева представи историята на българските народни песни, на композиторите и талантливите народни певици, които са покорили  световните сцени  с магията на българския фолклор. Самата Бинка Добрева е..

публикувано на 20.03.18 в 16:37

Висок процент безработни в района на Бюро по труда – Дупница

Сравнително висок остава процентът безработни в малките общини от района на Бюрото по труда – Дупница. Малко над 9% са безработните в Бобов дол, Бобошево и Сапарева баня. Тенденцията към увеличение е факт през последните месеци. С най-много безработни е община Рила – 11% или 131 души. Най-ниска е безработицата в община Кочериново – 7,4%. Броят..

публикувано на 20.03.18 в 16:30

Започнаха доброволческите акции по залесяване на територията на ЮЗДП

Със засаждането на 720 фиданки от бял бор в горите на Витоша беше дадено началото на тазгодишните доброволчески залесявания на територията на Югозападното държавно предприятие. В съботната акция в местността „Куртова река”, в землището на софийското село Железница, участваха над 200 доброволци, от които около 50 деца. Организирани от Зеления отбор..

публикувано на 20.03.18 в 15:59

"Синя стая" беше открита днес в прокуратурата в Кюстендил

С изграждането й полагаме грижи за децата, имащи лошият късмет да се сблъскат с престъпления каза Ивайло Илиев, административен ръководител на Районната прокуратура в Кюстендил. "Синята стая" в Кюстендил е изградена изцяло със средства, реализирани като икономия от страна на Районната прокуратура.  За оформлението й са помогнали млади..

публикувано на 20.03.18 в 15:51

Хайку пикник в Международния ден на Франкофонията

Поетичният Хайку пикник, организиран за първи път от ученици и преподаватели от благоевградската езикова гимназия, е идея на Френския институт в България, в партньорство с Международната организация на Франкофонията. Целта е в проявата да се включат не само ученици, а и студенти, работещи във франкофонски фирми, а също  дипломати и представители..

публикувано на 20.03.18 в 15:18

85 години от рождението на професор Кирил Стефанов отбелязаха в благоевградската библиотека

Този следобед Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград посрещна ученици, гости и възпитаници на класа по народно пеене на Даниела Богданова. Поредната проява на библиотеката е по повод 85 години от рождението на композитора, диригент и дългогодишен главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“ професор Кирил Стефанов...

публикувано на 20.03.18 в 15:02