Из китните разложки села Горно и Долно Драглище и село Баня - на разходка с Лалка Радкова

| обновено на 12.07.18 в 11:46

С този пътепис ще ви „разходя“ в три много китни и красиви разложки села – Горно и Долно Драглище и село Баня. 

Щастлива бях да гостувам на Дешка Кротева и семейството й, която е царица на селския туризъм. За пореден път се убедих колко истинска и сърцата е тази жена! Широка е душата й, сърцето -богато! Вече 12-13 години посреща гости от цял свят и няма някой, който да не е възхитен от гостуването при нея. Там всеки може да опита истинска био храна, разказа ми как предната вечер гости от Япония останали изумени как малините в двора след 1 час стават сладко, което опитват, италиански туристи пък миналата пролет посадили домати в градината със зеленчуци, която отглеждат със съпруга й Владо, и после опитали от своята продукция. 

Снимка

Лалка Радкова с домакините Дешка и Владо

Няма да забравят радостта на туристка, която си откъснала малка краставичка от корена.  Гостуващият в къщата може да тъче на истински стан, а направеното остава спомен. Американец наскоро направил на стана българския трикольор, който взел със себе си.

Снимка             Снимка


Специалитетът на семейството е нафпавок, който се приготвя само и единствено в Горно Драглище. Прави се от кълцано месо със специални подправки, а наскоро го опитаха и евродепутатите в Брюксел. 

Снимка     Снимка

А легендарната й „ялова баница“ иска виждане и опитване, не описване... 

Истински пазител на традициите и българщината е Дешка! Жена, от която блика положителна енергия и доброта. В малкото време докато бяхме при нея направи така наречената шупла, която опитахме за първи път- нещо като по-плътна палачинка от царевично тесто с домашно масло. За вкуса се досещате!  (чуйте звуковия файл)Снимка

 Всичко, което прави Дешка е направено с любов, която предава на всеки, прекрачил прага на дома и. И както казва тя: „Всеки, който прекрачи прага на къщата ми, вече е най-близкия ми човек!“ 


Следващата ни спирка - облагороденият извор „БлагАта вода“, който бе открит в края на село Баня съвсем скоро. Селото, в което спа хотелите никнат като гъби. А за благАта вода, която е около 57 градуса се носят легенди – затваря рани, лекува стомашно-чревни болежки. Заварих възрастен човек, потопил ръката си в малка кофичка, защото преди месец порязал два от пръстите на ръката със циркуляр. Човекът ми разказа, как усеща водата, която премахва некротичната тъкан от раната и я затваря

    Снимка


Завърших командировката си с гостуване на симпатично семейство, което от 6 години живее в село Долно Драглище. Шотландецът Алекс и англичанката Луиза, превърнали стара паянтова къща в истинска приказка, дали са живот на всеки детайл от предишната къща. (в звуковия файл можете да чуете разговора на Лалка Радкова с Алекс и Луиза)

Снимка       Снимка

По професия Алекс е инженер, по душа и сърце – майстор-ковач. По един невероятен начин в къщата им съжителстват метал и дърво. Колко душа и мисъл, колко красота има в желязото, от което е направил и семейната спалня, и пейката отвън, и парапетите, и цветята във вазата, и свещника....всичко направено с любов и сърце... 

Снимка      


Алекс знае и малко от колоритния разложки диалект, вече може да прави българско вино и домашна сливова ракия и твърди, че нашата е по-хубава от шотландската. 

Снимка     


Толкова различни хора срещнах, които ми предадоха частица от своята положителна енергия. Избрали Родината ни пазители на българските традиции, за да се потопят в тях, да ги изживеят, и да ми кажат: “Обичаме България, да я пазим всички, да я обичаме, защото е красива, защото само тук виждаме слънцето всеки ден между две планини – Пирин и Рила!“


Вижте още

Усилено тече строителството на пътя за новия граничен пункт „Клепало“, който ще свързва България с Македония

През май месец тази година стартира строителството на пътя до граничния пункт „Клепало“ - най-новият пункт, който ще свързва България с Македония при Струмяни.   „Този пункт е мечтата на поколения жители на общината. Повече от 30 години границата е затворена. Сега сме напът да осъществим тази наша обща мечта“, каза за Радио Благоевград..

публикувано на 17.07.18 в 15:06

Уникални дървени скулптури изработва с моторен трион Васил Говедарски от село Овчарци

Над 150 дървени скулптури на животни е изработил вече Васил Говедарски от село Овчарци, като в 95 процента от работата използва моторен трион.   Някои от фигурите достигат 3 метра, най-често поръчвани са мечки и коне. Първата му дървена скулптура е била на бухал. Запалил се по дървените скулптури преди около 15 години в Германия, където е видял..

публикувано на 16.07.18 в 14:26

Благоевградчанката Мина Сучева с нова песен „Обич моя“

Благоевградското момиче Мина Сучева, която направи много добра заявка за успешна професионална музикална кариера с песента "Остава", отново зарадва публиката с хубава песен. "Обич моя" е "втората ми любов" както казва МИНА за своята втора авторска песен.  Младата певица отново заложи на таланта на благоевградското семейство Евелина Христова, която..

публикувано на 16.07.18 в 13:38

Опасно ли е кръстовището между улиците „Славянска“ и „Полк. Кирил Чамишки“?

На този въпрос отговор от пешеходци и водачи потърси Мариана Попова за предаването "Днес" на 13 юли.   Поводът: слушателски сигнал, според който коли паркират почти върху пешеходната пътека на „Славянска“ и по този начин пречат на видимостта както на шофьори, които завиват към Пожарната, така и на пешеходци, които също нямат видимост и..

публикувано на 13.07.18 в 17:29

Дъждовното лято удължава рафтинг сезона

Рафтинг сезонът край Струма е в разгара си. Благодарение на падналите обилни дъждове реката е по-пълноводна отвсякога през лятото. Струма в района на Кресненското дефиле всеки ден предлага спускания по най-дългото рафтинг трасе – 12км, което разполага с множество бързеи, с различна трудност и профил. „Рафтингът е все по-предпочитан и..

публикувано на 12.07.18 в 13:00

Много игри и занимания в лятната академия за деца в Струмяни, Илинденци и Микрево

Започна безплатната лятна академия за деца в Струмяни, Илинденци и Микрево, която ще продължи до края на месец август. „Идеята е да осигурим на децата едни незабравими летни дни и да ги ангажираме в свободното от училище време по приятен, полезен и надграждащ начин“ , каза за Радио Благоевград кметът на общината Емил Илиев. В..

публикувано на 12.07.18 в 12:51

Владимир Москов участва в "Изнесено студио" в следобедното ни предаване "ДНЕС"

„Подобряване на средата на живот в Гоцеделчевска община, както и създаване на добри условия за наши и чужди инвестиции са сред целите, които стоят пред нас“, каза в интервю за Радио Благоевград кметът на град Гоце Делчев Владимир Москов.   Заедно със заместник-кмета Саид Иброш и началникът на отдел „Устойчиво развитие, програми и проекти“..

публикувано на 11.07.18 в 16:24