В 10% от държавните гори на територията на ЮЗДП няма да се извършват стопански дейности

Критериите и правилата при подбора на горски насаждения, в които няма да се допуска човешка намеса, обсъдиха на среща в Югозападното държавно предприятие експерти от Централно управление и отговорници потчи FSC горска сертификация от териториалните поделения. 

Единствено в силно деградирали горски екосистеми са възможни възстановителни мерки с цел подпомагане на природното равновесие. Горите във фаза на старост ще се увеличат до минимум 5% от площта на всяко стопанство и заедно с другите избрани гори ще формират минимум 10% от общата площ на стопанството. Всички тези горски масиви се обособяват с цел опазване на застрашени екосистеми в различни части на стопанствата.

Срещата е част от прецизната подготовка на всички 37 несертифицирани по FSC стопанства в обхват на ЮЗДП. След определяне на насажденията в съответствие с националния стандарт по FSC за България, предприятието ще премине към обявяване на процедура за стартиране на  сертификационния процес.

FSC е международен етикет за горски продукти, който гарантира, че те не са резултат от експлоатиращо, а по-скоро от устойчиво стопанисване, насочено към социалните и екологични ползи. При добив на дървесина от гори, сертифицирани по FSC, се опазва природата и се съхранява богатото разнообразие на растителни и животински видове.


Вижте още

По какво си приличат виното и любовта? - вижте кой спечели награда с отговора на този въпрос

По какво си приличат виното и любовта?  🍷❤ ️ Този въпрос зададохме на Фейсбук страницата на Радио Благоевград  на 14 февруари и имахте възможност да спечелите ваучер за процедура от Консултативно-терапевтични центрове "Живот без болка"!  <>Още няколко стъпки бяха необходими, за да участвате за нагарадата:  🐾  да харесате..

публикувано на 21.02.19 в 12:34

Започва работилницата за деца на Регионалния исторически музей в Кюстендил

Традиционно, работилницата за деца на Регионалния исторически музей в Кюстендил през февруари е посветена на Деня на археолога. Новата тема "Култура на хранене в древността" се стреми да насочи вниманието към различните видове съдове, представени в археологическата експозиция от новокаменната /VII хилядолетие пр. Хр./ до средновековната епоха..

публикувано на 21.02.19 в 12:09

В Радомир организират националния литературен конкурс „Мария Смилова”

До края на март ще се приемат творби за участие в националния литературен конкурс „Мария Смилова” в Радомир, обявиха от местното читалище „Напредък 1895”. Конкурсът се организира от читалището и община Радомир и е под патронажа на кмета Пламен Алексиев. Тазгодишното издание е 16-то поред.  В надпреварата могат да участват ученици от първи до..

публикувано на 21.02.19 в 12:00

37 лица с трайни увреждания започват работа в община Гоце Делчев

Община Гоце Делчев започна изпълнението на важния социален проект „Обучение и заетост от ОП „Развитие на човешките ресурси“, съобщават от Пресцентъра на общината. Програмата осигурява заетост за 24 месеца на безработни лица с трайни увреждания, като безвъзмездната финансова помощ отпусната на община Гоце Делчев е в размер на 594 844.84 лв...

публикувано на 21.02.19 в 11:36

11 катастрофи с пешеходци с девет ранени и двама загинали в област Благоевград от началото на годината

За периода от 4.02.2019г. до 19.02.2019г. се проведе специализирана полицейска операция по спазване правилата за движение от пешеходците, съобщават от ОД на МВР - Благоевград.  Бе засилен контролът в районите на потенциално опасни пешеходни пътеки и такива с интензивно движение, както и на места, на които се наблюдава неправилно и рисково..

публикувано на 21.02.19 в 11:33

32-ма пешеходци в Кюстендилско са санкцинорани за неправилно пресичане

Специализирана полицейска операция с акцент върху нарушенията извършвани от пешеходци е била проведена на  територията на Кюстендилска област, съобщиха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Акцията се е провела от 4 до 15 февруари, а  проверките са били извършени в райони с интензивно пешеходно движение и на места, където се наблюдава..

публикувано на 21.02.19 в 11:32

Пет пожара с материални щети в Благоевградска област

През изминалото денонощие на територията на Благоевградска област са регистрирани 21 пожара на сухи треви и храсти, при 5 от които има нанесени материални щети: в село Спатово – оранжерия, 20 овощни дръвчета и около 100 кв.м. лозе, в град Кресна – 50 овощни дръвчета и 100 броя лози, в село Микрево, община Струмяни – 1 000 кв.м. лозе, в град Петрич –..

публикувано на 21.02.19 в 10:23