С около 15 процента ще се повишат цените на таксиметровите услуги в Благоевград


Скок в цените на някои основни стоки от първа необходимост предвиждат икономисти в следващите седмици. Причината – повишаване цената на горивата, на електроенергията, което неминуемо води след себе си ценови дисбаланс. 

Какво предстои да се случи с тарифите на таксиметровите услуги. В Благоевград официално регистрираните таксиметрови автомобили са около 500, разпределени в няколко превозвачески фирми. Как стоят нещата около цената на услугата - разясни в предаването "Днес" на 12 юли  Росен Начев, председател на Сдружението на таксиметровите превозвачи в Благоевград. 

"Очакваме на следващата или по-следващата сесия на Общинския съвет да се гласува актуализация на минималните и максимални цени, а след това, в края на този месец или началото на следващия с около 15 процента да се повишат цените на таксиметровите услуги." - каза Росен Начев и обясни в цифри, че ако средната цена на курса е около 2 лева, цената ще стане 2,20 лв. По думите му последната актуализация на цените е гласувана преди около 4-5 години и от тогава има обновление на автопарка, има и интерес от по-младите водачи да работят като таксиметрови шофьори.

Цялото интервю на Бойка Браткова с Росен Начев можете да чуете в звуковия файлВижте още

Доц. Елена Ставрова: Схемата за новото облагане с „Гражданска отговорност“ е грешно заложена

В студиото на Радио Благоевград доц. Елена Ставрова, преподавател по финанси в Югозападния университет „Неофит Рилски“ коментира исканията, издигнати на протести в цялата страна. Според нея,  схемата трябва да се базира не върху автомобила, а върху водача, каквато е световната практика. Доц. Ставрова даде примери с практиката в други..

публикувано на 12.11.18 в 16:31
Люси Дяковска с репортерите Валерия и Цвети

Люси Дяковска стана новинар в Радио Благоевград

През изминалата събота, специален гост в младежкото предаване Тийн Зона  бе уникалната певица Люси Дяковска. Младите репортери на шоуто ни зададоха своите въпроси, а Люси отговори искрено и без да крие нищо от слушателите. Разказа за това, как е започнала да се занимава с пеене, как е успяла да влезе в училището за изкуства в..

публикувано на 12.11.18 в 09:14

Почитаме Свети Мина – покровител на семейството

Свети Мина е покровител на семейството и на всички, които са си загубили нещо, помага им да го намерят, поддържа надеждата им, че няма нищо невъзвратимо. На днешния ден жените се молят на светията за здраве на децата си и благополучие на дома. В представите на народа ни  Свети Мина е господар на вълците , които трябвало да пуска и да..

публикувано на 11.11.18 в 14:39

Биляна Карадакова: Правото е било това - да защитим отечеството, а не да искаме чуждото

С тези думи д-р Биляна Карадакова (РИМ - Благоевград) завърши разказа си за част от фактологията, свързана с историята на Сръбско-българската война, в разговор с водещия на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора” - Валентин Дишев - и с участието на д-р Кирил Алексиев и д-р Илко Дренков. Войната - „мотивирана”..

публикувано на 11.11.18 в 13:00

Какво се случи у нас преди 29 години

Спомняте ли си есента на 1989 година? Вероятно по-младите не, защото още не са били родени тогава, но тогава свърши една епоха.  Свърши времето на вечната власт, на властта на една партия, използвала всички възможности на страната, за да притежава на практика всичко. Пълната власт над парламент, Министерски съвет, всички държавни структури. Т..

публикувано на 10.11.18 в 17:46
Част от корицата на книгата

Силвия Томова: Исках да разкажа историята на една война

Това каза  Силвия Томова в разговор за нейния роман „Грохот”, прозвучал в предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници”.  „Исках да разкажа историята на последната, най-страшна, война от гледната точка на младите хора... В историческия роман ме води неспокойното ми сърце и любопитството към..

публикувано на 10.11.18 в 11:00

За магаретата и хората

  В България „пенсионната реформа “ е като игра на котка и мишка (без конкретизиране - кой е котката и кой мишката) и включва усилията на много експерти, затова е истинска загадка-ребус, дори за хора с умствения капацитет на Шерлок Холмс, на каква възраст ще се пенсионират българските граждани през 2085 година?!  Динамични са промените за..

публикувано на 09.11.18 в 19:00