Сандански тържествено отбеляза 160-та годишнина от рождението на легендарния пълководец – генерал Георги Тодоров

Пред паметника на генерала в град Сандански, намиращ се в градски парк „Свети Врач“, кметът на община Сандански – Кирил Котев сподели „Много са примерите, които оставя зад себе си генерал Тодоров. Той монтира мраморната чешма под чинара, изгражда  парк „Свети Врач“, възстановява паметника Св. Георги Победоносец и чешмата в село  Левуново и много други. Има още много какво да научим, но важно е да опазваме сътвореното от него“. За изтъкнатия български военачалник зам.-министъра на икономиката-Александър Манолев сподели –„Генерал Тодоров  остава в съзнанието ни не само със своите победи над врага, но и с това, което е създал. Важно е да си дадем сметка, че нещата, които той е започнал и до днес формират облика на нашия град". 

В памет на един от най-изтъкнатите български военачалници в националната ни история- ген. Тодоров, Общинска администрация – Сандански, Черковното настоятелство, Общински съвет – Сандански, Археологически музей – Сандански, НЧ „Отец Паисий – 1919“, ПГ „Яне Сандански“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Сандански, политически партии и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на генерала в парка на курортния град. 

За свещеното дело на генерала, на пл. „Алианс“ бе организирана изложба на открито- “Да градиш по време на война – Генерал Георги Тодоров и Втора българска армия в Свети Врач“, която може да бъде разгледана от всички  жители и гости на град Сандански. Организатори на събитието – Община Сандански, Археологически музей – Сандански и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Сандански.


Вижте още

Перник поиска субсидия за ремонт на Двореца на културата

Целева субсидия в размер на 1 463 000 лева иска Перник за ремонт на Двореца на културата. Сградата е емблематична за перничани, построена е в класически стил, но от изграждането й през 1957 година досега не й е правен основен ремонт. В докладна записка, депозирана в Общинския съвет, кметът Вяра Церовска предлага обновяването на сградата..

публикувано на 22.02.19 в 19:41

Нулев интерес към мобилния кабинет за ваксиниране в ромската махала в Разлог

Няма нови случаи на заболели от морбили. За това информира д-р Веселка Мончева, директор отдел „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. Нито един човек не се е ваксинирал днес в ромската махала в Разлог, където беше ситуиран мобилен кабинет, допълни още д-р Мончева. Тя уточни, че явно жителите на ромската махала предпочитат да..

публикувано на 22.02.19 в 17:25

Първокласниците ще могат да учат в едно и също училище със своите братя и сестри

  Общинският съвет в Благоевград гласува новите правила за прием на първокласниците, според които, децата ще могат да учат в едно училище заедно със своите братя и сестри до 12 годишна възраст, независимо от настоящия им адрес. Това е залегнало в новата Система за прием в първи клас на общинските училища на територията на община..

публикувано на 22.02.19 в 15:01

В Благоевград консултираха бъдещи предприемачи

Същност на предприемачеството, трудности и предизвикателства пред него, как да развием бизнес идея, какво представляват бизнес консултациите и защо са важни - това бяха част от акцентите на мотивационна среща, проведена в Областния информационен център в Благоевград.  Проектът  е насочен както към неактивните или безработни лица, така и към..

публикувано на 22.02.19 в 14:38

В Дупница ще има Кризисен център за бездомници

Кризисен център за бездомни лица ще разкрие община Дупница през следващия зимен сезон. Решението взе днес Общинският съвет.  Центърът ще работи от ноември до април. Той ще предлага подслон за една нощ на бездомни граждани.  Осигурени са санитарни помещения и топла храна. Капацитетът е 12 места, а персоналът – от 4-ма служители, включително..

публикувано на 22.02.19 в 14:38

В Перник е проведен обучителен семинар за бъдещото влизане на България в Шенген

Областният управител на Перник Ирена Соколова е инициирала съвместно междуинституционално обучение за готовността на органите на държавната и местната власт за приемане на предизвикателствата в контекста на присъединяването на страната ни в Шенген, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.  Обучителният семинар е проведен..

публикувано на 22.02.19 в 13:56

Мобилни данъчни каси в община Кюстендил

Мобилни данъчни каси ще посещават малките населени места от община Кюстендил. Вече е изготвен и график, съобщиха от отдел „Местни приходи” към общината.   Тази година кампанията започва от 13 март с плащане с 5% отстъпка на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци, данък върху МПС и такса куче. Тогава ще бъдат посетени селата Шипочано,..

публикувано на 22.02.19 в 13:25