Земен отбелязва Деня на града и общината на 11 август


На 11 август жителите на Земен и общината ще отбележат своя празник.  По традиция всяка година в първата събота на август се организира празнично тържеството, което е свързано с откриването на железопътната гара Земен  на 9 август 1909 по линията София-Перник-Кюстендил. Първият влак е преминал през тогавашното село Белово, по-късно е преименувано на Земен. От 1974 година Земен е обявен за град и сега е териториално-административен център на Земенска община, област Перник. 

Празникът обединява хората, които живеят в града и общината, тогава в родния град се връщат и тези, които живеят в чужбина, или в други населени места. Тази година за доброто настроение на гостите ще се погрижи Ансамбъл „Българе“, Албена Вескова, както и други изпълнители.

В интервю за Радио Благоевград кметът Димитър Сотиров обеща много емоции и настроение за празнуващите, вълнуващи срещи с любими изпълнители, ще има и заря. (чуйте звуковия файл) 


Вижте още

Официално бе открита улица „Гоце Делчев“ в Банско

Една от емблематичните улици в град Банско - „Гоце Делчев“, бе открита официално на големия християнски празник „Успение Богородично“. Стотици жители на града се включиха в официалната церемония по освещаването й. Кметът Георги Икономов отправи приветствие и сподели удовлетвореността си от изграждането на улицата: „Близо 30 години хората, живеещи на..

публикувано на 15.08.18 в 16:55

"Германея" - най-голямата изненада в първия кръг от първенството на Югозападната футболна лига

В първия кръг от първенството на Югозападната футболна лига най-голямата изненада поднесе отборът на "Германея". Считаният за твърд аутсайдер тим от Сапарева баня,к ойто инкасира само загуби в контролите от лятната подготовка,  победи  неочаквано, но напълно заслужено като гост един от претендентите за първото място - "Банско". След мача..

публикувано на 15.08.18 в 16:27

Гледни точки по въпроса: Ще бъдат ли решени споровете около българската история?

Често различните коментари около историческите факти могат да предизви-кат и криза в междудържавните отношения. Доскоро най-популярните имена от историята на Югозападна България бяха коментирани по различен начин у нас и в Република Македония. Заговори се и за опити „да се краде българска история“ от така наречени „историци“, измислящи неверни..

публикувано на 14.08.18 в 17:33

Как изпълнението на една патриотична идея може да доведе до закононарушение?

В събота, на 11-ти август, 400 танцьора от седем танцови състава от страната танцуваха на Седемте рилски езера при изпълнението на идеята да се постави рекорд на Гинес - за изписването на надписа България на 2200 метра надморска височина, както и за преминаването на около 600 метра височина по въже, поставено на два балона. Това е идея на..

публикувано на 14.08.18 в 17:25

Какво е състоянието на детските площадки в Благоевград?

Лято е, а детските площадки се оказват любимо място за децата в Благоевград.  В последните години общината се погрижи и за малчуганите от кварталите в града, като във всеки един изгради нови площадки. В по-голямата си част съоръженията са предвидени за деца от 3 до 12 години, но има и за деца от 0 до 3 години. Освен с уреди за игра, съобразени с..

публикувано на 14.08.18 в 13:58

Село Лещен – красивата родопска приказка

Разходката в родопското село  Лещен е разходка в миналото. Когато човек отиде за първи път там остава поразен от красотата на уникалните къщи, съградени в от майстори дюлгери преди векове с характерните покриви от каменни плочи. Разходих се из тесните калдъръмени улички в августовския пек, по които човек губи представа за време пространство. В..

публикувано на 14.08.18 в 13:34

Находки от древния град Хераклея Синтика до наши дни са експонирани в музея в Петрич

Състоянието на културните обекти в българската провинция показва повишен интерес от страна на местни и туристи. „Имаме посетители както от отдалечени населени места като Силистра, Русе и Бургас, така и туристи от чужбина“ , каза Светлана Джейкова – административен секретар на музея. Историческият музей в Петрич е малък, но в него са..

публикувано на 13.08.18 в 17:14