В кюстендилското село Шишковци днес беше открита обновената къща-музей "Владимир Димитров-Майстора"

В кюстендилското село Шишковци днес беше открита обновената къща-музей "Владимир Димитров-Майстора". Майстора е живял в селото повече от 20 години и е създал там голяма част от най-известните си произведения.

Целта на реконструкцията е превръщането на къщата в музей, отговарящ на съвременните представи за културен туризъм, каза директорът на галерията в Кюстендил Валентин Господинов. Акцентът е поставен върху Майстора и село Шишковци, което за "Рисувача" е "столицата на рая".

В постоянната експозиция са представени материали, с които е работил художникът – неговата палитра, работна престилка. Показани са фотоси и текстове, излезли изпод ръката му. За първи път се излагат бои, с които Майстора е създавал шедьоврите си.

В стъклени конструкции са експонирани народни носии, които са препратка към духа на времето, в което живее и твори Майстора, като така е отдадено дължимото и на народната традиция, която за него е извор на вдъхновение, каза кметът на селото Климент Терзийски. В мазето на къщата на хазяите на Майстора е направена и галерия.

С откриването на обновената къща-музей днес беше надено началото и на студентски пленер "В духа на Майстора", който ще продължи до 22 юни в с. Шишковци.

За пета поредна година, студенти от Националната художествена академия ще черпят вдъхновение от природата на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в художествената галерия, носеща името на Майстора.


Вижте още

Замесиха Богородичен хляб в село Драговищица

В черквата "Св. Димитър" в село Драговищица, община Кюстендил, днес беше традиционно замесен Богородичен хляб. По-късно хлябът се изпича в подница.  Инициативата е част от празника Панагия, който се отбелязва в Кюстендил.  В средата на месец август, когато се почита Успението на Пресвета Богородица, в Кюстендил се почита "Панагия - Въздигане..

публикувано на 14.08.18 в 13:32

Проблемите в горския сектор бяха обсъдени на среща в Кюстендил

  Директорът на предприятието Тони Колев отчете, че за периодa от 1 януари до 30 юни са извършени 152 проверки. За противодействие на незаконния лов пък са направени 18 проверки и са проверени 205 ловци. За първото полугодие са констатирани седем нарушения за незаконна сеч, отчетоха още от стопанството.      Колев посочи, че през пожароопасния сезон..

публикувано на 14.08.18 в 13:28

Ремонтират паркинга до бившето кино „Кракра” в Перник

  Очаква се обектът да бъде пуснат в експлоатация в края на септември.  Ремонтът е на стойност над 72 500 лева. Средствата са заделени от общинския бюджет. Теренът, по – известен сред перничани като "Руския битак", ще бъде асфалтиран, ще бъде направена маркировка, ще се обособят паркоместа. Ремонтът вече тече и в края на септември паркингът ще..

публикувано на 14.08.18 в 13:16

Четири улици в Кресна с нов асфалт за Голяма Богородица

Тази година за големия християнски празник Успение Богородично, почитан с особена тържественост от жителите на община Кресна, живеещите в най-новия квартал на общинския център получиха желана и дълго чакана придобивка. На улиците "Разколска", "Момина скала", "Шемето" и "Мело" е положен плътен асфалтобетон с дебелина 6 см. на 4 190 кв.м.  От..

публикувано на 14.08.18 в 11:01

Засилват полицейското присъствие в Рилския манастир за християнския празник Свето Успение Богородично

Утре е големият християнски празник Свето Успение Богородично и се очаква да бъде засилен трафикът към Рилския манастир.  За да бъде гарантирана сигурността на миряните и гостите в района на манастира ще има засилено полицейско присъствие.  Призовават се гражданите да спазват правилата за движение, да не спират в активната пътна лента и да..

публикувано на 14.08.18 в 10:14

Огънят на "Орфей“ пламти в Разлог

Музика и изкуство владее града в продължение на две седмици. Бинка Добрева - солистката на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове" води майсторски клас по народно пеене в Разлог.  Певицата и актриса от Босна и Херцеговина Наташа Миркович, която живее във Виена, също пристигна в Разлог за майсторки клас по универсално пеене...

публикувано на 14.08.18 в 09:34

Дракон от дърво ще бъде сред атракциите в парка на предизвикателствата в Перник

Изработен от дърво дракон ще бъде сред атракциите в парка на предизвикателствата в Перник. Композицията е дело на Евгени Димов и вече е монтирана в новоизграждащия се атракцион.  При изработката са използвани три вида дърво- липа, бор и върба. Опашката е от метал. Използвани са и рога от бик и крава. Фигурата е с височина 2.10 метра и..

публикувано на 14.08.18 в 09:04