Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съвещания по стопанисване на горите проведе Югозападното държавно предприятие

Приключиха ежегодните съвещания по стопанисване на горите, организирани от Югозападното държавно предприятие съвместно с Регионалните дирекции по горите в Благоевград, Кюстендил и София. 

От 29 май до 7 юни служители от териториалните поделения на ЮЗДП и централно управление, представители на ИАГ, РДГ, Лесотехническия университет, Лесозащитна станция – София и Горска семеконтролна станция – София, Института за гората участваха в уроците на открито и обсъждаха прилагането на различни лесовъдски системи при стопанисване на горите.

Тази година дискусиите и практическите дейности се проведоха в районите на шест държавни горски и ловни стопанства. В Пирдоп лесовъдите дискутираха проблемите, свързани със стопанисването на буковите гори и създаването на оптимални условия за развитие на насажденията. В Ихтиман коментарите и практическите дейности се проведоха в букови и дъбови гори. Специално внимание беше отделено на разработването на регионални системи за стопанисване на издънкови дъбови насаждения от колектив от Лесотехническия университет.

За стопанствата на територията на РДГ Кюстендил домакини на съвещанията бяха „ДЛС Осогово” и „ДГС Дупница”. Обсъдени бяха проблеми при стопанисването на иглолистните и широколистни гори, както и възобновителния процес в насаждения след проведени санитарни сечи поради нападения от корояд.

Работните срещи на територията на РДГ Благоевград се проведоха на 6 и 7 юни. Домакин на съвещанието, в което участваха представители на осем поделения на ЮЗДП по поречието на река Струма, беше „ДГС Сандански”. За място на дискусиите бяха определени 4 обекта, представящи изключителното разнообразие на дървесни ресурси, характерни за региона. В 120-годишна букова гора в Пирин, попадаща в зона от европейската екологична мрежа Натура 2000, експертите обсъдиха действията за подпомагане естественото възобновяване на насаждението. Гости на съвещанието бяха представители от Македония, които споделиха своя опит в стопанисването на буковите гори.

Когато маркираме дърветата и провеждаме сечи, трябва да мислим какво остава след нас, коментира директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов. По думите му лесовъдските виждания на всеки са различни, защото това е творчески процес. Важното е след сечта хората да видят, че гората е оставена в по-добро състояние от това, в което е била, категоричен е той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лидерите на ПП на среща в Благоевград

Двама човека в държавата - министър председателят и президента трябва да трябва да изберат правителство, което трябва да организира честни избори. Това заяви в Благоевград съпредседателят на Продължаваме промяната, Асен Василев. По думите му партиите в този кабинет нямат място. Това е причината един или двама членове на ПП да бъдат изключени от партията...

публикувано на 19.04.24 в 21:54

Откриха официално новата сграда на Административен съд - Благоевград

Новата сграда на Административният съд в Благоевград е дълго чакана, каза за Радио Благоевград председателят на съдебната институция Стоянка Пишиева. Днес се състоя официалното откриване на новата сграда, на което присъстваха висши магистрати, заместник-министърът на правосъдието Георги Николов, представители на местната власт и областния управител..

публикувано на 19.04.24 в 21:29

Третокласници пресъздадоха моменти от живота на Георги Измирлиев – Македончето

Ученици от Пето средно училище „Георги Измирлиев“ в Благоевград изнесоха поетичен рецитал и пресъздадоха впечатляващи моменти от т.нар. Горноджумайски период от биографията на Георги Измирлиев – Македончето. Събитието е съвместно с Регионалния исторически музей  и е по повод 173 години от рождението на горноджумайския апостол от Априлското въстание...

публикувано на 19.04.24 в 16:24

ЦИК реши: Румяна Петрова оглавява РИК - Перник

Румяна Петрова от квотата на ГЕРБ - СДС ще оглавява РИК в Перник за предстоящите на 9 юни предсрочни парламентарни избори и избори за Европарламент, реши ЦИК. На проведените на 14 април консултации при областния управител Людмил Веселинов, парламентарно представените политически сили не се споразумяха за ръководството и състава на комисията...

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Ангел Джамбазки в ЮЗУ: Готвим се за самостоятелно участие на изборите

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти в ЕП Ангел Джамбазки, зам.- предсетател на ВМРО - Българско Национално Движение, посети ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Той изнесе беседа пред преподаватели и студенти на тема „Европейският съюз и българският национален интерес“.  Ангел Джамбазки коментира предстоящите парламентарни..

публикувано на 19.04.24 в 16:02

Експерти представиха възможностите за финансиране на предприятия

Община Благоевград бе домакин на Информационен ден, в рамките на който експерти от Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” представиха възможностите пред предприемачи да получат финансиране при въвеждане на иновации в бизнеса си. Форумът бе открит от заместник-кмета по образование и бизнес развитие Боряна Шалявска, която приветства..

публикувано на 19.04.24 в 15:13

Махат опасно съоръжение в Перник

Съоръжението за катерене/ Хексагон/ в Парка на предизвикателствата в Перник ще бъде премахнато. То не е сертифицирано, морално остаряло е и крие рискове за децата, съобщи секретарят на общината Мартин Жлябинков. Съоръжението е на три нива и е една от атракциите в изградения с европейски средства Парк на предизвикателствата в Перник. За функционирането..

публикувано на 19.04.24 в 14:57