Първа кръгла маса посветена на проекта „Сподели България“ се представи от министрите Николина Ангелкова и Румен Порожанов


 Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, в Банско, дадоха старт на поредицата от кръгли маси, които ще конкретизират окончателния проект "Сподели България. Инициативата е съвместна на двете министерства и обединява 12 винено-кулинарни дестинации, колкото са месеците в годината, а идеята е да се  популяризират местните обичаи, храна и вина.

Специален фокус на проведената кръгла маса в Банско бяха двете дестинации - „Долината на Струма“ и „Долината на Места“. Проектът цели историческите, културните  и природните забележителности да бъдат съчетани с вкусна традиционна храна и с уникалното българско вино.

В дискусионния форум се включиха представтели на туристическия бранш, винопроизводители, кметовете на общините Гоце Делчев, Сандански,Петрич, Банско и Разлог .

Министър Ангелкова заяви, че с инициативата „Сподели България“ се очаква да се рекламира страната като целогодишна дестинация и за чуждестранните и за българските туристи. Одобрените 12 маршрута за винено-кулинарен туризъм ще бъдат включени в платформата на министерството „Аз обичам България“

Това е отворен проект, който трябва да се надгражда. Създаването на вина с уникални качества от бутиковите изби е характерен в цялата страна, но силно е застъпен в долините на реките Струма и Места“,  каза в допълнение министърът на земеделието Румен Порожанов и очерта преимуществата на общините от Югозапада. Към настоящия момент 37 са регистрираните обекти за винопроизводство  площите с винени сортове  са 4 200 хектара в двата определени маршрута Струма и Места.

Вижте още

В Банско се открива новият ски сезон

В Банско се открива новият ски сезон с много изненади под снега, съобщиха от общината. Началото е от 08.30 часа с играта „Открий злато в лифта”, която ще зарадва над 100 посетители на курорта. Всеки, който се качи на лифта ще има възможност да спечели специални златни артикули. В 11.00 часа ще бъде даден старт на играта„Влез в отбора на шампиона”...

публикувано на 15.12.18 в 07:49

Предимно облачно с максимални температури в Югозапада до 10-12 градуса

Днес ще се задържи облачно, със слаби превалявания от дъжд, в северните и планинските райони – от сняг. В Северозападна България и на места по поречието на Дунав има условия за поледици. Ще духа слаб югоизточен, в северните и източните райони - умерен източен вятър. Максималните температури ще са от около 0° на места в северозападните, до 10-12° в..

публикувано на 15.12.18 в 07:46

Цветан Найденов: Премереният риск в планината е много важен!

Лошите метеорологични условия попречиха на Цветан Найденов да преодолее предизвикателството, пред което се беше изправил - „Без вода и храна в Пирин в помощ на хората с увреждания“. Припомняме, че той заедно с още двама млади ентусиасти - Светослав Атанасов и Костадин Коюв, подеха инициативата под наслов „Оцеляване с кауза – Пирин“, в помощ на..

публикувано на 14.12.18 в 19:53

Студенти и ученици заедно в инициативата „Повярвай в доброто“

Днес в Югозападния университет се проведе благотворително коледно тържество под мотото „Повярвай в доброто“. Събитието се организира от студентите от втори курс на Факултета по педагогика, а в инициативата се включиха ученици и учители от две благоевградски училища – основно училище „Христо Ботев“ и средно училище „Арсени Костенцев“...

публикувано на 14.12.18 в 16:16

„Камерна опера трябва да се запази“

Това мнение споделиха присъстващите на днешното провалено извънредно заседание на общинския съвет Благоевград. Не се събра кворум.  От 41 съветници в залата присъстваха 15, при което председателят на общинския съвет Радослав Тасков не даде ход на заседанието.  Липсата на кворум бе очакван, защото общинските съветници от ПП ГЕРБ и коалиция „Заедно..

публикувано на 14.12.18 в 15:45

Общинската болница в Дупница ще се управлява от прокурист още една година

Местният парламент реши днес Мария Жайгарова да остане на поста до януари 2020 година. След няколко неуспешни конкурса, болницата все още няма управител. Засега не се обсъжда провеждането на нов конкурс.  Съветниците днес одобриха и дострояване на 8 класни стаи в ОУ “Евлоги Георгиев”. Ремонтът е част от план за преминаване към едносменно..

публикувано на 14.12.18 в 14:18

Над 60 проекта чрез еврофондове са реализирани в Кюстендилска област

Общо 68 проекта на стойност от над 61 млн. и 270 хил. лв. се реализират в област Кюстендил през 2018 година чрез европейските фондове. Най-много проекти имат общините Дупница - 26 и Кюстендил - 24. Това съобщи на пресконференция от ръководителят на Областния информационен център в Кюстендил Любомира Велинова.     Бизнесът в област Кюстендил има..

публикувано на 14.12.18 в 13:23