Мраморни скулптури украсиха Банско

Пет мраморни скулптури, дело на докторанти от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, украсиха зелените площи в Банско.

Изящните арт изделия бяха създадени по време на третия скулптурен симпозиум, проведен под мотото „Поглед към небето”. Красимир Методиев, Иван Николов, Деян Боев, Добромир Венков и Радослав Ганев изваяха статуи от пирински мрамор и демонстрираха майсторство в работата с твърдия материал.

В рамките на арт форума бе оформен и символът на футболен клуб ФК „Банско” – козле. Както е добре известно на футболните фенове, местният отбор е наричан „Козлите”, а новата статуя е разположена в цветния кът пред стадион „Св. Петър” в планинския град.

Младите скулптори от Великотърновския университет оставят своя почерк в Банско, с който допълват градската среда с един по-артистичен поглед, коментира кметът Георги Икономов.

През изминалите години те работиха с дървен материал и метал, от които създадоха емблематични пластики, сред които феерична пеперуда и дракон.


Галерия

Вижте още

На 20 януари Банско отново ще бъде част от Световния ден на снега

  Празникът събира любителите на планината, снега и зимните спортове в целия свят, а първият планински курорт в България ще се включи в него с много забавления за цялото семейство. Надуваем замък, топли напитки, музика и лакомства очакват гостите на Бъндеришка поляна. Дневните карти за лифтовете в Банско за всички деца до 12-годишна възраст ще..

публикувано на 16.01.19 в 15:02

Нова придобивка за учениците от трето основно училище "Христо Ботев" Сандански

 В сградата на Трето основно училище "Христо Ботев" Сандански днес пристигнаха 26 метални шкафчета, осигурени по Национална програма "Осигуряване на съвременна образователна среда".  Училището е закупило и 8 шкафчета, които ще бъдат използвани от помощният персонал. По този начин училището става първото образователно заведение на територията..

публикувано на 16.01.19 в 14:38

Министър Димов обсъди с граждани на Босилеград и Кюстендил екологични проблеми в региона

България да вземе отношение по проблема със замърсяването на река Драговищица в Западните покрайнини и спиране на разрешението за добив на злато в Кюстендилско, поискаха днес протестиращи от България и Сърбия пред Министерството на околната среда и водите.  Повод за протеста бе бездействието на МОСВ срещу мината "Караманица" в Босилеградско,..

публикувано на 16.01.19 в 13:32

Посмъртно издават книга с публицистика на Биньо Иванов

80-годишнината от рождението на поета Биньо Иванов  /1939 - 1998 г./ беше отбелязана в кюстендилското читалище "Братство". Близки и приятели припомниха за срещите си с твореца, прочетени бяха и негови стихове. С отбелязването на годишнината беше дадено началото и на 13-ия Национален конкурс за поезия "Биньо Иванов 2019", провеждащ се..

публикувано на 16.01.19 в 12:39

В Разлог се проведе публично обсъждане на бюджета на Общината за 2019 г.

Като балансирани и изпълними определи параметрите на бюджета кметът на общината Красимир Герчев. Той отчете, че за поредна година няма неразплатени задължения или дългове.  Бюджетът на община Разлог за т.г. възлиза е малко над 20 милиона лева, което е с близо 5 млн. лв. повече в сравнение с 2018 година. Основните финансови параметри - приходна..

публикувано на 16.01.19 в 12:27

Британски турист е обвиняем за хулигански прояви в Банско

Полицейски служители от Банско са задържали трима българи и четирима британски туристи, след получен сигнал за физическа саморазправа пред нощен клуб в града. Сигналът за инцидента е подаден около 02:50 часа на 15 януари, съобщиха днес от Пресцентъра на ОД на МВР-Благоевград. В качеството си на обвиняем е привлечен Л.Д., на 28 години, от..

публикувано на 16.01.19 в 11:06

Обявиха грипна епидемия в Перник

 От 17 до 22 януари включително учениците в цялата област се пускат във ваканция. През последните дни броят на болните продължи да расте. Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания надхвърли епидемичните стойности. Най-висока е тя при възрастовите групи от 0 до 4 и от 5 до 14 години. С обявяването на грипната епидемия спират..

публикувано на 16.01.19 в 10:50