Из китните разложки села Горно и Долно Драглище и село Баня - на разходка с Лалка Радкова

| обновено на 12.07.18 в 11:46

С този пътепис ще ви „разходя“ в три много китни и красиви разложки села – Горно и Долно Драглище и село Баня. 

Щастлива бях да гостувам на Дешка Кротева и семейството й, която е царица на селския туризъм. За пореден път се убедих колко истинска и сърцата е тази жена! Широка е душата й, сърцето -богато! Вече 12-13 години посреща гости от цял свят и няма някой, който да не е възхитен от гостуването при нея. Там всеки може да опита истинска био храна, разказа ми как предната вечер гости от Япония останали изумени как малините в двора след 1 час стават сладко, което опитват, италиански туристи пък миналата пролет посадили домати в градината със зеленчуци, която отглеждат със съпруга й Владо, и после опитали от своята продукция. 

Снимка

Лалка Радкова с домакините Дешка и Владо

Няма да забравят радостта на туристка, която си откъснала малка краставичка от корена.  Гостуващият в къщата може да тъче на истински стан, а направеното остава спомен. Американец наскоро направил на стана българския трикольор, който взел със себе си.

Снимка             Снимка


Специалитетът на семейството е нафпавок, който се приготвя само и единствено в Горно Драглище. Прави се от кълцано месо със специални подправки, а наскоро го опитаха и евродепутатите в Брюксел. 

Снимка     Снимка

А легендарната й „ялова баница“ иска виждане и опитване, не описване... 

Истински пазител на традициите и българщината е Дешка! Жена, от която блика положителна енергия и доброта. В малкото време докато бяхме при нея направи така наречената шупла, която опитахме за първи път- нещо като по-плътна палачинка от царевично тесто с домашно масло. За вкуса се досещате!  (чуйте звуковия файл)Снимка

 Всичко, което прави Дешка е направено с любов, която предава на всеки, прекрачил прага на дома и. И както казва тя: „Всеки, който прекрачи прага на къщата ми, вече е най-близкия ми човек!“ 


Следващата ни спирка - облагороденият извор „БлагАта вода“, който бе открит в края на село Баня съвсем скоро. Селото, в което спа хотелите никнат като гъби. А за благАта вода, която е около 57 градуса се носят легенди – затваря рани, лекува стомашно-чревни болежки. Заварих възрастен човек, потопил ръката си в малка кофичка, защото преди месец порязал два от пръстите на ръката със циркуляр. Човекът ми разказа, как усеща водата, която премахва некротичната тъкан от раната и я затваря

    Снимка


Завърших командировката си с гостуване на симпатично семейство, което от 6 години живее в село Долно Драглище. Шотландецът Алекс и англичанката Луиза, превърнали стара паянтова къща в истинска приказка, дали са живот на всеки детайл от предишната къща. (в звуковия файл можете да чуете разговора на Лалка Радкова с Алекс и Луиза)

Снимка       Снимка

По професия Алекс е инженер, по душа и сърце – майстор-ковач. По един невероятен начин в къщата им съжителстват метал и дърво. Колко душа и мисъл, колко красота има в желязото, от което е направил и семейната спалня, и пейката отвън, и парапетите, и цветята във вазата, и свещника....всичко направено с любов и сърце... 

Снимка      


Алекс знае и малко от колоритния разложки диалект, вече може да прави българско вино и домашна сливова ракия и твърди, че нашата е по-хубава от шотландската. 

Снимка     


Толкова различни хора срещнах, които ми предадоха частица от своята положителна енергия. Избрали Родината ни пазители на българските традиции, за да се потопят в тях, да ги изживеят, и да ми кажат: “Обичаме България, да я пазим всички, да я обичаме, защото е красива, защото само тук виждаме слънцето всеки ден между две планини – Пирин и Рила!“


Вижте още

Чистотата на училищните дворове – колко пъти се измиват?!

Въпросът повдигнахме в рубриката „На прицел“. За първия учебен ден дворовете на всички училища в Благоевград са измити от общинската фирма по чистота. Това заяви за Радио Благоевград инж. Васил Бачев, управител на фирма „Биострой“. Той поясни, че в началото на всяка учебна година фирмата измива училищните дворове, защото това е и решение на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Първа крачка към забрана на фермите за ценни кожи в България

„ Новините , от проведеното на 19 септември , заседание на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание, в което за първи път се разгледа забраната за фермите, са по-скоро положителни. Или с други думи, по-положително решение, съгласно правомощията си по отношение на Н ационалната гражданска инициатива , тази комисия едва..

публикувано на 20.09.18 в 17:03

Дъбрава – рок столица на Балканите

Утре стартира четвъртото поредно издание на The Brava Balkan Fest в благоевградското село Дъбрава, в което ще звучат световноизвестни групи и музиканти. А днес репортерът ни видя, че започва изграждането на сцената. „ Ако се наложи ще работим и през нощта, за да бъде всичко наред и да посрещнем и изпълнителите, и всички гости“ – заяви..

публикувано на 20.09.18 в 14:33

Търговците на грозде създават проблеми на благоевградския пазар

„Търговците на грозде затрудняват търговията и паркирането на благоевградския кооперативен пазар, особено в пазарните дни сряда и събота“- алармираха Радио Благоевград купувачи и продавачи. Според тях, разположените на паркоместата и около тях, бидони с грозде и машини за мелене, създават напрежение в пазарните дни.  „Паркирането на автомобилите..

публикувано на 19.09.18 в 18:00

За трета поредна година в страната се провежда операция „EDWARD”

Инициативата е на Европейската мрежа на службите Пътна полиция в рамките на Европейската седмица на мобилността. В страната е възприето наименованието Европейски ден без загинали на пътя. Идеята е всички участници в движението по пътищата да помислят за рисковете, с които се сблъскват, за рисковете на другите участници в движението  и как да се..

публикувано на 19.09.18 в 15:39

Симулация: Спасители вадят затрупани при земетресение в Турция

Спасяване на затрупани в сгради след земетресения се обучаваха  в Турция в рамките на няколко дни спасители от България.  Учението бе част от международна инициатива, в която турските спасители показаха какви трабва да са първите действия след настъпил природен катаклизъм, как се откриват затрупани хора и най-бързите методи за изваждането им...

публикувано на 19.09.18 в 14:10

3 000 лева за ден събраха учениците от 4 ОУ "Димчо Дебелянов" в Благоевград в помощ на Иван

Без цветя за първия учебен ден избраха да влязат десетки деца от цялата Благоевградска област. Те дариха парите за лечението на 14-годишния Иван Христов, който страда от тежка, но лечима болест.  Само за ден учениците от 4 ОУ "Димчо Дебелянов" в Благоевград събраха близо 3 хиляди лева.  Разбрали за кампанията други училища или отделни класове в..

публикувано на 19.09.18 в 14:00