Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече е факт музикалното издание на Радио Благоевград "Con amore" (Постой, почекай, Сънчице)

Музикалният проект на Радио Благоевград "Con amore" (Постой, почекай, Сънчице) съдържа произведения на композитора Петьо Кръстев. Концепцията за преплитане на старите фолклорни инструментални и вокални стилове в модерен авторски почерк се оформя в продължителен период от време и е резлутат от работата върху различни творчески платформи.

Голяма част от произведенията в албума са свързани с мащабни проекти под формата на спектакли, където музиката, наред с хореографията, е част от специфичната творческа фабула: "Бой се отвори" - музика към спектакъла на Ансамбъл "Пирин" - "Старо имане"; "Кой си нема пушка, тука нека дойде" (Македонска картина) - музика към спектакъла на Ансамбъл "Българе" - "Осмото чудо", с награда "Златна муза" за оригинална музика към хореографска постановка на Асоциацията на хореографите в България; "Шибил" - музика към театрално-танцовия спектакъл на ДТ "Сава Онянов" и ФТТ "Найден Киров" - Русе; музика към спектакъл "Полъх от миналото" на Ансамбъл "На мегдана"; музика към постановки на Студентския фолклорен ансамбъл към ЮЗУ "Неофит Рилски". Други от произведенията ("Църна се чума зададе..") са създадени като музика към документални филми - "Още ли бродиш", "1014 последната година на Самуил", "Десницата на Свети Иван" - продукция на БНТ.

Пречупена през индивидуалния творчески мироглед, старата локална и регионална музикална традиция получава нов актуален и съвременен облик.

Всички музикални произведения са записани в Музикално-продуцентския комплекс на Радио Благоевград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикален спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

„Споделено с приятели“ - от българската фолклорна съкровищница

БНР – Радио Благоевград и Българската музикална телевизия „Родина“ представят eдна съвместна творческа продукция, за да бъде споделена с Вас. На 16-ти април, от 18:00 часа, е началото на музикалния спектакъл „Споделено с приятели“.  В Концертно студио - Радио Благоевград, ви каним да се насладим на непреходни музикални изпълнения от българската..

публикувано на 15.04.24 в 12:53

Ясни са победителите в конкурса „ЗВЕЗДИ В РАДИОТО - 2024”

Обявиха класирането на участниците в тринадесетото издание на конкурса „Звезди в Радиото”. Конкурсът е за млади изпълнители в областта на класическата, народната (автентична или обработена) и популярната музика и се провежда в три раздела – „Инструменталисти", "Фолклор" и "Популярна музика". Организира се от БНР Радио Благоевград и НХГ..

публикувано на 09.04.24 в 11:15

Стартира конкурсът "Звезди в радиото"

В Голямото концертно студио на Радио Благоевград започна 13-тото издание на конкурса „Звезди в радиото“, организиран от БНР Радио Благоевград, НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ Благоевград, със съдействието на Регионалното управление на образованието. Б лизо 60 деца от Югозапада ще имат възможност да представят своите изпълнения в категориите..

публикувано на 30.03.24 в 15:34

Ново признание за Радио Благоевград

Коалицията за живот без тютюнев дим връчи годишните си награди на най-отдадените и отговорни медии и приятели към нейната мисия и работа. За своята активна и обективна позиция, за професионализма в подкрепа на каузата за ограничаване на тютюнопушенето, Радио Благоевград е една от двете отличени медии . Другата е телевизия България он..

публикувано на 28.03.24 в 10:41

Радио Благоевград посрещна млади таланти

Талантливите деца на Благоевград представиха своя пролетен концерт в голямото концертно студио на БНР-Радио Благоевград   под мотото „Първа пролет с цветята  на Благоевград“, след който бе открита и изложба с детски рисунки  в арт салона на на медията.  В концерта се включиха деца от 8 школи към Центъра за личностно и творческо развитие на децата..

публикувано на 21.03.24 в 20:49

Земеделци и евродепутати обсъждаха бъдещето на бранша в Благоевград

Регионална дискусия с представители на земеделския бизнес в Югозападна България и български представители в Европейския парламент се проведе в Голямото концертно студио на Радио Благоевград. Земеделските производители от региона представиха визията си и изискванията си към общата селскостопанска политика на ЕС. Стратегия за българското..

публикувано на 20.03.24 в 14:21