Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археологическите проучвания край селата Зелен Дол и Покровник не налагат изместване на трасето или промяна на проекта на АМ „Струма“

Снимка: БГНЕС

Пълното спасително археологическо проучване на обект № 2 край селата Зелен Дол и Покровник, община Благоевград, е достигнало до средата на терена от 60 дка. Открива се голямо селище от римската императорска епоха. До сега по време на разкопките са разкрити 12 големи сгради от периода III до VI век сл. Хр. Находките са над 1 500 броя. Работата по спасителното проучване на обекта върви в срок и ежедневно на терена работят 150 души работници и 31 археологически екипа. Това се посочва в официално изявление на НАИМ при БАН относно спасително археологическо проучване край селата Зелен Дол и Покровник, община Благоевград

Сградите, които се откриват на терена са предимно в основи и имат нетраен градеж от камък на глинена спойка или на суха фуга. Тяхното съхранение на място е много трудно и изисква големи допълнителни средства за консервация и реставрация. Пълното им разкриване до края на договора между Агенция Пътна инфраструктура и НАИМ-БАН е възможно и не налага изместване на трасето или промяна на проекта, поради нетрайния характер на конструкциите.

По-трайни комплекси са само сграда № 1 (сградата с гробниците в хипогейната част), сграда № 5 (раннохристиянска църква) и банята от сграда № 3, която е изградена на хоросанова спойка.

Пред последната седмица бе открита и гробната част в сграда № 1. Тя се състои от предверие със стълби и две големи гробни камери. Първата е с квадратен план и полуцилиндричен свод, който е разрушен. Гробницата е ограбена още в античността. Втората гробна камера е с полуцилиндричен свод и бе открита неограбена. Тя съдържаше важни археологически находки, които вече са проучени и са в реставрационното ателие на Регионален исторически музей (РИМ) Благоевград.

Пренасянето на тази най-важна недвижима археологическа ценност с траен характер (гробницата) в съседното село Покровник или пред РИМ Благоевград е напълно възможно. Такива проекти са изпълнявани в последните години в София и Пловдив, се посочва още в официалното становище на НАИМ при БАН, подписано от доц. д-р Здравко Димитров, Секция за антична археология, НАИМ при БАН, ръководител на археологическото проучване и доц. д-р Людмил Вагалински, директор на НАИМ при БАН.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикалнен спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

Изкуственият интелект в ЮЗУ

Подготвени ли сме за навлизането на изкуствения интелект в различни социални и икономически сфери от живота ни. Да се страхуваме ли от дигиталния свят и какво е предимството на високите технологии – това бяха част от темите, които разискваха студенти и преподаватели от Стопанския факултет на ЮЗУ. "Изкуственият интелект е все по-напредваща..

публикувано на 16.04.24 в 16:10

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Дни на иновациите в образованието в Благоевград

Дни на иновациите в образованието започнаха в Благоевград. Организатори на събитието са Центърът за творческо обучение и Община Благоевград.  Първият модул е насочен към директори и учители на детски градини от цялата област. Те ще бъдат запознати с актуална информация за новите технологии, методи и форми на преподаване. Семинарът в зала „22..

публикувано на 16.04.24 в 15:32

Кметът Методи Байкушев обяви 2 май за неучебен ден в Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев издаде заповед, с която обяви 2 май 2024 г. за неучебен ден на територията на областния център.  Определеният за почивен ден се пада между 1 май, когато отбелязваме Ден на труда и 3 май, когато тази година според православния календар е Разпети петък.  По този начин учениците ще почиват шест дни (от 1 до 6 май,..

публикувано на 16.04.24 в 15:23

Над 9000 лева събраха за Теди на концерт в Благоевград

9177.60 лв. и 50 евро е събраната сума в подкрепа на Теди. Децата на Благоевград танцуваха и пяха в подкрепа на 9-годишното момиче. Благотворителният концерт-спектакъл се състоя в зала „Пейо Яворов“, където повече от два часа публиката не спря да аплодира децата с големи сърца от Балетна школа „Релеве“, Център за танци „Влахов“, "Денс Студио..

публикувано на 16.04.24 в 14:28

Артисти от "Клоуни без граници" забавляваха хора в риск от Кюстендил

Артисти от германската организация "Клоуни без граници" посетиха и забавляваха обитателите на Центровете от семеен тип "Сияние" и Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Синева". Клоуните изнесоха две представления пред близо 50 младежи с увреждания. "Клоуни без граници" е международна неправителствена организация, състояща се от..

публикувано на 16.04.24 в 13:52