Отбелязваме Кръстовден

Българската православна църква чества един от дванайсетте големи християнски празника - Въздвижение на Светия кръст Господен. 

По традиция на Кръстовден се спазва строг пост, а богомолците се покланят пред Светия кръст, който се изнася в средата на храмовете. 

Според църковното предание, майката на император Константин Велики, св. Елена се отправила към Светите места в Палестина, за да потърси гроба на Спасителя. Немерени били пещерата, както и трите кръста. Чрез докосване с един от тях, наскоро починал човек възкръснал, с което се разбрало кой от тях е Христовият кръст. Частица от него Елена изпратила на сина си в Константинопол. След време над пещерата на Гроба Господен бил построен храм, който съществува и до днес. Той е осветен на 14-и септември 335 година. За да може събралата се хилядна тълпа да види Светия кръст, епископът го повдигнал над главите на поклонниците. От там произлиза и името на празника. - Въздвижение на Светия кръст. 

Кръстовден е един от четирите дни в годината, в който се извършва поклонение на Кръста Господен. В храмовете и в домовете на миряните се прави водосвет за благословение, а в народните вярвания празникът се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури и гроздобера.


Вижте още

Перник поиска субсидия за ремонт на Двореца на културата

Целева субсидия в размер на 1 463 000 лева иска Перник за ремонт на Двореца на културата. Сградата е емблематична за перничани, построена е в класически стил, но от изграждането й през 1957 година досега не й е правен основен ремонт. В докладна записка, депозирана в Общинския съвет, кметът Вяра Церовска предлага обновяването на сградата..

публикувано на 22.02.19 в 19:41

Нулев интерес към мобилния кабинет за ваксиниране в ромската махала в Разлог

Няма нови случаи на заболели от морбили. За това информира д-р Веселка Мончева, директор отдел „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград. Нито един човек не се е ваксинирал днес в ромската махала в Разлог, където беше ситуиран мобилен кабинет, допълни още д-р Мончева. Тя уточни, че явно жителите на ромската махала предпочитат да..

публикувано на 22.02.19 в 17:25

Първокласниците ще могат да учат в едно и също училище със своите братя и сестри

  Общинският съвет в Благоевград гласува новите правила за прием на първокласниците, според които, децата ще могат да учат в едно училище заедно със своите братя и сестри до 12 годишна възраст, независимо от настоящия им адрес. Това е залегнало в новата Система за прием в първи клас на общинските училища на територията на община..

публикувано на 22.02.19 в 15:01

В Благоевград консултираха бъдещи предприемачи

Същност на предприемачеството, трудности и предизвикателства пред него, как да развием бизнес идея, какво представляват бизнес консултациите и защо са важни - това бяха част от акцентите на мотивационна среща, проведена в Областния информационен център в Благоевград.  Проектът  е насочен както към неактивните или безработни лица, така и към..

публикувано на 22.02.19 в 14:38

В Дупница ще има Кризисен център за бездомници

Кризисен център за бездомни лица ще разкрие община Дупница през следващия зимен сезон. Решението взе днес Общинският съвет.  Центърът ще работи от ноември до април. Той ще предлага подслон за една нощ на бездомни граждани.  Осигурени са санитарни помещения и топла храна. Капацитетът е 12 места, а персоналът – от 4-ма служители, включително..

публикувано на 22.02.19 в 14:38

В Перник е проведен обучителен семинар за бъдещото влизане на България в Шенген

Областният управител на Перник Ирена Соколова е инициирала съвместно междуинституционално обучение за готовността на органите на държавната и местната власт за приемане на предизвикателствата в контекста на присъединяването на страната ни в Шенген, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.  Обучителният семинар е проведен..

публикувано на 22.02.19 в 13:56

Мобилни данъчни каси в община Кюстендил

Мобилни данъчни каси ще посещават малките населени места от община Кюстендил. Вече е изготвен и график, съобщиха от отдел „Местни приходи” към общината.   Тази година кампанията започва от 13 март с плащане с 5% отстъпка на данък недвижими имоти, такса битови отпадъци, данък върху МПС и такса куче. Тогава ще бъдат посетени селата Шипочано,..

публикувано на 22.02.19 в 13:25