Безплатно обучение по китайски език в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград


За четвърта поредна година студенти от вишето училище ще изучават китайски език – съобщи за Радио Благоевград проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет. 

„Интерес има, въпреки, че това е труден източен език, не само защото има друга графика – йероглифи, а и защото понятията, начина на изговор са различни, интонацията е много важна“ – сподели проф. Панайотова.

Всяка година се организират курсове за начинаещи и напреднали. Курсовете са напълно безплатни за студентите от всички факултети. Студентите, които изучават древния език, имат възможност да се явят на изпит за получаване на международен сертификат.

През тази учебна година към Филологическия факултет  на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е открита нова бакалавърска програма „Български език и китайски език“.

На 11 октомври ще има демонстрация на Тай чи с помощта на Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата „Кунгфу център Сюангуей“.

Проф. Магдалена Панайотова можете да чуете в звуковия файлВижте още

Организират най-голямата поклонническа проява в България

От 1-ви до 31-ви юли тази година поклонници ще извървят пеша 550 километра по маршрута, по който през 1469-та година са пренесени мощите на Св.Йоан Рилски от старата столица Търново през София и Дупница до Рилския манастир. Преминаването ще бъде по максимално близкия /но не напълно/ известен маршрут, наречен Светият път.  За проявата има..

публикувано на 15.02.19 в 16:17

РЗИ-Благоевград: Само един ден на влюбените не е достатъчен

Разнообразни прояви под мотото „Само един ден на влюбените не е достатъчен“ организира на 14 февруари Регионалната здравна инспекция в Благоевград.  Ученици от Детския парламент в областния център представиха ритуалът „Традиции и бъдеще“ пред директорът на РЗИ д-р Калоянов и работещите в инспекцията, благословиха ги за здраве и късмет, направиха..

публикувано на 14.02.19 в 16:01
Илиян Юручки, секретар на читалището и Весела Георгиева

Хубавото вино се прави с голяма доза любов

Семейство Весела и Ангел Георгиеви за втори път спечелиха първото място за червено вино, сорт Мерло.  Борис Алексов взе първа награда за бяло вино.  Общо 21 проби вино, 13 червени и 8 бели  опита и оцени енологът Миро Гарванов с 8 годишен опит в Австралия и Калифорния. Тази година надпреварата бе допълнена и с кулинарен конкурс. Вкусни..

публикувано на 14.02.19 в 10:36
Проф.Донка Байкова

Отслабване с жито - ползи и рискове

Пролетта наближава и е съвсем естествено, по-суетните от нас, да започнат по-често да се вглеждат в огледалото. Натрупаните през зимните месеци няколко килограма натежават и видимо да не ни харесват. Затова, мнозина прибягват до различни видове диети и режими на хранене, с цел пречистване на организма и сваляне на излишното тегло.   Една от..

публикувано на 13.02.19 в 17:33

Купуваме по-скъпи зеленчуци

„ С около 50 % са се повишили цените на зеленчуците в Благоевград, в сравнение със същия период на миналата година “ - признаха търговци на местния кооперативен пазар. В анкета за Радио Благоевград те коментираха, че поскъпването е най-осезателно при на зелените салати, зеления кромид, чесъна и репичките, които се продават за около лев, при цена..

публикувано на 13.02.19 в 17:28

Живко Иванов: Новите въведения за касовите апарати ще предизвикат хаос в системата

Новите изисквания към касовите апарати, които ще са в сила от края на март, предизвика напрежение в последните дни сред представителите на малкия и среден бизнес.  Хората настояват да се потърси разумен изход от създалата се ситуация във връзка с прилагането на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез..

публикувано на 13.02.19 в 16:37

Проф. Ганчо Ганчев: Състоянието на малкия бизнес у нас е тежко

Бизнесът се основава с цел осъществяване на стопанска дейност, с цел печалба. С други думи, целта на собственика на бизнеса и на бизнеса като цяло е финансовата възвръщаемост на работата и капитала, инвестиран в бизнеса. Само, когато има силно развит малък и среден бизнес, тогава може да има разцвет на икономиката –  това е становището на..

публикувано на 13.02.19 в 16:30