X Международен фестивал "Среща на студентските хорове" се провежда от 16 до 19 април в Благоевград и София

От 16 до 19 април ще се проведе X-тият Международен фестивал "Среща на студентските хорове", който се организира от Американския университет в България и се посвещава на 25-тата годишнина на учебното заведение. 

Във фестивала ще участват хорове от Русия, Словакия и от цяла България. 

В първия фестивален ден ще участват Младежки духов оркестър при Първа английска гимназия - София с диригент Николина Ангелова, Смесен хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев, Хор "Радуга" от Москва с диригент Елена Дунаева. Официалното откриване е от 19 часа с концерт на Акадамичен народен хор при АМТИИ - Пловдив с диригент проф.д-р Костадин Бураджиев. Концертите са в новата театрална зала "Карл Джераси" в сграда АБФ, АУБ-Благоевград.

Вторият фестивален ден - 17 април, е изцяло в София. В Аулата на СУ "Св.Кл.Охридски" концерт ще изнесат Хор "Радуга" от Москва, Дамски камерен хор "Лира" с диригент доц.Галина Попова, Младежка вокална формация "Децата на Орфей" - София с диригент Венеция Караманова и Акадамичен хор "Ангел Манолов" - София с диригент Дарена Попова.

В третия фестивален ден - 18 април концертът ще бъде в Първо студио на Българското национално радио. Ще участват: Акадамичен хор "Св.Параскева" към НХА - София с диригент д-р Галина Луканова, Камарен хор при МФТИ - Москва с диригент Александра Лузаянова и Смесен хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев.

В последния фестивален ден - 19 април, почитателите на хоровото изкуство отново ще имат възможността да му се насладят в Благоевград. Освен концерт, в този ден ще има и две съпътстващи събития:  От 16.00 часа в Библиотека "Паница" в АУБ проф.Милан Колена от Братислава, Словакия ще изнесе лекция на тема "Интерпретация на латинския текст в хоровата музика", а от 17.30 часа д-р Николина Кротева от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград ще представи книгата си "Хоровите послания на Николай Стойков". От 19.00 часа е заключителният концерт с участието на Университетски състав за старинна музика към СУ "Св.Климент Охридски" - София с диригент Красимира Цуцуманова, Вокален ансамбъл "Езерец" при читалище "Никола Вапцаров-1866" - Благоевград с диригент Илиян Юручки, Камерен хор при МФТИ - Москва и Фолк-джаз формация при НБУ - София с диригент доц.д-р Георги Петков.

Снимка


Вижте още

В ЮЗУ „Неофит Рилски“ се проведе младежка конференция под надслов „Толерантност и нетърпимост в съвременния свят“

Студентският съвет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ със съдействието на Академия за лидери бе организатор и домакин на младежка конференция под надслов „Толерантност и нетърпимост в съвременния свят, в която участваха студенти от специалностите „Международни отношения“, „Право“ и „Журналистика“.  Форумът се проведе в зала на..

публикувано на 16.10.18 в 15:02

През ноември ще продължи делото срещу 84 миньори от "Въгледобив" Бобов дол, заради участието им в протест

През ноември ще продължи делото срещу 84 миньори от "Въгледобив" Бобов дол - в несъстоятелност, заради участието им в протест, състоял се на 11 май 2017 година. Безпрецедентното дело е по искова молба на работодателя - "Въгледобив" Бобов дол, срещу миньорите от мините, излезли на протест, заради забавени заплати. Причина за отлагането..

публикувано на 16.10.18 в 14:39

Жители на село Джерман настояват за изграждане на скоростоограничители

За изграждането на 5 скоростоограничителя настояват жители на дупнишкото село Джерман. Заявлението до община Дупница е от кмета Ангел Цветков. Под искането са се подписали над 250 души. Целта е да се предотвратят пътни инциденти на главната улица. Там преминават и играят много деца, пише в заявлението кметът. Той изтъква честите..

публикувано на 16.10.18 в 14:30

С мярка за неотклонение „задържане под стража” са трима участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества в Пернишка област

С мярка за неотклонение „задържане под стража” са трима участници в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества в Пернишка област, съобщиха от МВР. Четвърти от групата до момента се укрива и е обявен за издирване. Арестите са извършени при спецакция на ГД БОП и ОД на МВР в Перник под ръководството на..

публикувано на 16.10.18 в 14:26

ЮЗУ „Неофит Рилски“ с представител в международната конференция „Обществените промени в глобалния свят“

Асистент доктор Милена Янкова, преподавател в катедра „Връзки с обществеността“ към Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ взе участие в петата юбилейна международна научна конференция „Обществените промени в глобалния свят“, организирана от Правния факултет на университета „Гоце Делчев“ в Република Македония. Д-р..

публикувано на 16.10.18 в 14:02

В Брежани ще се състои деветото издание на Празника на кестена

За девети път сдружение „Хора и традиции“, съвместно с кметство Брежани и със съдействието на община Симитли и Югозападното държавно предприятие организира на 20 октомври празника на плодовете на хилядолетните кестенови гори. За поредна година местни жители и стотици гости от цялата страна ще опитат от брежанските печени кестени,..

публикувано на 16.10.18 в 14:00

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и кметът на Перник Вяра Церовска откриха новоизградения парк на предизвикателствата

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и кметът на Перник Вяра Церовска откриха новоизградения парк на предизвикателствата. Паркът е разположен на площ от 20 дка в местността „Войниковец”. Изградени са сцена, детски площадки, предназначени за различни възрасти, комбинирано игрище, зона за катерене, зона..

публикувано на 16.10.18 в 13:58