Кристиян Ковачев, докторант от Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград представи България на международен форум в град Батуми


Държавният университет “Шота Руставели“ – град Батуми бе домакин на международната лятна школа по въпросите на мултилингвизма и ролята на превода в глобалното знание. 

Благодарение на европейската програма „Хоризонт 2020“ в нея взеха участие студенти, докторанти и университетски преподаватели от Молдова, Украйна, Русия, Грузия, Азърбайджан, Македония и България. 

Лятната школа е част от проекта „Обмяна на знание и академична култура в хуманитаристиката: Европа и Черноморският район, краят на 18 - 21 век“, ръководен от проф. Карл Казер от Университета в град Грац – Австрия.

Снимка

В Батуми пазят спомена за активните връзки от близкото минало с Благоевград и региона“ – сподели Кристиян Ковачев в предаването на Радио Благоевград „Ефир за приятели“. Той разказа за своето участие във форума, за доклада си “Ролята на превода в средновековните Балкани“ и защо преводът е толкова важен в междукултурния диалог, за спечелените нови приятели и за възможностите за други общи инициативи с тях.

СнимкаОстанах впечатлен от грижата за културно – историческото наследство на Грузия – подчерта още Кристиян Ковачев “ Всяка една сграда в град Батуми, свързана с историческо събитие, те са съумели първо да я запазят, да не я разрушат, но и да поставят информационна табела. За съжаление, ние в България повече рушим културното си наследство, отколкото да го запазваме. И именно такива контакти с другите страни, това „отваряне“ на България към другия свят – без значение Изтока или Запада – би било една възможност да видим и добрите практики“.

СнимкаСнимкаСнимка
Вижте още

Романът „Бездетен“ с благотворителната мисия „За да се роди едно българско дете!“

Българските бездетни семейни или несемейни двойки са над 200 000, от които над 50 000 никога няма да станат биологични родители, ако не получат донорски материал. Според изследване на Евростат,  към 2060 г. населението на България ще намалее с още близо 27%, делът на децата до 15 г. ще се свие с най-малко 13%, а населението на възраст между 15 и..

публикувано на 21.10.19 в 20:24

Нова площадка за стрийт фитнес в Благоевград

 В парк „Македония“ в Благоевград бе направена първа копка по изграждането на нова спортна площадка. Многофункционалното спортно съоръжение ще бъде на площ от 110 квадратни метра и ще включва три спортни площадки по стрийт фитнес и кросфит. В парк „Бачиново“ и в парк „Даме Груев“ в Благоевград ще се изградят комбинирани съоръжения, всяко с площ от..

публикувано на 21.10.19 в 17:00
Клаудио Локатели

Ексклузивно пред Радио Благоевград: боец от кюрдските "Сили за защита на народа" за войната в Сирия

                       Турската офанзива ще възроди Ислямска държава, казва Клаудио Локатели „Сега Сирия е димяща развалина“ , така започнах статията си преди две години, когато за първи път ви срещнах с италианския военен журналист Клаудио Локатели, дни след като той се завърна от Сирия, след като заедно..

публикувано на 21.10.19 в 12:49

Завърши детско-юношеският турнир по хандбал „Атанас Карабельов“

   В гр. Гоце Делчев завърши първият мемориален международен детско-юношески турнир по хандбал „Атанас Карабельов“. Във финала гръцкият "Драма" победи "Интер" (Благоевград) с 25:21.    Оценките за турнира на Любомир Арнаудов, треньор на "Пирин" (Гоце Делчев), и Райчо Копривленски, един от организаторите на турнира:

обновено на 21.10.19 в 10:32

Проф. Михаил Неделчев: Ние осезаваме света чрез писмената реалност

   На тазгодишното издание на "Аполония" беше представена книгата на проф. Михаил Неделчев „Литературноисторически обзорни сюжети“ – първа от тритомника, който задава въпроса „Как работи литературната история?“. Книгата бе представена и в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата..

публикувано на 20.10.19 в 18:41

Ивайло Шопски: Никола Парапанов е личност, която вдъхновява

   На 16 октомври, преди 107 години, Петрич посреща свободата си. Светлата личност, превърнала мечтата  в  неукротима радост, е капитан Никола Парапанов. Днес  паметта за този герой  е възпята и в песен.  Заслугата е на Ивайло Шопски,  създател на каузата „Пътуващо читалище“, който обикаля страната, за да държи жива искрицата и пали огъня на..

публикувано на 20.10.19 в 12:45

„Пирин“ се върна на пътя на победите

   След дълга пауза, „Пирин“ се върна на пътя на победите във Втора футболна лига. Като домакини, в мач от 12-я кръг, „орлетата“ победиха с 3:1 отбора на Поморие и подсказаха за сериозния си игрови потенциал. Срещата започна зле за „Пирин“ – в 23-ата минута Димитър Законов наказа наивна грешка на Била и отбеляза единствения гол за Поморие – 0:1...

публикувано на 20.10.19 в 12:16