Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шивачки от затворена фабрика в Дупница получиха неизплатените си заплати, подариха икона на омбудсмана в знак на благодарност

Омбудсманът Мая Манолова се срещна днес с работничките от затворената фабрика „Абонданца“ в Дупница. Срещата бе инициирана от жените, които посрещнаха Манолова с цветя и аплодисменти. Подариха й и икона на Св. Иван Рилски в знак на благодарност.

„Вие ни върнахте достойнството“, казаха развълнуваните жени, които получиха забавените си с близо 2 години възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземанията. ​

До щастливата развръзка се стигна след поредица от протести и след като лично Мая Манолова се ангажира и инициира законодателни промени срещу некоректните работодатели.

„Победата е обща. От вас се научих как човек трябва да се бори докрай и да не се отказва. Преди една година ситуацията изглеждаше безнадеждна. Оказа се, че да убеждаваш парламента да промни закона е трудна работа. Наистина е ужасно как очевидни човешки неща не могат да бъдат разбрани от тези, от които зависи решаването на проблемите. С много нерви, натиск и време успяхме да постигнем победа не само за вас, но и за други работници във вашата ситуация. До момента Фондът е превел 400 хил. лв. Предстои в следващите седмици да бъдат изплатени още около 3.5 млн. лв.“, каза омбудсманът Мая Манолова.

Тя допълни, че към момента във Фонда за гарантиране на вземанията са постъпили 4500 заявления от работници.

„Искам да предупредя, че срокът за подаване на молби за всички заварени случаи на работници, с неизплатени заплати за последните три години, изтича на 16 май“, каза за Радио Благоевград Манолова.​ 

Чуйте репортажа в звуковия файл...




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха мерки за превенция на битовата престъпност в Гоце Делчев

Работна среща между ръководството на ОДМВР-Благоевград, представители на местната власт, кметове на общини, директори на училища и детски градини и учители се проведе в община Гоце Делчев. Целта на срещата е подобряване на взаимодействието между институциите по отношение на превенцията и противодействието на престъпността, пътната безопасност и..

публикувано на 18.04.24 в 10:59

Разкриха нарколаборатория в брезнишко сeло

Нарколаборатория за отглеждане на марихуана е разкрита от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Перник. Акцията е проведена вчера в брезнишкото сeло Видрица.  Криминалистите претърсили къща и на втория етаж открили помещение, пригодено за отглеждане на марихуана. То било оборудвано с осветление, вентилация,..

публикувано на 18.04.24 в 10:24

Отвориха за посетители античния град в Петрич с най-ценните открития

Отворен за посетители е обект „Античен град Хераклея Синтика“ с впечатляваща визия, след като у спешно се изпълни първият етап на проекта, изготвен и защитен за финансиране от Община Петрич.   Основното, което се постигна с дейностите, е осигуряването на достъпна среда за всеки турист, пристигнал да разгледа обекта. От научна гледна точка..

публикувано на 18.04.24 в 09:30

Военното формирование организира Ден на отворените врати в Благоевград

Военно формирование 26 400 – Благоевград ще проведе днес от 10:00 до 15:00 часа Ден на отворените врати с показ на въоръжение, бойна техника и демонстрация на способности. Събитието се организира и провежда в навечерието на Деня на храбростта и празника на Българската армия и по повод 20-годишнината от присъединяването на България в НАТО. За..

публикувано на 18.04.24 в 07:32

Откриват 18-ия Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти в Перник

140 млади музиканти от страната и чужбина са заявили участие в 18-ия Международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти, чийто домакин е Перник. Откриването е тази вечер с концерт на носителите на наградите на Камерен оркестър „Орфей” и Духовия оркестър към Двореца на културата от миналогодишното издание на конкурса. Концертът..

публикувано на 18.04.24 в 07:16

Дъждовен и хладен четвъртък

Днес облачността ще е предимно значителна. В сутрешните часове валежи все още ще има в Източна България, но бързо ще спрат.  Следобед на много места в югозападната половина от страната отново ще има валежи, по-значителни в Родопската област. Ще остане ветровито. Ще продължи да прониква по-студен въздух.  Максималните температури ще са предимно..

публикувано на 18.04.24 в 07:05

Възможностите за бъдещо сътрудничество обсъдиха в Перник

Възможностите за бъдещо сътрудничество между Община Перник и испански инвеститори и фирми са обсъждали на среща в Перник кметът Станислав Владимиров и търговско-икономическият съветник на Посолството на Испания у нас Хавиер Морал, съобщиха от общинския пресцентър. По време на срещата кметът е акцентирал на индивидуалното внимание, което общинската..

публикувано на 17.04.24 в 18:12