X Международен фестивал "Среща на студентските хорове" се провежда от 16 до 19 април в Благоевград и София

От 16 до 19 април ще се проведе X-тият Международен фестивал "Среща на студентските хорове", който се организира от Американския университет в България и се посвещава на 25-тата годишнина на учебното заведение. 

Във фестивала ще участват хорове от Русия, Словакия и от цяла България. 

В първия фестивален ден ще участват Младежки духов оркестър при Първа английска гимназия - София с диригент Николина Ангелова, Смесен хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев, Хор "Радуга" от Москва с диригент Елена Дунаева. Официалното откриване е от 19 часа с концерт на Акадамичен народен хор при АМТИИ - Пловдив с диригент проф.д-р Костадин Бураджиев. Концертите са в новата театрална зала "Карл Джераси" в сграда АБФ, АУБ-Благоевград.

Вторият фестивален ден - 17 април, е изцяло в София. В Аулата на СУ "Св.Кл.Охридски" концерт ще изнесат Хор "Радуга" от Москва, Дамски камерен хор "Лира" с диригент доц.Галина Попова, Младежка вокална формация "Децата на Орфей" - София с диригент Венеция Караманова и Акадамичен хор "Ангел Манолов" - София с диригент Дарена Попова.

В третия фестивален ден - 18 април концертът ще бъде в Първо студио на Българското национално радио. Ще участват: Акадамичен хор "Св.Параскева" към НХА - София с диригент д-р Галина Луканова, Камарен хор при МФТИ - Москва с диригент Александра Лузаянова и Смесен хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев.

В последния фестивален ден - 19 април, почитателите на хоровото изкуство отново ще имат възможността да му се насладят в Благоевград. Освен концерт, в този ден ще има и две съпътстващи събития:  От 16.00 часа в Библиотека "Паница" в АУБ проф.Милан Колена от Братислава, Словакия ще изнесе лекция на тема "Интерпретация на латинския текст в хоровата музика", а от 17.30 часа д-р Николина Кротева от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград ще представи книгата си "Хоровите послания на Николай Стойков". От 19.00 часа е заключителният концерт с участието на Университетски състав за старинна музика към СУ "Св.Климент Охридски" - София с диригент Красимира Цуцуманова, Вокален ансамбъл "Езерец" при читалище "Никола Вапцаров-1866" - Благоевград с диригент Илиян Юручки, Камерен хор при МФТИ - Москва и Фолк-джаз формация при НБУ - София с диригент доц.д-р Георги Петков.

Снимка


Вижте още

Официално бе открит новия мотосезон в Благоевград

Програмата  започна с традиционен водосвет и молебен за здраве за  безаварийно пътуване, след което  се проведе и почетна обиколка на Благоевград. Мото-шествието  премина по централните улици на Благоевград. След това мотористите се върнаха отново на полигона, където се състояха атрактивните състезания, демонстрации и надпреварата между участниците.

публикувано на 22.04.18 в 19:14

В Сандански организират концерт-спектакъл посветен на Светите жени-мироносици

Православното неделно училище при църквата „Свети Георги“ в Сандански организира концерт-спектакъл „Светите мироносици“. В него ще участват учениците в основните училища от града, изучаващи „Религия“. Концертът ще се състои днес от 18.30 часа в големия салон на Дома на културата, съобщиха от общината. Входът за концерта е свободен като..

публикувано на 22.04.18 в 08:17

Дирекция „Национален парк Пирин“ организира почистване на подходите към защитената територия

Дирекцията на Национален парк „Пирин“ организира пролентно почистване на подходите към защитената територия и местата за отдих. „Дейността е част от инициативите на МОСВ за отбелязване Деня на Земята – 22 април. В почистването се включиха над 100 доброволци, както и служителите на парка“, съобщи директорът на НП „Пирин“ Росен Баненски...

публикувано на 22.04.18 в 08:14

Таекуон-До клуб "Фолкън" с модерна зала в парк „Македония“

   Един от водещите клубове по Таекуон-До ITF в България - „Фолкън“ вече провежда тренировки в модерна спортна зала в парк „Македония“. Това е поредната стъпка от страна на кмета д-р Атанас Камбитов в посока подкрепа развитието на спорта в Благоевград. Залата за бойни спортове е модерно оборудвана и предоставя отлични условия за провеждане,..

публикувано на 21.04.18 в 16:37

Благоевград отбеляза 167 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето

   Благоевградската общественост  отбеляза 167 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето. Пред бюст-паметника на бележития български революционер се поклониха заместник-кметът по строителство и сигурност инж. Емилия Тунева, народният представител Даниела Савеклиева, представители на Областна администрация, на учебни заведения, културни..

публикувано на 21.04.18 в 14:06

Със 7 милиона лева по проекти община Симитли обновява пътната си инфраструктура

С европейско финансиране по два нови проекта община Симитли реконструира пътната си инфраструктура. Изграждат се нови улици и се ремонтира съществуващата транспортна мрежа. Близо 6 милиона лева ще бъдат инвестирани за рехабилитация и реконструкция на съществуващи общински пътища. Другият проект е за реконструкция и изграждане на тротоари към..

публикувано на 21.04.18 в 10:09

Предстоящи събития - 21 април

Днес се навършват 167 години от рождението на българския революционер Георги Измирлиев-Македончето. Община Благоевград ще отбележи годишнината с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметника на героя, на едноименния площад. Церемонията ще започне в 11:00 часа. От 18 часа на площад „Народни будители“ ще се състои официалното..

публикувано на 21.04.18 в 08:06