Първа кръгла маса посветена на проекта „Сподели България“ се представи от министрите Николина Ангелкова и Румен Порожанов


 Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, в Банско, дадоха старт на поредицата от кръгли маси, които ще конкретизират окончателния проект "Сподели България. Инициативата е съвместна на двете министерства и обединява 12 винено-кулинарни дестинации, колкото са месеците в годината, а идеята е да се  популяризират местните обичаи, храна и вина.

Специален фокус на проведената кръгла маса в Банско бяха двете дестинации - „Долината на Струма“ и „Долината на Места“. Проектът цели историческите, културните  и природните забележителности да бъдат съчетани с вкусна традиционна храна и с уникалното българско вино.

В дискусионния форум се включиха представтели на туристическия бранш, винопроизводители, кметовете на общините Гоце Делчев, Сандански,Петрич, Банско и Разлог .

Министър Ангелкова заяви, че с инициативата „Сподели България“ се очаква да се рекламира страната като целогодишна дестинация и за чуждестранните и за българските туристи. Одобрените 12 маршрута за винено-кулинарен туризъм ще бъдат включени в платформата на министерството „Аз обичам България“

Това е отворен проект, който трябва да се надгражда. Създаването на вина с уникални качества от бутиковите изби е характерен в цялата страна, но силно е застъпен в долините на реките Струма и Места“,  каза в допълнение министърът на земеделието Румен Порожанов и очерта преимуществата на общините от Югозапада. Към настоящия момент 37 са регистрираните обекти за винопроизводство  площите с винени сортове  са 4 200 хектара в двата определени маршрута Струма и Места.

Вижте още

Четирима души са привлечени като обвиняеми относно опита за обир в Роженския манастир

Става дума за двама непълнолетни на 16 и 17 години и двама пълнолетни. В дома на единия пълналетен е отокрит газов пистолет преработен в боен. Те са привлечени към съучастие в извършването на кражба. Утре ще се гледа мярката за неотклонение на четиримата в Районен съд - Сандански. Наблюдаващият прокурор настоява мярката задържане под стража и..

публикувано на 20.09.18 в 20:17

Петър Курумбашев: Започнаха сравнения между Европейския и Съветския съюз

“ Започнаха някакви сравнения между Европейския и Съветския съюз, които не са много приятни“. Това каза по време на работно посещение в Благоевград този следобед евродепутатът Петър Курумбашев, който учства в дискусия „На къде отива Европа?“. Като основни теми за Европа, Курумбашев посочи съдбата на Унгария и Виктор Орбан, както и разпределението..

публикувано на 20.09.18 в 19:02

ПП ГЕРБ оттегля от поста заместник-кмет на община Гърмен Величка Цветкова

На заседание на Общинското ръководство на ПП ГЕРБ – Гърмен, което се проведе на 14.09.2018г. в присъствието на зам. председателя на ПП ГЕРБ – г-н Цветан Цветанов, областния координатор г-жа Даниела Савеклиева, депутатите от 44 народно събрание г-н Емил Тончев и г-н Александър Мацурев, както и общинските съветници от ПП ГЕРБ в ОбС – Гърмен..

публикувано на 20.09.18 в 18:37

Репортерска проверка: Чисти ли са дворовете на благоевградските училища?

Чисти, спретнати и подредени са дворовете на част от благоевградските училища-това установи репортерската проверка на Радио Благоевград в две от тях - Пето Средно училище „Георги Измирлиев“ и Второ Основно училище „Димитър Благоев“. Персоналът, който се грижи са хигиената в класните стаи, е длъжен да почиства и училищния двор, но и самите..

публикувано на 20.09.18 в 17:19

ЮЗУ „Неофит Рилски“ с най-висока оценка от Националната агенция за оценяване и акредитация

Днес Югозападният университет "Неофит Рилски" получи институционална акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация към Министерския съвет на Република България за срок от 6 години с оценка 9.30.   Това е най-високата оценка, получавана досега в историята на Югозападния университет „Неофит Рилски“.  Оценката е гаранция за..

публикувано на 20.09.18 в 17:10

Благоевград е домакин на първото издание на турнир по културизъм и фитнес „Скаптопара“

 Благоевград за първи път е домакин на турнира „Скаптопара“- състезание по фитнес и културизъм. Спортното събитие ще се проведе в зала „Яворов“ на 22 септември. Официалното откриване ще бъде в 16:00 часа, а самата програма ще започне в 11:00 часа с регистрация на състезателите и теглене/измерване на участниците. В 12:00 часа ще се проведе..

публикувано на 20.09.18 в 16:46

Изгарят нерегламентирано отпадъци в ТЕЦ „Република”

Внезапна проверка установи, че на територията на ТЕЦ „Република” в Перник се изгарят нерегламентирано отпадъци.  Проверката е извършена снощи по повод многобройните сигнали от граждани за обгазяване и миризма на пластмаса в късните вечерни часове.  Експертите са установили , че източникът на миризми са инсталация за сушене на твърди горива и..

публикувано на 20.09.18 в 16:34