Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпроси за бъдещето на железопътния транспорт


Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт представи отворено писмо до медии, граждани и политици във връзка със стартиращата  обществена поръчка за закупуването на нови влакове от БДЖ.

Това са част от въпросите, които са останали без отговор по процедурата до този момент. Настоява се да се промени или пък да се прекрати процедурата. Най-напред максималната скорост трябва да стане до 230 км/час. Първоначално предвидените 6 или 7 състава за дълги разстояния вместо мотрисни влакове да бъдат влакове тип пуш-пул /локомотив и вагони/. 

Не е ясно бъдещето на ж.п.транспорта у нас, както и повишаването на пазарния дял на този транспорт. Увеличение няма да има, ако гражданите у нас не бъдат питани по основни въпроси, свързани с развитието му. Странно е, че информацията за ж.п.транспорта у нас изглежда се укрива и от вицепремиера Валери Симеонов, както и от президентството. Не се разглеждат и възможностите за покупка и на двуетажни влакове у нас.

Коментар на Веселин Кирев можете да чуете в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Доц. Искрен Иванов: Светът върви към нова студена война

Ползите от членството на България в НАТО могат да бъдат  търсени в три посоки : влизането под натовския ядрен чадър; сдържащата сила на чл.5, като гаранция за националната ни сигурност; добри контакти с партньорските служби за сигурност  -  това посочи в интервю за Радио Благоевград доц. Искрен Иванов, университетски преподавател, експерт по..

публикувано на 29.03.24 в 17:11

„Осиновяването, добре дошло, дете!“ - терапевтична група за родители

Терапевтична група за родители, осиновили деца създават детският психолог Невена Иванова и Теодора Тодорава, осиновител. Тяхната обща цел и мисия е да помагат на осиновените деца, на техните родители, на кандидат-осиновители и всеки, който  иска да се докосне до темата осиновяване. И Невена, и Теодора са  лично свързани с етапите от..

публикувано на 29.03.24 в 15:18
Таня Борисова

Помощ за българското образование в селските райони

Асоциацията на българските села започва програма „Ново възраждане за българското образование в селските райони" с „Озарена педагогика“. Идеята е да бъдат обучени в едногодишен курс учители в детски градини, като за тях ще бъдат отпуснати стипендии. Това обясни за Радио Благоевград Таня Борисова, координатор на Асоциацията на българските села...

публикувано на 29.03.24 в 11:59

Смехът като лекарство

В стресовото и динамично ежедневие все по-трудно е да внесем повече позитивни емоции, смях и радост в живота си. Но има практика, наречена йога на смеха, която може да подобри физическото здраве, да ни освободи от негативните чувства  и да ни помогне да поддържаме връзка с духовната ни природа. Помага ни да развием способността си да..

публикувано на 29.03.24 в 11:26
Василиса Валеова

Подготовката на приема за първи клас в община Благоевград закъснява

Организацията на приема на децата в първи клас в общинските училища в Благоевград закъснява и това изключително много затруднява работата на директорите на учебните заведения. За това алармира в ефира на Радио Благоевград общинският съветник Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедание към ОбС. Тя обясни,..

публикувано на 28.03.24 в 11:15

Втори СТЕМ център изграждат в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Якоруда

Със средства по Плана за развитие и устойчивост във всяко българско училище ще бъде изграден СТЕМ център. Направленията са пет – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Якоруда изграждат втори СТЕМ център по роботика и зелена енергия. „Ще направим една мини..

публикувано на 27.03.24 в 14:07

Рулетката с мандатите се завърта за втори път

В 15 часа днес държавният глава ще връчи папката с втория мандат на кандидат за министър-председател, номиниран от "Продължаваме промяната" – "Демократична България".  "С чиста съвест ще върнем папката празна", това обяви пред bTV съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. Думите му идват часове преди връчването на втория проучвателен мандат на..

публикувано на 27.03.24 в 10:10