X Международен фестивал "Среща на студентските хорове" се провежда от 16 до 19 април в Благоевград и София

От 16 до 19 април ще се проведе X-тият Международен фестивал "Среща на студентските хорове", който се организира от Американския университет в България и се посвещава на 25-тата годишнина на учебното заведение. 

Във фестивала ще участват хорове от Русия, Словакия и от цяла България. 

В първия фестивален ден ще участват Младежки духов оркестър при Първа английска гимназия - София с диригент Николина Ангелова, Смесен хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев, Хор "Радуга" от Москва с диригент Елена Дунаева. Официалното откриване е от 19 часа с концерт на Акадамичен народен хор при АМТИИ - Пловдив с диригент проф.д-р Костадин Бураджиев. Концертите са в новата театрална зала "Карл Джераси" в сграда АБФ, АУБ-Благоевград.

Вторият фестивален ден - 17 април, е изцяло в София. В Аулата на СУ "Св.Кл.Охридски" концерт ще изнесат Хор "Радуга" от Москва, Дамски камерен хор "Лира" с диригент доц.Галина Попова, Младежка вокална формация "Децата на Орфей" - София с диригент Венеция Караманова и Акадамичен хор "Ангел Манолов" - София с диригент Дарена Попова.

В третия фестивален ден - 18 април концертът ще бъде в Първо студио на Българското национално радио. Ще участват: Акадамичен хор "Св.Параскева" към НХА - София с диригент д-р Галина Луканова, Камарен хор при МФТИ - Москва с диригент Александра Лузаянова и Смесен хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев.

В последния фестивален ден - 19 април, почитателите на хоровото изкуство отново ще имат възможността да му се насладят в Благоевград. Освен концерт, в този ден ще има и две съпътстващи събития:  От 16.00 часа в Библиотека "Паница" в АУБ проф.Милан Колена от Братислава, Словакия ще изнесе лекция на тема "Интерпретация на латинския текст в хоровата музика", а от 17.30 часа д-р Николина Кротева от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград ще представи книгата си "Хоровите послания на Николай Стойков". От 19.00 часа е заключителният концерт с участието на Университетски състав за старинна музика към СУ "Св.Климент Охридски" - София с диригент Красимира Цуцуманова, Вокален ансамбъл "Езерец" при читалище "Никола Вапцаров-1866" - Благоевград с диригент Илиян Юручки, Камерен хор при МФТИ - Москва и Фолк-джаз формация при НБУ - София с диригент доц.д-р Георги Петков.

Снимка


Вижте още

Звънци и хлопатари ще огласят днес Брезник

В Брезник в 14 часа започва 16-ият общински сурвакарски фестивал. Участие в дефилето са заявили сурвакарски групи от 19 населени места и шест самостоятелни детски групи.  През фестивалния ден в Общинския исторически музей ще бъде представена изложбата „Сурова в Брезнишко”. Посетителите ще могат да се запознаят с част от историята на местната..

публикувано на 19.01.19 в 08:21

Пернишката „Сурва“ ще бъде представена и в Чикаго

Днес в българския център „Магурата” ще бъде открита фото-изложба, пресъздаваща колорита и очарованието на игрите с маски и ще бъде прожектиран филм за Сурва. Инициативата е в рамките на подписаното споразумение за приятелство и сътрудничество между кмета на Перник Вяра Церовска и нейния колега Крейг Джонсън – кмет на чикагското предградие „Елк..

публикувано на 19.01.19 в 08:18

Днес ще преобладава облачно време

На отделни места ще превали слабо дъжд и сняг. Ще духа до умерен източен, в Дунавската равнина и по Черноморието – североизточен вятър и там ще проникне студен въздух. Максималните температури ще са между 4 и 9 градуса. Над планините ще преобладава облачно време, но само на отделни места ще превали слаб сняг. Ще духа умерен юг-югозападен..

публикувано на 19.01.19 в 08:12

Петър Йедличка в Благоевград

  Днес в Градската художествена галерия в Благоевград беше открита изложба живопис на чешкия художник Петър Йедличка.   Връзката на Петър Йедличка с България се простира назад във времето, когато през 1978 г. завършва скулптура в Националната художествена академия в София в класа на прочутия проф. Димитър Даскалов. Днес тя..

публикувано на 18.01.19 в 18:15

Две училища в Разлог са обновени по европроект за енергийна ефективност

Община Разлог успешно приключи изпълнението на проект за прилагане на мерки за енергийна ефективност в две сгради на образователната инфраструктура – Средно училище „Братя Каназиреви“ и основно училище „Никола Парапунов“. Реализацията на проекта започна на 1 септември 2016 година, а днес на заключителна конференция бяха представени..

публикувано на 18.01.19 в 15:12

Община Банско организира конкурс за мартенички

За втора поредна година Общинска администрация Банско организира конкурс за изработка на традиционни, уникални и нестандартни мартенички. Той е под надслов "Нека заедно посрещнем Баба Марта" и цели повишаването на интереса сред децата към българските традиции и обичаи, както и приучаването им към работа в екип, съобщиха от общинския..

публикувано на 18.01.19 в 15:06

С около процент над средната за страната е била безработицата в Дупнишко през 2018 г.

С около процент над средната за страната е била безработицата в Дупнишко през 2018 г.  В Дупница безработни са 6,8% от жителите. Най-висока е безработицата в Бобошево – 9,5%, а най-ниска в Кочериново – 6,4%. Над половината от регистрираните на борсата са жени, най-често с основно и по-ниско образование. Без работа в региона са 248 висшисти и..

публикувано на 18.01.19 в 14:43