С около 15 процента ще се повишат цените на таксиметровите услуги в Благоевград


Скок в цените на някои основни стоки от първа необходимост предвиждат икономисти в следващите седмици. Причината – повишаване цената на горивата, на електроенергията, което неминуемо води след себе си ценови дисбаланс. 

Какво предстои да се случи с тарифите на таксиметровите услуги. В Благоевград официално регистрираните таксиметрови автомобили са около 500, разпределени в няколко превозвачески фирми. Как стоят нещата около цената на услугата - разясни в предаването "Днес" на 12 юли  Росен Начев, председател на Сдружението на таксиметровите превозвачи в Благоевград. 

"Очакваме на следващата или по-следващата сесия на Общинския съвет да се гласува актуализация на минималните и максимални цени, а след това, в края на този месец или началото на следващия с около 15 процента да се повишат цените на таксиметровите услуги." - каза Росен Начев и обясни в цифри, че ако средната цена на курса е около 2 лева, цената ще стане 2,20 лв. По думите му последната актуализация на цените е гласувана преди около 4-5 години и от тогава има обновление на автопарка, има и интерес от по-младите водачи да работят като таксиметрови шофьори.

Цялото интервю на Бойка Браткова с Росен Начев можете да чуете в звуковия файлВижте още

Чистотата на училищните дворове – колко пъти се измиват?!

Въпросът повдигнахме в рубриката „На прицел“. За първия учебен ден дворовете на всички училища в Благоевград са измити от общинската фирма по чистота. Това заяви за Радио Благоевград инж. Васил Бачев, управител на фирма „Биострой“. Той поясни, че в началото на всяка учебна година фирмата измива училищните дворове, защото това е и решение на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Първа крачка към забрана на фермите за ценни кожи в България

„ Новините , от проведеното на 19 септември , заседание на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание, в което за първи път се разгледа забраната за фермите, са по-скоро положителни. Или с други думи, по-положително решение, съгласно правомощията си по отношение на Н ационалната гражданска инициатива , тази комисия едва..

публикувано на 20.09.18 в 17:03

Дъбрава – рок столица на Балканите

Утре стартира четвъртото поредно издание на The Brava Balkan Fest в благоевградското село Дъбрава, в което ще звучат световноизвестни групи и музиканти. А днес репортерът ни видя, че започва изграждането на сцената. „ Ако се наложи ще работим и през нощта, за да бъде всичко наред и да посрещнем и изпълнителите, и всички гости“ – заяви..

публикувано на 20.09.18 в 14:33

Търговците на грозде създават проблеми на благоевградския пазар

„Търговците на грозде затрудняват търговията и паркирането на благоевградския кооперативен пазар, особено в пазарните дни сряда и събота“- алармираха Радио Благоевград купувачи и продавачи. Според тях, разположените на паркоместата и около тях, бидони с грозде и машини за мелене, създават напрежение в пазарните дни.  „Паркирането на автомобилите..

публикувано на 19.09.18 в 18:00

За трета поредна година в страната се провежда операция „EDWARD”

Инициативата е на Европейската мрежа на службите Пътна полиция в рамките на Европейската седмица на мобилността. В страната е възприето наименованието Европейски ден без загинали на пътя. Идеята е всички участници в движението по пътищата да помислят за рисковете, с които се сблъскват, за рисковете на другите участници в движението  и как да се..

публикувано на 19.09.18 в 15:39

Симулация: Спасители вадят затрупани при земетресение в Турция

Спасяване на затрупани в сгради след земетресения се обучаваха  в Турция в рамките на няколко дни спасители от България.  Учението бе част от международна инициатива, в която турските спасители показаха какви трабва да са първите действия след настъпил природен катаклизъм, как се откриват затрупани хора и най-бързите методи за изваждането им...

публикувано на 19.09.18 в 14:10

3 000 лева за ден събраха учениците от 4 ОУ "Димчо Дебелянов" в Благоевград в помощ на Иван

Без цветя за първия учебен ден избраха да влязат десетки деца от цялата Благоевградска област. Те дариха парите за лечението на 14-годишния Иван Христов, който страда от тежка, но лечима болест.  Само за ден учениците от 4 ОУ "Димчо Дебелянов" в Благоевград събраха близо 3 хиляди лева.  Разбрали за кампанията други училища или отделни класове в..

публикувано на 19.09.18 в 14:00