Мраморни скулптури украсиха Банско

Пет мраморни скулптури, дело на докторанти от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, украсиха зелените площи в Банско.

Изящните арт изделия бяха създадени по време на третия скулптурен симпозиум, проведен под мотото „Поглед към небето”. Красимир Методиев, Иван Николов, Деян Боев, Добромир Венков и Радослав Ганев изваяха статуи от пирински мрамор и демонстрираха майсторство в работата с твърдия материал.

В рамките на арт форума бе оформен и символът на футболен клуб ФК „Банско” – козле. Както е добре известно на футболните фенове, местният отбор е наричан „Козлите”, а новата статуя е разположена в цветния кът пред стадион „Св. Петър” в планинския град.

Младите скулптори от Великотърновския университет оставят своя почерк в Банско, с който допълват градската среда с един по-артистичен поглед, коментира кметът Георги Икономов.

През изминалите години те работиха с дървен материал и метал, от които създадоха емблематични пластики, сред които феерична пеперуда и дракон.


Галерия

Вижте още

Отборът на Езиковата гимназия е победителят в 20-то районно състезание на МПО „Млад огнеборец“ в Кюстендил

   В оспорваната надпревара се включиха 100 ученика в 10 отбора от училища в града.  В оспорвана надпревара участниците мериха сили в 2 дисциплини – бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 метра щафетно бягане с препятствия. Състезанието откри началникът на РСПБЗН – Кюстендил, Симеон Симеонов. Той поздрави участниците за постоянството и..

публикувано на 25.04.19 в 15:36

Броят на безработните в Кюстендил към края на март е 2410

 Равнището на безработица - 9,1 процента съобщиха от местната дирекция "Бюро по труда". За община Трекляно безработицата е 11,7 процента, за Невестино - 14,1 на сто, а за Кюстендил - 8,9 на сто.  От общият брой на безработните преобладават тези без специалност и професия - 1360. 216 е броят на безработните с висше образование, а хората с начално..

публикувано на 25.04.19 в 15:15

Кои цветя имат лечебни свойства и при какви проблеми помагат? Вижте кой спечели награда с отговор на този въпрос

Кои цветя имат лечебни свойства и при какви проблеми помагат?  🌺 🌼 Това бе въпросът в седмичната ни игра във Фейсбук. Наградата бе  ваучер за процедура от Консултативно-терапевтични центрове "Живот без болка".  Още няколко стъпки бяха необходими за участие за наградата: 🐾  да харесате страницата на Радио Благоевград; 🐾  да харесате снимката;  🐾  и..

публикувано на 25.04.19 в 14:33

ЮЗДП подпомага възрастни хора от община Рила

За четвърта поредна година Югозападното държавно предприятие се включва в националната кампания „Великден за всеки”. Тази година с 5000 лева ще бъдат подпомогнати възрастни хора в община Рила, реши Управителният съвет на ЮЗДП. В предишните три издания на кампанията предприятието дари средства в помощ на пенсионери от общините Перник,..

публикувано на 25.04.19 в 14:18

Министър Петков в Перник: Има стъпки за увеличаване на заплатите в социалната сфера

Министерството на труда и социалната политика настоява в бюджетната процедура за 2020 година да има по-съществено увеличаване на разходните стандарти за социални услуги, особено за резидентната грижа, която е 24-часова, заяви в Перник министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По думите на министъра така ще се осигури едно..

публикувано на 25.04.19 в 13:17

Консултации за хора с увреждания

Среща на тема „Новите закони за хората с увреждания и тяхното прилагане” бе организирана в Благоевград от Регионалните структури на Национално представените организации на и за хората с увреждания. Присъстващите бяха консултирани от Емилия Халилова, началник-отдел в Дирекция „Социално подпомагане“ Благоевград. Тя коментира новите моменти в Закона за..

публикувано на 25.04.19 в 12:10

Сърце за събиране на пластмасови капачки и в Гоце Делчев

На Велики четвъртък, Гоце Делчев се сдоби със своето първо сърце за събиране на пластмасови капачки. Сърцето е изработено и дарено от Андон Балтаджиев на Сдружение „Да дарим надежда в Гоце Делчев". Ключовете символично бяха връчени от Андон Балтаджиев на представителите на сдружението Елена Малева и Ваня Мечева-Джамбазова, в присъствието на..

публикувано на 25.04.19 в 12:00