X Международен фестивал "Среща на студентските хорове" се провежда от 16 до 19 април в Благоевград и София

От 16 до 19 април ще се проведе X-тият Международен фестивал "Среща на студентските хорове", който се организира от Американския университет в България и се посвещава на 25-тата годишнина на учебното заведение. 

Във фестивала ще участват хорове от Русия, Словакия и от цяла България. 

В първия фестивален ден ще участват Младежки духов оркестър при Първа английска гимназия - София с диригент Николина Ангелова, Смесен хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев, Хор "Радуга" от Москва с диригент Елена Дунаева. Официалното откриване е от 19 часа с концерт на Акадамичен народен хор при АМТИИ - Пловдив с диригент проф.д-р Костадин Бураджиев. Концертите са в новата театрална зала "Карл Джераси" в сграда АБФ, АУБ-Благоевград.

Вторият фестивален ден - 17 април, е изцяло в София. В Аулата на СУ "Св.Кл.Охридски" концерт ще изнесат Хор "Радуга" от Москва, Дамски камерен хор "Лира" с диригент доц.Галина Попова, Младежка вокална формация "Децата на Орфей" - София с диригент Венеция Караманова и Акадамичен хор "Ангел Манолов" - София с диригент Дарена Попова.

В третия фестивален ден - 18 април концертът ще бъде в Първо студио на Българското национално радио. Ще участват: Акадамичен хор "Св.Параскева" към НХА - София с диригент д-р Галина Луканова, Камарен хор при МФТИ - Москва с диригент Александра Лузаянова и Смесен хор на АУБ с диригент проф.д-р Христо Кротев.

В последния фестивален ден - 19 април, почитателите на хоровото изкуство отново ще имат възможността да му се насладят в Благоевград. Освен концерт, в този ден ще има и две съпътстващи събития:  От 16.00 часа в Библиотека "Паница" в АУБ проф.Милан Колена от Братислава, Словакия ще изнесе лекция на тема "Интерпретация на латинския текст в хоровата музика", а от 17.30 часа д-р Николина Кротева от ЮЗУ "Неофит Рилски" - Благоевград ще представи книгата си "Хоровите послания на Николай Стойков". От 19.00 часа е заключителният концерт с участието на Университетски състав за старинна музика към СУ "Св.Климент Охридски" - София с диригент Красимира Цуцуманова, Вокален ансамбъл "Езерец" при читалище "Никола Вапцаров-1866" - Благоевград с диригент Илиян Юручки, Камерен хор при МФТИ - Москва и Фолк-джаз формация при НБУ - София с диригент доц.д-р Георги Петков.

Снимка


Вижте още

В Банско откриват фотоизложба по повод 76 години от разстрела на Никола Вапцаров

На 23 юли, когато се навършват 76 години от разстрела на Никола Вапцаров, в родния му град Банско ще почетат паметта му с поднасяне на венци и цветя пред паметника на поета. Ще бъде представена фотоизложбата "Чака ме светът", подготвена от Музеен комплекс-Банско по повод 65-годишнината от връчването посмъртно на Вапцаров на Международната..

публикувано на 21.07.18 в 12:15

Днес ще се проведе Третото издание на Национален „Мечи крос – Белица - 2018“

Днес от 10:30 ч. ще бъде даден старт на третото издание на Национален „Мечи крос – Белица - 2018“, организиран от Община Белица, Сдружение с нестопанска цел „Пловдив бяга“ и Фондация „Четири лапи“. Участниците ще се състезават на две дистанции 4 км и 12.7 км със старт пред сградата на община Белица до Парка за танцуващи мечки. По трасето са..

публикувано на 21.07.18 в 07:42

Молебен и водосвет за здраве в двора на Пожарната служба в Брезник

  Молебен и водосвет за здраве бяха отслужени в двора на Пожарната служба в Брезник, където през 2002 година е построен параклис, носещ името на Св. Пророк Илия.  Параклисът е построен с доброволни дарения на пожарникари от Пернишко след серия големи горски пожари в региона. Оттогава до днес, на Илинден, огнеборците от област Перник се събират в..

публикувано на 20.07.18 в 18:32

ВМРО и ПП АБВ почетоха в Благоевград Илинденско – Преображенското въстание

По повод  115 години от Илинденско-Преображенското въстание днес на паметника Гоце Делечев едновременно почетоха паметта на загиналите и положиха цветя и от ВМРО и от АБВ.  Днес, съвсем случайно, на площад „Македония“ пред паметника на Гоце Делчев се засякоха симпатизантите на двете партии.  Първи поднесоха цветя в памет на загиналите герои в..

обновено на 20.07.18 в 17:15

В Симитли започна работа Център за социална рехабилитация и интеграция

Център за социална рехабилитация и интеграция в  Симитли започна своята ефективна работа.  Елена Лазарова, ръководител на центъра и екипът й посрещнаха днес първите потребители, съобщиха от общината.  Центърът се помещава в сградата на бившия пансион и е с капацитет 24 човека. Предназначението му е за деца и за лица от общността, както и за..

публикувано на 20.07.18 в 16:38

Румен Петков, председател на ПП АБВ: Решението за името Северна Македония - плод на външен натиск

Решението за името Северна Македония е взето под външен натиск – каза днес, на организираната среща -дискусия в Благоевград, председателят на АБВ Румен Петков. На дискусията се организира от съмишленици и симпатизанти на АБВ и в нея участие взе и президентът Георги Първанов. В дискусия президентът  беше категоричен , че държавнте институции трябва да..

публикувано на 20.07.18 в 16:34

Теч от водопровод е предизвикал катастрофа в Перник

Пътно- транспортното произшествие е станало на мокра настилка на външноградската магистрала в района на ТЕЦ „Република” . Ударили са се мотор и автомобил. Пострадали няма. Мястото е било посетено от заместник кметовете Владислав Караилиев и Йордан Павлов. Владислав Караилиев се е свързал с Областно пътно управление, за да се предприемат мерки..

публикувано на 20.07.18 в 16:27