Въпроси за бъдещето на железопътния транспорт

Автор:


Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт представи отворено писмо до медии, граждани и политици във връзка със стартиращата  обществена поръчка за закупуването на нови влакове от БДЖ.

Това са част от въпросите, които са останали без отговор по процедурата до този момент. Настоява се да се промени или пък да се прекрати процедурата. Най-напред максималната скорост трябва да стане до 230 км/час. Първоначално предвидените 6 или 7 състава за дълги разстояния вместо мотрисни влакове да бъдат влакове тип пуш-пул /локомотив и вагони/. 

Не е ясно бъдещето на ж.п.транспорта у нас, както и повишаването на пазарния дял на този транспорт. Увеличение няма да има, ако гражданите у нас не бъдат питани по основни въпроси, свързани с развитието му. Странно е, че информацията за ж.п.транспорта у нас изглежда се укрива и от вицепремиера Валери Симеонов, както и от президентството. Не се разглеждат и възможностите за покупка и на двуетажни влакове у нас.

Коментар на Веселин Кирев можете да чуете в звуковия файл


Вижте още
Бойка Браткова, Лазар Причкапов, Кирил Пецев

Кирил Пецев и Лазар Причкапов в "На твое място"

В рубриката „На твое място“ на 13 ноември, гост-водещ бе бившият заместник-кмет на Община Благоевград, Кирил Пецев.  Рубриката е част от събитията, които предшестват официалното отбелязване на 45 години от създаването на Радио Благоевград. Вече месеци наред на стола на водещия се изявяват изтъкнати български общественици и политици, които се..

публикувано на 20.11.18 в 17:57

Социологът Евелина Славкова: Правителството на Борисов много често прави комуникационни грешки

Късна оставка на вицепремиера Валери Симеонов в петък вечер, протести в събота и неделя в цялата страна, и нови - насрочени за днес.  Какви знаци са това, какво ни казват за състоянието на обществото и за поведението на политиците? – част от въпросите към социолога Eвелина Славкова от изследователския център ТРЕНД. Отговорите чуйте в..

публикувано на 19.11.18 в 14:26

„Академия за родители“ гостува в Благоевград

Мини „Академия за родители“ гостува вчера в Благоевград. В рамките на половин ден екип от специалисти отговори на въпросите: Как да посрещнем бебето, променят ли се отношенията в семейството след появата на детето, къде е мястото на телевизора и компютрите в детските игри. "Какво не знаем за кърменето?" бе лекция, която обръща внимание..

публикувано на 18.11.18 в 15:16

Златен и бронзов медал в кроса за ЮЗУ „Неофит Рилски“

В благоевградския парк „Бачиново" завърши 12-ят Национален  университетски шампионат по лекоатлетически крос. В състезанието взеха участие общо 52-ма лекоатлети мъже и жени от 9 висши учебни заведения. При мъжете, които се състезаваха на 6 км, първи пресече финалната линия националът Иво Балабанов от Югозападния университет “Неофит Рилски“ в..

публикувано на 18.11.18 в 14:30

Полковник Константин Ламбринов: „Момчета, България загива - напред!”

Полковник Константин Ламбринов: „Момчета, България загива - напред!” Тези думи на командващия 53-и Пехотен полк на Българската армия през 1918 г. в битката при Добро поле, бяха припомнени от доц. Ангел Джонев в днешното издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора”. С тях полковник Ламбринов повежда една от..

публикувано на 18.11.18 в 11:20
Проф. Кръстьо Петков

Спомен за проф. Кръстьо Петков!

Ако беше днес сред нас, проф. Кръстьо Петков щеше да приема поздрави за своя 75-ти юбилей! Роден е на 18 ноември 1943 година. Учен, преподавател и политик. Професор, специализира социология на труда, икономика и социална политика в Академията на науките в Новосибирск, в Международния институт по труда в Женева, в Университета по икономика и..

публикувано на 18.11.18 в 11:06

Проф. Михаил Неделчев: „Поезията сама осигурява своето безсмъртие”

Проф. Михаил Неделчев: „Поезията сама осигурява своето безсмъртие”, т ова заяви проф. Неделчев в предаването на Радио Благоевград за събитията в  литературата и литературата като събитие - „Страници”, излъчвано всеки петък след новините в 21:00. „Поезията е всъщност изкуство, което - от една страна - непрекъснато се разгръща, непрекъснато воюва със..

публикувано на 18.11.18 в 10:57