Из китните разложки села Горно и Долно Драглище и село Баня - на разходка с Лалка Радкова

| обновено на 12.07.18 в 11:46

С този пътепис ще ви „разходя“ в три много китни и красиви разложки села – Горно и Долно Драглище и село Баня. 

Щастлива бях да гостувам на Дешка Кротева и семейството й, която е царица на селския туризъм. За пореден път се убедих колко истинска и сърцата е тази жена! Широка е душата й, сърцето -богато! Вече 12-13 години посреща гости от цял свят и няма някой, който да не е възхитен от гостуването при нея. Там всеки може да опита истинска био храна, разказа ми как предната вечер гости от Япония останали изумени как малините в двора след 1 час стават сладко, което опитват, италиански туристи пък миналата пролет посадили домати в градината със зеленчуци, която отглеждат със съпруга й Владо, и после опитали от своята продукция. 

Снимка

Лалка Радкова с домакините Дешка и Владо

Няма да забравят радостта на туристка, която си откъснала малка краставичка от корена.  Гостуващият в къщата може да тъче на истински стан, а направеното остава спомен. Американец наскоро направил на стана българския трикольор, който взел със себе си.

Снимка             Снимка


Специалитетът на семейството е нафпавок, който се приготвя само и единствено в Горно Драглище. Прави се от кълцано месо със специални подправки, а наскоро го опитаха и евродепутатите в Брюксел. 

Снимка     Снимка

А легендарната й „ялова баница“ иска виждане и опитване, не описване... 

Истински пазител на традициите и българщината е Дешка! Жена, от която блика положителна енергия и доброта. В малкото време докато бяхме при нея направи така наречената шупла, която опитахме за първи път- нещо като по-плътна палачинка от царевично тесто с домашно масло. За вкуса се досещате!  (чуйте звуковия файл)Снимка

 Всичко, което прави Дешка е направено с любов, която предава на всеки, прекрачил прага на дома и. И както казва тя: „Всеки, който прекрачи прага на къщата ми, вече е най-близкия ми човек!“ 


Следващата ни спирка - облагороденият извор „БлагАта вода“, който бе открит в края на село Баня съвсем скоро. Селото, в което спа хотелите никнат като гъби. А за благАта вода, която е около 57 градуса се носят легенди – затваря рани, лекува стомашно-чревни болежки. Заварих възрастен човек, потопил ръката си в малка кофичка, защото преди месец порязал два от пръстите на ръката със циркуляр. Човекът ми разказа, как усеща водата, която премахва некротичната тъкан от раната и я затваря

    Снимка


Завърших командировката си с гостуване на симпатично семейство, което от 6 години живее в село Долно Драглище. Шотландецът Алекс и англичанката Луиза, превърнали стара паянтова къща в истинска приказка, дали са живот на всеки детайл от предишната къща. (в звуковия файл можете да чуете разговора на Лалка Радкова с Алекс и Луиза)

Снимка       Снимка

По професия Алекс е инженер, по душа и сърце – майстор-ковач. По един невероятен начин в къщата им съжителстват метал и дърво. Колко душа и мисъл, колко красота има в желязото, от което е направил и семейната спалня, и пейката отвън, и парапетите, и цветята във вазата, и свещника....всичко направено с любов и сърце... 

Снимка      


Алекс знае и малко от колоритния разложки диалект, вече може да прави българско вино и домашна сливова ракия и твърди, че нашата е по-хубава от шотландската. 

Снимка     


Толкова различни хора срещнах, които ми предадоха частица от своята положителна енергия. Избрали Родината ни пазители на българските традиции, за да се потопят в тях, да ги изживеят, и да ми кажат: “Обичаме България, да я пазим всички, да я обичаме, защото е красива, защото само тук виждаме слънцето всеки ден между две планини – Пирин и Рила!“


Вижте още

Училище на бъдещето и иновациите

Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в град Гоце Делчев е училище с традиция. Това учебно заведение след 24 месеца ще навърши 100 години от създаването си, но доказва, че може да бъде мечтаното и искано училище на бъдещето.   Може би в това училище гимназистите не си тръгват при звука на последния звънец. Причините за изброяване са..

публикувано на 14.11.18 в 15:22

Първи национален фестивал „Детска мелодия на годината“

На 22 декември в зала 1 на НДК в столицата ще се състои заключителният концерт на Националния фестивал „Детска мелодия на годината“. Фестивалът е организиран от сдружение „За българската музика и изкуство“.  „Целите на инициативата са да приобщи младите хора в България и по света към българския дух и култура чрез нови, стойностни детски песни,..

публикувано на 14.11.18 в 13:54

Надя Дренска: В някои болници липсват дори консумативи като абокати и интубационни тръби за недоносените бебета

“Големи чудеса за малките герои”: Започна кампания за купуване на апаратура за недоносени бебета Фондация „Нашите недоносени деца“ започна кампания за набиране на средства за животоспасяваща медицинска апаратура за недоносени бебета. Всяка година у нас се раждат около 6000 недоносени бебета, или около 10 процента от..

публикувано на 14.11.18 в 13:27

Адвокат Борис Харизанов: Човешкият живот няма цена

„ Опит за лобистки застрахователни промени в Кодекса за застраховането. Нека разберем кой стои зад Менда Стоянова, която е предложила ценоразпис на човешкия живот, като забележете - най-скъпият човешки живот ще струва 20.000лв. ГАВРА!!! Гавра със съдбите на хиляди почернени семейства !" Това написа адвокат Борис Харизанов от град Петрич по..

публикувано на 14.11.18 в 13:15

Защо студентката от Берлин Луиза Фриче дойде да учи в Благоевград

В следобедния блок на Радио Благоевград на 13 ноември, с водещ Бойка Браткова, колегата Иван Близнаков ни срещна с една германска студентка. Тя е от Берлин, студентка е в родния си град и вече пет семестъра изучава математика и английски език.  За разлика от България, в Германия няма първа и втора специалност, а двете се изучават..

публикувано на 14.11.18 в 11:01

Атанас Узунов: Месо, масло и мас ни отървават от излишните килограми

Българинът Атанас Узунов за 2 години намали наполовина телесното си тегло – от 140  на 70 кг.   В основата на неговото впечатляващо лично постижение е  консумацията на естествени мазнини – месо, риба, зеленчуци, масло, мас, дори сланина, за сметка на ограничения прием въглехидрати.   „Денонощно съм чел книги със специализирана литература на..

публикувано на 14.11.18 в 08:51

Писателят Стоян Николов – Торлака: Историята е „леката жена на науките“, но романът „Иваил цар“ стъпва на историческите извори

Писателят Стоян Николов – Торлака представи в Градската художествена галерия в Благоевград историческия си роман в две части "Иваил цар". „Това е роман, който представя управлението на един от най-забележителните ни владетели – цар Ивайло така, както то е достигнало до нас през вековете: кратко, бурно, изпълнено с много битки “ ,..

публикувано на 13.11.18 в 19:39