Из китните разложки села Горно и Долно Драглище и село Баня - на разходка с Лалка Радкова

| обновено на 12.07.18 в 11:46

С този пътепис ще ви „разходя“ в три много китни и красиви разложки села – Горно и Долно Драглище и село Баня. 

Щастлива бях да гостувам на Дешка Кротева и семейството й, която е царица на селския туризъм. За пореден път се убедих колко истинска и сърцата е тази жена! Широка е душата й, сърцето -богато! Вече 12-13 години посреща гости от цял свят и няма някой, който да не е възхитен от гостуването при нея. Там всеки може да опита истинска био храна, разказа ми как предната вечер гости от Япония останали изумени как малините в двора след 1 час стават сладко, което опитват, италиански туристи пък миналата пролет посадили домати в градината със зеленчуци, която отглеждат със съпруга й Владо, и после опитали от своята продукция. 

Снимка

Лалка Радкова с домакините Дешка и Владо

Няма да забравят радостта на туристка, която си откъснала малка краставичка от корена.  Гостуващият в къщата може да тъче на истински стан, а направеното остава спомен. Американец наскоро направил на стана българския трикольор, който взел със себе си.

Снимка             Снимка


Специалитетът на семейството е нафпавок, който се приготвя само и единствено в Горно Драглище. Прави се от кълцано месо със специални подправки, а наскоро го опитаха и евродепутатите в Брюксел. 

Снимка     Снимка

А легендарната й „ялова баница“ иска виждане и опитване, не описване... 

Истински пазител на традициите и българщината е Дешка! Жена, от която блика положителна енергия и доброта. В малкото време докато бяхме при нея направи така наречената шупла, която опитахме за първи път- нещо като по-плътна палачинка от царевично тесто с домашно масло. За вкуса се досещате!  (чуйте звуковия файл)Снимка

 Всичко, което прави Дешка е направено с любов, която предава на всеки, прекрачил прага на дома и. И както казва тя: „Всеки, който прекрачи прага на къщата ми, вече е най-близкия ми човек!“ 


Следващата ни спирка - облагороденият извор „БлагАта вода“, който бе открит в края на село Баня съвсем скоро. Селото, в което спа хотелите никнат като гъби. А за благАта вода, която е около 57 градуса се носят легенди – затваря рани, лекува стомашно-чревни болежки. Заварих възрастен човек, потопил ръката си в малка кофичка, защото преди месец порязал два от пръстите на ръката със циркуляр. Човекът ми разказа, как усеща водата, която премахва некротичната тъкан от раната и я затваря

    Снимка


Завърших командировката си с гостуване на симпатично семейство, което от 6 години живее в село Долно Драглище. Шотландецът Алекс и англичанката Луиза, превърнали стара паянтова къща в истинска приказка, дали са живот на всеки детайл от предишната къща. (в звуковия файл можете да чуете разговора на Лалка Радкова с Алекс и Луиза)

Снимка       Снимка

По професия Алекс е инженер, по душа и сърце – майстор-ковач. По един невероятен начин в къщата им съжителстват метал и дърво. Колко душа и мисъл, колко красота има в желязото, от което е направил и семейната спалня, и пейката отвън, и парапетите, и цветята във вазата, и свещника....всичко направено с любов и сърце... 

Снимка      


Алекс знае и малко от колоритния разложки диалект, вече може да прави българско вино и домашна сливова ракия и твърди, че нашата е по-хубава от шотландската. 

Снимка     


Толкова различни хора срещнах, които ми предадоха частица от своята положителна енергия. Избрали Родината ни пазители на българските традиции, за да се потопят в тях, да ги изживеят, и да ми кажат: “Обичаме България, да я пазим всички, да я обичаме, защото е красива, защото само тук виждаме слънцето всеки ден между две планини – Пирин и Рила!“


Вижте още

Румен Драганов: Има спад в зимния туристически сезон, тенденцията ще продължи и през летния

„Има спад в зимния туристически сезон, тенденцията ще продължи и през летния“ , коментира за Радио Благоевград  Румен Драганов - директор на Института за анализи и оценки в туризма. Той посочи резултатите и дискутираните теми на международния форум „Ваканция и СПА Експо“, завършил у нас в края на миналата седмица. „ Имаме 18 милиона и..

публикувано на 18.02.19 в 16:33

Кметът на Самоков Владимир Георгиев: Решението депутатите на БСП да напуснат Народното събрание е правилна стъпка, то е за доброто на България

„ Решението депутатите на БСП да напуснат Народното събрание е правилна стъпка “, каза  тази сутрин за Радио Благоевград Владимир Георгиев –кмет  на община Самоков. Той не се съгласи с коментара от средите на  ГЕРБ, че това е „отчаян ход преди избори, които БСП не може да спечели“ и на ДПС,  че това е „пиарски ход“. „ Според мен с този ход се..

публикувано на 18.02.19 в 16:00

"Босоногата кралица. Йорданка Благоева и седемте крачки към върха." - биографичен сборник за една удивителна жена

Йорданка Благоева - първата българска световна рекордьорка в леката атлетика, в спортната й кариера блестят и два олимпийски медала. Йорданка Благоева е гордост за цяла България и истински човек, здраво стъпил на земята. Най- ценното за нея е семейството. В ефира на Радио Благоевград шампионката представи биографичната си книга „Босоногата..

публикувано на 17.02.19 в 12:57

Владимир Иванов: В България вече няма живи реки

В България няма нито една жива река, алармират от природозащитната организация WWF – България. На практика това означава, че няма река, която да не страда от замърсяване, от пресъхване, от прегради, от копаене за инертни материали или от канализиране. Противно на общоприетото мнение, страната ни е сравнително бедна на водни ресурси.Те заемат..

публикувано на 17.02.19 в 10:21

Организират най-голямата поклонническа проява в България

От 1-ви до 31-ви юли тази година поклонници ще извървят пеша 550 километра по маршрута, по който през 1469-та година са пренесени мощите на Св.Йоан Рилски от старата столица Търново през София и Дупница до Рилския манастир. Преминаването ще бъде по максимално близкия /но не напълно/ известен маршрут, наречен Светият път.  За проявата има..

публикувано на 15.02.19 в 16:17

РЗИ-Благоевград: Само един ден на влюбените не е достатъчен

Разнообразни прояви под мотото „Само един ден на влюбените не е достатъчен“ организира на 14 февруари Регионалната здравна инспекция в Благоевград.  Ученици от Детския парламент в областния център представиха ритуалът „Традиции и бъдеще“ пред директорът на РЗИ д-р Калоянов и работещите в инспекцията, благословиха ги за здраве и късмет, направиха..

публикувано на 14.02.19 в 16:01
Илиян Юручки, секретар на читалището и Весела Георгиева

Хубавото вино се прави с голяма доза любов

Семейство Весела и Ангел Георгиеви за втори път спечелиха първото място за червено вино, сорт Мерло.  Борис Алексов взе първа награда за бяло вино.  Общо 21 проби вино, 13 червени и 8 бели  опита и оцени енологът Миро Гарванов с 8 годишен опит в Австралия и Калифорния. Тази година надпреварата бе допълнена и с кулинарен конкурс. Вкусни..

публикувано на 14.02.19 в 10:36