Репортерска проверка: Има ли увеличение на таксите за църковни ритуали в благоевградските храмове?!


Дали пазарният принцип влезе и в Българската православна църква след като се заговори за вдигане на цените за различните ритуали в православните храмове?! Решихме да проверим има ли увеличение на таксите в благоевградските черкви.

 В двора на храма „Свети Архангел Михаил“ край квартал Еленово пристигат много богомолци да почетат църковния празник и да запалят свещ за здраве. Повечето от тях са чули за нови такси, но не знаят дали се отнася за черквите в областния център. Въпреки това споделят, че не одобряват подобно решение.

„ ...тези увеличения са сигурно, защото всичко започна да се вдига...“, и още  „не навсякъде е еднаква таксата в различните черкви. Църквата трябва да е еднаква за всички“, изказаха мнение анкетираните благоевградчани.

При репортерската проверка стана ясно - цените в благоевградските храмове не са променяни. Уредникът на катедралния храм „Въведение Богородично“ Аделина Стефанова съобщи за Радио Благоевград, че таксите за ритуалите са фиксирани и не са увеличавани от 2013 година.

Кръщене в храма е на цена 69 лева, венчавката -155 лева, а опело - 60 лева. Катюша Таскова, касиер на черквата „Свети Архангел Михаил“ , потвърди , че таксите за църковните ритуалите не са вдигани в храма, предпочитан за кръщенета.

Снимка

В черквата „Свети вмч. Димитър Солунски“ в благоевградския квартал Струмско таксите също не са променяни в последните  седем години,  каза клисарката Спаска Кафалиева.

За храмовете в областния център репортерската проверка показа, че няма увеличение на цените за църковните ритуалите, а дали са еднакви във всяка черква всеки може да провери.

Репортеската проверка на Агнес Манова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Фолклорен фестивал събира в село Рибново състави от България и Република Македония

Събитието е в село Рибново, община Гърмен  и това е и една от причините и 21-ви септември да е празничен за общината и за селото. Откри се и обновеното читалище „Изгрев 1956“ в Рибново. Община Гърмен спечели проект, съвместно с македонската община Босилово по програма за трансгранично сътрудничество „Интеррег“ „България-Македония“. Целта е..

публикувано на 21.09.18 в 17:00

Атанас Шмидт: Всички трябва да работим в посока на това, да заличим пропастта между страните от Западна и Източна Европа

Групата на "зелените" в Европейския парламент представи преди дни четирима кандидати за поста председател на Европейската комисия. Сред тях е и българинът Атанас Шмидт, който е международен секретар в Зелената партия. В ефира на Радио Благоевград той каза, че определя себе си като един от многото български политици, които макар да не..

публикувано на 21.09.18 в 11:57

Чистотата на училищните дворове – колко пъти се измиват?!

Въпросът повдигнахме в рубриката „На прицел“. За първия учебен ден дворовете на всички училища в Благоевград са измити от общинската фирма по чистота. Това заяви за Радио Благоевград инж. Васил Бачев, управител на фирма „Биострой“. Той поясни, че в началото на всяка учебна година фирмата измива училищните дворове, защото това е и решение на..

публикувано на 20.09.18 в 17:11

Първа крачка към забрана на фермите за ценни кожи в България

„ Новините , от проведеното на 19 септември , заседание на Комисията по земеделие и храни към Народното събрание, в което за първи път се разгледа забраната за фермите, са по-скоро положителни. Или с други думи, по-положително решение, съгласно правомощията си по отношение на Н ационалната гражданска инициатива , тази комисия едва..

публикувано на 20.09.18 в 17:03

Дъбрава – рок столица на Балканите

Утре стартира четвъртото поредно издание на The Brava Balkan Fest в благоевградското село Дъбрава, в което ще звучат световноизвестни групи и музиканти. А днес репортерът ни видя, че започва изграждането на сцената. „ Ако се наложи ще работим и през нощта, за да бъде всичко наред и да посрещнем и изпълнителите, и всички гости“ – заяви..

публикувано на 20.09.18 в 14:33

Търговците на грозде създават проблеми на благоевградския пазар

„Търговците на грозде затрудняват търговията и паркирането на благоевградския кооперативен пазар, особено в пазарните дни сряда и събота“- алармираха Радио Благоевград купувачи и продавачи. Според тях, разположените на паркоместата и около тях, бидони с грозде и машини за мелене, създават напрежение в пазарните дни.  „Паркирането на автомобилите..

публикувано на 19.09.18 в 18:00

За трета поредна година в страната се провежда операция „EDWARD”

Инициативата е на Европейската мрежа на службите Пътна полиция в рамките на Европейската седмица на мобилността. В страната е възприето наименованието Европейски ден без загинали на пътя. Идеята е всички участници в движението по пътищата да помислят за рисковете, с които се сблъскват, за рисковете на другите участници в движението  и как да се..

публикувано на 19.09.18 в 15:39