Обрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир ще започне след предстоящите големи църковни празници

Скален къс на пътя Рила-Рилски манастир

Обрушването на скатовете на пътя за Рилския манастир ще започне след предстоящите църковни празници Голяма Богородица (15 август) и Успение на Св. Йоан Рилски Чудотворец (18 август), когато Светата обител се посещава от много поклонници и туристи. 

 Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания за организацията на движение в отсечката при свлачищните процеси при 27-ми километър.

В момента движението в отсечка от 250 м се осъществява в една лента. Участъкът е сигнализиран с необходимите пътни знаци, а скоростта е ограничена до 40 км/ч. Преминаването в участъка е безопасно и шофьорите трябва да бъдат спокойни. 

Веднага след празниците в Рилския манастир ще стартират най-неотложните дейности по обрушването на ската и поставянето на мрежи. Преди това предприемането на каквито и било дейности беше невъзможно заради дъждовете. 

Работата започва веднага след празниците, защото ще се налага за кратко в определени дни движението да се спира, а това е неуместно през следващата седмица, когато се очаква интензивен трафик. Движението ще се регулира от „Пътна полиция“ като работата им ще бъде подпомогната и от служители на Областно пътно управление-Кюстендил и от пътноподдържащата фирма.Вижте още

Още един замърсител на въздуха е установен в Перник

Установен е още един източник на замърсяването на атмосферния въздух в Перник, съобщиха от местната РИОСВ.  По сигнали на граждани за остра и задушлива миризма на бакелит в района на пернишкия квартал „Църква” и село Кралев дол, снощи експерти от екоинспекцията са извършили спешна проверка.  Констатирано е, че източник на неприятните..

публикувано на 19.09.19 в 11:48
Старши инспектор Славчо Ангелов

Специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“

Тя ще бъде проведена на територията на ОД на МВР Благоевград с цел недопускане на пътнотранспортни произшествия от водачи, употребили алкохол или наркотици, както и водачи без право на управление на автомобили. По време на предстоящите празнични и почивни дни ще бъдат взети засилени мерки по отношение на охраната на обществения ред и..

публикувано на 19.09.19 в 11:40

Европейските дни на наследството в Регионалния исторически музей – Благоевград

От 20 септември, в рамките на Европейските дни на наследството – 2019, посетителите на Регионален исторически музей – Благоевград ще могат да разгледат изложба, посветена на 150 годишнината от рождението на Антон Попстоилов от село Лешко, Горноджумайско (днес Благоевградско)  – плодотворен деец в полето на българската „народонаука“, педагог и..

публикувано на 19.09.19 в 11:20

Релефна карта "България в мащаб" има вече пред музея в Благоевград

Регионалният исторически музей – Благоевград вече посреща посетителите си по един нов, цветен и интерактивен начин с новореализирания проект „България в мащаб“.  Основната идея е да пресъздаде България в относителна географска точност и да осигури по-сериозна нагледност в разработването на учебните уроци по география, история, „Човекът и обществото“ и..

публикувано на 19.09.19 в 10:43

Предстоящи събития на 19 септември

Регионален форум „Социално предприемачество“, организиран от Сдружението на Югозападните общини , ще се проведе днес от 10.30 часа в Благоевград. Целта на форума е да популяризира концепцията за социална икономика и да подпомогне развитието на социалното предприемачество в Югозападна България. От 10 часа в сградата на ОД на..

публикувано на 19.09.19 в 07:36

Облачно и дъждовно време

Днес над страната ще преобладава облачно време и на много места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд. По-значителни ще са валежите следобед в Рило-Родопската област и на отделни места там ще има и гръмотевична дейност. Вятърът ще е предимно умерен от север-северозапад и с него ще продължи да нахлува студен въздух. Дневните температури..

публикувано на 19.09.19 в 07:35

В Университетския център „Бачиново“ бе открита международна конференция

Югозападният университет „Неофит Рилски“ е домакин на Международна научна конференция на тема „Невронауки, биоинформатика, микробиом – с поглед в бъдещето“, съобщиха от "Връзки с обществеността".  Конференцията е посветена на 150 години от създаването на Българската академия на науките и 90 години от рождението на видния български микробиолог..

публикувано на 18.09.19 в 19:25