Репортерска проверка: Има ли увеличение на таксите за църковни ритуали в благоевградските храмове?!


Дали пазарният принцип влезе и в Българската православна църква след като се заговори за вдигане на цените за различните ритуали в православните храмове?! Решихме да проверим има ли увеличение на таксите в благоевградските черкви.

 В двора на храма „Свети Архангел Михаил“ край квартал Еленово пристигат много богомолци да почетат църковния празник и да запалят свещ за здраве. Повечето от тях са чули за нови такси, но не знаят дали се отнася за черквите в областния център. Въпреки това споделят, че не одобряват подобно решение.

„ ...тези увеличения са сигурно, защото всичко започна да се вдига...“, и още  „не навсякъде е еднаква таксата в различните черкви. Църквата трябва да е еднаква за всички“, изказаха мнение анкетираните благоевградчани.

При репортерската проверка стана ясно - цените в благоевградските храмове не са променяни. Уредникът на катедралния храм „Въведение Богородично“ Аделина Стефанова съобщи за Радио Благоевград, че таксите за ритуалите са фиксирани и не са увеличавани от 2013 година.

Кръщене в храма е на цена 69 лева, венчавката -155 лева, а опело - 60 лева. Катюша Таскова, касиер на черквата „Свети Архангел Михаил“ , потвърди , че таксите за църковните ритуалите не са вдигани в храма, предпочитан за кръщенета.

Снимка

В черквата „Свети вмч. Димитър Солунски“ в благоевградския квартал Струмско таксите също не са променяни в последните  седем години,  каза клисарката Спаска Кафалиева.

За храмовете в областния център репортерската проверка показа, че няма увеличение на цените за църковните ритуалите, а дали са еднакви във всяка черква всеки може да провери.

Репортеската проверка на Агнес Манова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още
Красимир Елинов

Добрината няма граници

Да помагаш не само на хората, а на всички живи същества, е благородство, което не всеки притежава. Затова му даваме гласност, с надеждата, че доброто е заразно и благородният жест на един човек, ще провокира още много подобни добрини.   Припомняме историята на две бедстващи, повече от 50 часа, ловни кучета, високо в Пирин планина, които..

публикувано на 15.11.18 в 15:16

Европейските рестрикции убиват българското животновъдство

Производството на месо и млечни продукти в Европа трябва да бъде съкратено с 50% до 2050 г. Така ще бъдат постигнати целите от Парижкото споразумение. Затова призовават от независимия фонд Rural Investment Support For Europe (RISE),  базирайки се на данни от доклад по темата. В него се казва, че в момента жителите на Европа консумират средно два..

публикувано на 15.11.18 в 15:13

Училище на бъдещето и иновациите

Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в град Гоце Делчев е училище с традиция. Това учебно заведение след 24 месеца ще навърши 100 години от създаването си, но доказва, че може да бъде мечтаното и искано училище на бъдещето.   Може би в това училище гимназистите не си тръгват при звука на последния звънец. Причините за изброяване са..

публикувано на 14.11.18 в 15:22

Първи национален фестивал „Детска мелодия на годината“

На 22 декември в зала 1 на НДК в столицата ще се състои заключителният концерт на Националния фестивал „Детска мелодия на годината“. Фестивалът е организиран от сдружение „За българската музика и изкуство“.  „Целите на инициативата са да приобщи младите хора в България и по света към българския дух и култура чрез нови, стойностни детски песни,..

публикувано на 14.11.18 в 13:54

Надя Дренска: В някои болници липсват дори консумативи като абокати и интубационни тръби за недоносените бебета

“Големи чудеса за малките герои”: Започна кампания за купуване на апаратура за недоносени бебета Фондация „Нашите недоносени деца“ започна кампания за набиране на средства за животоспасяваща медицинска апаратура за недоносени бебета. Всяка година у нас се раждат около 6000 недоносени бебета, или около 10 процента от..

публикувано на 14.11.18 в 13:27

Адвокат Борис Харизанов: Човешкият живот няма цена

„ Опит за лобистки застрахователни промени в Кодекса за застраховането. Нека разберем кой стои зад Менда Стоянова, която е предложила ценоразпис на човешкия живот, като забележете - най-скъпият човешки живот ще струва 20.000лв. ГАВРА!!! Гавра със съдбите на хиляди почернени семейства !" Това написа адвокат Борис Харизанов от град Петрич по..

публикувано на 14.11.18 в 13:15

Защо студентката от Берлин Луиза Фриче дойде да учи в Благоевград

В следобедния блок на Радио Благоевград на 13 ноември, с водещ Бойка Браткова, колегата Иван Близнаков ни срещна с една германска студентка. Тя е от Берлин, студентка е в родния си град и вече пет семестъра изучава математика и английски език.  За разлика от България, в Германия няма първа и втора специалност, а двете се изучават..

публикувано на 14.11.18 в 11:01