Първа кръгла маса посветена на проекта „Сподели България“ се представи от министрите Николина Ангелкова и Румен Порожанов


 Министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, в Банско, дадоха старт на поредицата от кръгли маси, които ще конкретизират окончателния проект "Сподели България. Инициативата е съвместна на двете министерства и обединява 12 винено-кулинарни дестинации, колкото са месеците в годината, а идеята е да се  популяризират местните обичаи, храна и вина.

Специален фокус на проведената кръгла маса в Банско бяха двете дестинации - „Долината на Струма“ и „Долината на Места“. Проектът цели историческите, културните  и природните забележителности да бъдат съчетани с вкусна традиционна храна и с уникалното българско вино.

В дискусионния форум се включиха представтели на туристическия бранш, винопроизводители, кметовете на общините Гоце Делчев, Сандански,Петрич, Банско и Разлог .

Министър Ангелкова заяви, че с инициативата „Сподели България“ се очаква да се рекламира страната като целогодишна дестинация и за чуждестранните и за българските туристи. Одобрените 12 маршрута за винено-кулинарен туризъм ще бъдат включени в платформата на министерството „Аз обичам България“

Това е отворен проект, който трябва да се надгражда. Създаването на вина с уникални качества от бутиковите изби е характерен в цялата страна, но силно е застъпен в долините на реките Струма и Места“,  каза в допълнение министърът на земеделието Румен Порожанов и очерта преимуществата на общините от Югозапада. Към настоящия момент 37 са регистрираните обекти за винопроизводство  площите с винени сортове  са 4 200 хектара в двата определени маршрута Струма и Места.

Вижте още

Община Благоевград е сред първите общини заявили участие в инициативата WiFi4EU

Община Благоевград е сред първите общини заявили участие в Европейската инициатива WiFi4EU. Тя бе официално представена вчера в Европейския парламент от еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Гост на събитието бе и кметът на Благоевград Атанас Камбитов, информират от общинския пресцентър. Той ясно и категорично заяви..

публикувано на 21.03.18 в 16:24

390 дванайсетокласници от община Дупница са подали заявления за държавен зрелостен изпит по български език и литература

390 дванайсетокласници от община Дупница са подали заявления за допускане до държавен зрелостен изпит по български език и литература. Биологията остава предпочитан предмет за втора задължителна матура, избрали са я 150 ученици. 88 са посочили английския език, като най-много от тях са в Гимназия “Христо Ботев” и СУ “Св. Паисий Хилендарски”...

публикувано на 21.03.18 в 15:32

Кметове и народни представители от област Благоевград на двудневно работно посещение в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков

Кметове и народни представители от област Благоевград участваха в двудневна работна визита в Брюксел по покана на евродепутата Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП). В рамките на посещението, кметовете Атанас Камбитов, Георги Икономов и Димитър Бръчков, както и народните представители Даниела Савеклиева, Георги Динев и Димитър Гамишев взеха участие в..

обновено на 21.03.18 в 15:22

Днес пролетта тръгна към света от Кюстендил

По традиция, сътворена и поддържана вече 52 години и днес, въпреки дъждовното и хладно време, жители и гости на Кюстендил се събраха на  площад „Велбъжд“, за да  станат  част от ритуала по предаване и  приемане на неговите символи -  минералната вода, плодовете и  хлябът  – като знак за  богатството от минерални извори, плодородието на земята в..

публикувано на 21.03.18 в 15:17

Продължава работата за укрепване на пътя Перник-Стрезимировци

Продължава работата за укрепване на пътя Перник-Стрезимировци, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация Перник. Заради активирало се свлачище преди входа за Трън шосето е затворено от вчера след обяд. Служители на „Пътна полиция” отклоняват движението през селата Велиново и Глоговица. „Аварийните екипи работиха непрестанно за..

публикувано на 21.03.18 в 14:55

Дупница ще бъде домакин на тазгодишната церемония по връчване на наградата “Златната монета” от Европейската научна и културна общност

Отличието се връчва на институции и творци за принос към науката и културата.  Номиниран е кметът Методи Чимев, заради съдействието на общината при издаване на книгата “Историята на Дупница”.  С приза ще бъде удостоен и хореографът Воин Войнов.  Ще го получат още Гимназия “Христо Ботев” и СУ “Св. Паисий Хилендарски”.  Церемонията ще се..

публикувано на 21.03.18 в 14:35

За втора поредна година в Перник ще се проведе лекоатлетически турнир „Децата на Перник”

За втора поредна година в Перник ще се проведе лекоатлетически турнир „Децата на Перник”, съобщи на пресконференция кметът на кметство „Изток” Емил Костадинов. Проявата се организира от кметство „Изток” и Спортен клуб - Милка Михайлова. Идеята за турнира е на националната състезателка по лека атлетика Милка Михайлова, а целта е децата да..

публикувано на 21.03.18 в 14:34