Репортерска проверка: Има ли увеличение на таксите за църковни ритуали в благоевградските храмове?!


Дали пазарният принцип влезе и в Българската православна църква след като се заговори за вдигане на цените за различните ритуали в православните храмове?! Решихме да проверим има ли увеличение на таксите в благоевградските черкви.

 В двора на храма „Свети Архангел Михаил“ край квартал Еленово пристигат много богомолци да почетат църковния празник и да запалят свещ за здраве. Повечето от тях са чули за нови такси, но не знаят дали се отнася за черквите в областния център. Въпреки това споделят, че не одобряват подобно решение.

„ ...тези увеличения са сигурно, защото всичко започна да се вдига...“, и още  „не навсякъде е еднаква таксата в различните черкви. Църквата трябва да е еднаква за всички“, изказаха мнение анкетираните благоевградчани.

При репортерската проверка стана ясно - цените в благоевградските храмове не са променяни. Уредникът на катедралния храм „Въведение Богородично“ Аделина Стефанова съобщи за Радио Благоевград, че таксите за ритуалите са фиксирани и не са увеличавани от 2013 година.

Кръщене в храма е на цена 69 лева, венчавката -155 лева, а опело - 60 лева. Катюша Таскова, касиер на черквата „Свети Архангел Михаил“ , потвърди , че таксите за църковните ритуалите не са вдигани в храма, предпочитан за кръщенета.

Снимка

В черквата „Свети вмч. Димитър Солунски“ в благоевградския квартал Струмско таксите също не са променяни в последните  седем години,  каза клисарката Спаска Кафалиева.

За храмовете в областния център репортерската проверка показа, че няма увеличение на цените за църковните ритуалите, а дали са еднакви във всяка черква всеки може да провери.

Репортеската проверка на Агнес Манова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Цветница в студиото на Радио Благоевград

Цветница е! Празнуват най-красивите български имена. На този ден сякаш света ни посреща с повече светлина и пъстроцветни картини... цветно и красиво е и в студиото на Радио Благоевград! Гостуват ни усмихнатите и много талантливи ученици на музиканта Иван Начов  и читалище „От извора 2013“- град  Сапарева Баня. Децата от Вокалната група..

публикувано на 21.04.19 в 15:27

Трябва да имаме душа и сърце за цветята!

„ Трябва да имаме душа и сърце за цветята “, каза тази сутрин в интервю за Радио Благоевград Вили Тегова от град Сандански. Тя е превърнала своето любимо занимание в професия. “ Това е една огромна любов, която кипи в моята кръв и която изразявам чрез подредбата на цветя. Това изкуство ме доближава до съвършенството на природата “, сподели още..

публикувано на 21.04.19 в 10:41
Методи Чимев

Започна рехабилитацията на пътя Дупница – Самоков

Това е последната пътна отсечка, която свързва Дупница със съседен град, която все още не е ремонтирана и в момента създава немалко проблеми на пътуващите. Тя отдавна влизаше и след това излизаше от плановете на пътната агенция за ремонт, но важността на пътя – свързващ Граничния пункт Гюешево на границата със Северна Македония с автомагистрала..

публикувано на 19.04.19 в 16:14
Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Червената и жълта боя за яйца алергизират

Великденските празници са все по-близо, а консумацията на яйца, козунаци и агнешко месо в празничните дни изправя на изпитание физическото ни състояние. В интервю за предаването Днес на Радио Благоевград, проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика, предупреди за опасностите които крият боите за боядисване на яйца...

публикувано на 19.04.19 в 16:00

Природните науки в училище

Второ ОУ „Димитър Благоев“ - Благоевград бе домакин на публична междуинституционална и междуучилищна изява на занимания по интереси по природни науки.  Освен ученици от първи и трети клас на Второ училище, в проявата взеха участие шестокласници от Единайсто ОУ „Христо Ботев“. Събитието бе съвместна инициатива с Община Благоевград – това съобщи..

публикувано на 19.04.19 в 10:54

Забранява се уловът на риба в размножителния период

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба в размножителния период. Сроковете са посочени в Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и се отнасят до улова на риба в рибностопанските обекти по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за рибарството и аквакултурите, съобщават от Пресцентъра на Изпълнителна агенция по..

публикувано на 18.04.19 в 11:26

Проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев: Фотографията отвори очите ми за красотата на този свят

Именитият български философ проф. дфн Цочо Бояджиев откри самостоятелна фотографска изложба в ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград.  Авторът съчетава в себе си задълбочените познания по антична и средновековна култура и философия, фотографията, поезията и преводите-проф. Бояджиев е един от най-добрите преводачи на антични и средновековни автори. „..

публикувано на 17.04.19 в 14:40