Сандански тържествено отбеляза 160-та годишнина от рождението на легендарния пълководец – генерал Георги Тодоров

Пред паметника на генерала в град Сандански, намиращ се в градски парк „Свети Врач“, кметът на община Сандански – Кирил Котев сподели „Много са примерите, които оставя зад себе си генерал Тодоров. Той монтира мраморната чешма под чинара, изгражда  парк „Свети Врач“, възстановява паметника Св. Георги Победоносец и чешмата в село  Левуново и много други. Има още много какво да научим, но важно е да опазваме сътвореното от него“. За изтъкнатия български военачалник зам.-министъра на икономиката-Александър Манолев сподели –„Генерал Тодоров  остава в съзнанието ни не само със своите победи над врага, но и с това, което е създал. Важно е да си дадем сметка, че нещата, които той е започнал и до днес формират облика на нашия град". 

В памет на един от най-изтъкнатите български военачалници в националната ни история- ген. Тодоров, Общинска администрация – Сандански, Черковното настоятелство, Общински съвет – Сандански, Археологически музей – Сандански, НЧ „Отец Паисий – 1919“, ПГ „Яне Сандански“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Сандански, политически партии и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на генерала в парка на курортния град. 

За свещеното дело на генерала, на пл. „Алианс“ бе организирана изложба на открито- “Да градиш по време на война – Генерал Георги Тодоров и Втора българска армия в Свети Врач“, която може да бъде разгледана от всички  жители и гости на град Сандански. Организатори на събитието – Община Сандански, Археологически музей – Сандански и Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Сандански.


Вижте още

Вицепрезидентът Илияна Йотова: В единението на народа е силата и мощта на една държава

Днес в село Баня,  община Разлог  отбелязаха 140-тата годишнина от Кресненско-Разложкото въстание. Денят 14-ти ноември не е избран случайно. Поставя се краят на шестдневната свобода на селото по време на въстанието. Тогава селото е опожарено, а по-голямата част от жителите му загиват в битката с турската войска. Днес площадът пред..

публикувано на 14.11.18 в 19:10

Кметът Камбитов: Увеличаваме заплатите на помощния персонал в детските ясли за втори път тази година

  Заплатите на помощния персонал в детските ясли в Благоевград вече са над нивото, договорено в Колективния трудов договор. Увеличението е в сила от 1 ноември. То и е факт след подписан Анекс между кметът на д-р Атанас Камбитов и представители на Синдикатите. Средният ръст на възнагражденията е 11.11 %. Промените засягат около 90 работещи в отрасъл..

публикувано на 14.11.18 в 19:03

Eксперти от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил проведоха обучение с ученици

Експерти от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил, проведоха обучение с ученици 5-6 клас от Основно училище "Христо Ботев" града. Темата на заниманията беше "Да научим за гората".  Проявата се организират от регионалната дирекция с цел да бъдат правени по-масови обучения с подрастващото поколение посветени на горите и лесовъдската професия. „ Ще..

публикувано на 14.11.18 в 17:20

Общественият посредник доц. д-р Валентин Василев направи дарение от книги на ЮЗУ „Неофит Рилски“

   Общественият посредник на Благоевград доц. д-р Валентин Василев направи дарение на лична специализирана литература в полза на Университетската библиотека на ЮЗУ „Н.Рилски“. Той дари 95 книги и 21 периодични издания в областта на публична администрация, право, обществено управление и икономика. С направеното дарение доц. д-р Василев се надява..

публикувано на 14.11.18 в 17:09

Николай Ненчев: България - авиационен лидер на Балканите

България може да се превърне в авиационен лидер на Балканите с най-добрата летателна изтребителна техника. Така бившият министър на отбраната, Николай Ненчев, коментира в Благоевград предложението на САЩ за продажба на военни самолети от тип Ф 16. Според Ненчев това е пътят, по който трябва да се обновява българската армия. Той е на обиколка в..

публикувано на 14.11.18 в 16:09
Асен Босев

С „Детско утро” в Регионална библиотека „Димитър Талев” честваха писателя Асен Босев

Асен Босев е роден на 22 ноември 1913 г. В посветеното му „Детско утро” в Регионалната библиотека в Благоевград, участващите ученици от IV клас на II-ро Основно училище „Д. Благоев“ бяха подготвили и рецитираха откъси от най-популярните книги на Асен Босев, сред които „Книжко моя сладкодумна” и „Не правете като тях, за да не станете за смях”. Сред..

публикувано на 14.11.18 в 15:41

Започна изграждането на светофарна уредба на улица „Славянска“ в Благоевград

Започна изграждането на светофар при кръстовището на улиците „Славянска“, „Дойран“ и „Александър фон Хумболт“ в Благоевград.   С монтирането на светлинната уредба ще бъде регулирано движението на моторни-превозни средства и ще бъде улеснено преминаването на пешеходци по една от най-натоварените артерии в града.  В края на миналата година,..

публикувано на 14.11.18 в 15:33