Земен отбелязва Деня на града и общината на 11 август


На 11 август жителите на Земен и общината ще отбележат своя празник.  По традиция всяка година в първата събота на август се организира празнично тържеството, което е свързано с откриването на железопътната гара Земен  на 9 август 1909 по линията София-Перник-Кюстендил. Първият влак е преминал през тогавашното село Белово, по-късно е преименувано на Земен. От 1974 година Земен е обявен за град и сега е териториално-административен център на Земенска община, област Перник. 

Празникът обединява хората, които живеят в града и общината, тогава в родния град се връщат и тези, които живеят в чужбина, или в други населени места. Тази година за доброто настроение на гостите ще се погрижи Ансамбъл „Българе“, Албена Вескова, както и други изпълнители.

В интервю за Радио Благоевград кметът Димитър Сотиров обеща много емоции и настроение за празнуващите, вълнуващи срещи с любими изпълнители, ще има и заря. (чуйте звуковия файл) 


Вижте още

В Петрич ще бъде изграден нов исторически музей по трансграничен проект със Серес

Петрич и гръцкия град Серес са партньори по проект „Културен дипол – трансграничен район България-Гърция 2014-2020“.  По този проект ще бъде изградена нова сграда на Историческия музей в Петрич, която още се намира в бъдещия парк на града. „Община Петрич ще реконструира съществуваща сграда, намира се в самия център, а музея ще бъде разположен..

публикувано на 23.10.18 в 16:17

Списъци за топло

Въпреки повишеното търсене, цените не са се променили драстично в сравнение с летните месеци. Буковата дървесина върви по около 85 лева, дъбовата – по около 95 лева за кубик – установи репортерска проверка. Транспортът в рамките на града е за сметка на фирмата, 5 лева струва доставянето на дървата до благоевградските села. Снабдяваме с дърва за огрев..

публикувано на 23.10.18 в 14:38
Белица

Белица и Гоце Делчев предложиха на китайски инвеститори партньорство в областта на туризма, земеделието и леката промишленост

Кметовете на общините Белица и Гоце Делчев – Радослав Ревански и Владимир Москов участваха в лидерската среща между Китай, Централна и Източна Европа, която се проведе през почивните дни в София. От какво се интересуват китайските предприемачи, за какво са готови да влагат пари?  Ние какво предложихме  и успяха ли нашите кметоведа заинтригуват..

публикувано на 22.10.18 в 14:39

Село Изгрев - по пътя към храма, двама владици отслужиха водосвет за здраве

Неврокопският митрополит Серафим и Адрианополският епископ Евлогий,игумен на Риския манастир, във всеслужение с благоевградски свещеници, отслужиха  празничен водосвет в двора на строящата се църква в благоевградското село Изгрев. Стотици местни хора почетоха Свети Иван Рилски,на когото ще бъде кръстен строящия се храм. Църковната служба започна с..

публикувано на 21.10.18 в 15:11

Тодор Татарков: „За Петричкия инцидент от 1925 г. днес, за съжаление, се знае малко”

Тодор Татарков: „За Петричкия инцидент от 1925 г. днес, за съжаление, се знае малко” Това заяви в ефира на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора”, историкът Тодор Татарков, в разговор, посветен на историята на позабравения гръцко-български конфликт от 1925 година, при който гръцки части нахлуват на..

публикувано на 21.10.18 в 14:02

Роман Кисьов: „И творчеството, и поезията, са едно тайнство”

Това чуха слушателите чрез ефира на предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие  „Страници” от Роман Кисьов - художник, поет, преводач - като фрагмент от документалния запис от откриването на неговата изложба с рисунки „Черно и бяло”, състояло се във вторник 16 октомври. „В този тип рисунки, особено когато..

публикувано на 21.10.18 в 13:56
Юлияна Новоселска

Юлияна Новоселска от Благоевград - четвърта в света по плуване за спортисти - ветерани

Юлияна Новоселска е треньор в плувния клуб „Джи - ди - спорт“ в Благоевград и в същото време е състезателка по плуване. Нещо повече - тя зае четвъртото  място в света през 2015-та година на 200 метра гръб. Освен това държи националните ни рекорди на всички кролови дисциплини, на съчетано плуване - от 50 до 200 метра  и делфин - 100 и 200 метра...

публикувано на 21.10.18 в 12:51