Ученици влязоха в „съдебен спор“ в Окръжен съд - Благоевград

Върху гражданското образование, свързано с правораздавателната система, акцентират в благоевградското Седмо училище „Кузман Шапкарев“. Чрез интерактивни методи и с пряк досег до съдебни процеси, подрастващите получават първите си уроци за правата и задълженията на попадналите под ударите на закона. Днес ученици от седми и единайсети клас на училището влязоха в импровизирана съдебна битка в Окръжен съд – Благоевград.

Във Втора зала на Съдебната палата в Благоевград единайсетокласници от Седмо училище „Кузман Шапкарев“ демонстрираха натрупания опит във водене на съдебен спор пред по-малките си съученици. Инициативата е част от проекта „Предай нататък“ и разяснавя на подрастващите какво се случва в Съдебната палата. Това каза за радио Благоевград председателят на Окръжен съд – Благоевград, Катя Бельова.

14-годишната Ивана Гошева пък е категорична, че подобно обучение има полза за нея и връстниците й. Освен, че се образоват в тази посока, тийнейджърите имат възможност да разберат, че в съда наистина се получава правосъдие, казаха участниците в ролевата игра. (Чуйте звуковия файл...)


Вижте още

В Перник откриха нов мини спортен комплекс

Зам.-министърът на образованието Таня Михайлова и областният управител на Перник Ирена Соколова откриха новоизградения мини спортен комплекс в двора на бившия Минен техникум в Перник. Старите спортни съоръжения в училищния двор са били построени още през 1956 година и оттогава не са обновявани. Те са били частично унищожени и опасни за..

публикувано на 23.10.18 в 19:13

Специализираната прокуратура поиска задържане под стража на двама от групата на Атанас Мечев за разпространение на наркотици

Специализираната прокуратура внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на двама от 7-те обвинени за участие в организирана престъпна група за  разпространение на наркотици в Благоевград, Банско и Разлог, с ръководител Атанас Мечев. Задържане на Мечев не е поискано до момента, тъй като е със здравословни проблеми и..

публикувано на 23.10.18 в 19:10

Катастрофа на Е-79 в центъра на Кресна

Катастрофа между лек автомобил и бус е станала този следобед около 15.30 минути на ПП Е-79 в центъра на Кресна. Пострадал е шофьорът на буса, който е транспортиран в болница. При инцидента е разлято масло, което вече е покрито с пясък. В момента има струпване на автомобили и движението се регулира от пътни полицаи, информира говорителят на ОД..

публикувано на 23.10.18 в 17:53

Банско е домакин на Втората национална среща на експертите по социални дейност и здравеопазване от общините

Кметът на община Банско Георги Икономов ще бъде домакин на започващата днес в курортния град Втора национална среща на експертите по социални дейности и здравеопазване от общините. Най-големият социален форум в страната се организира от Националното сдружение на общините, като се очаква в него да вземат участие заместник-министърът на труда и..

публикувано на 23.10.18 в 16:55

Ученици от Благоевград се запознаха с личността на Димитър Талев в исторически план по повод 120 години от рождението му

Служители на Регионалната библиотека в Благоевград направиха презентация пред ученици от пети и седми клас от III ОУ, посветена на 120 години от рождението на патрона на двете институции – Димитър Талев. „Димитър Талев е патрон на нашето училище, а децата изучават творчеството му в по-горен курс. Той оставя емблематични произведения,..

публикувано на 23.10.18 в 16:10

Самуил Шейнин в Перник: Намаляват учениците, обучаващи се в професионални паралелки

С 78 000 са намалели учениците, обучаващи се в професионални паралелки през последните 15 години. Това съобщи почетният председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България Самуил Шейнин по време на проведената в Перник дискусия, посветена на професионалното образование. В хода на форума беше изтъкнато, че..

публикувано на 23.10.18 в 15:51

Община Разлог отчита успешно приключен проект по обновяване на Народното читалище.

Община Разлог успешно приключи изпълнението на проект за прилагане на мерки за енергийна ефективност в сградата на НЧ „15 септември 1903-1909г.” гр. Разлог. Проектът беше стартиран на 1 септември 2016г. с подписването на Договор за финансиране с Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Заключителната пресконференция..

публикувано на 23.10.18 в 15:32