Безплатно обучение по китайски език в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград


За четвърта поредна година студенти от вишето училище ще изучават китайски език – съобщи за Радио Благоевград проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет. 

„Интерес има, въпреки, че това е труден източен език, не само защото има друга графика – йероглифи, а и защото понятията, начина на изговор са различни, интонацията е много важна“ – сподели проф. Панайотова.

Всяка година се организират курсове за начинаещи и напреднали. Курсовете са напълно безплатни за студентите от всички факултети. Студентите, които изучават древния език, имат възможност да се явят на изпит за получаване на международен сертификат.

През тази учебна година към Филологическия факултет  на ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград е открита нова бакалавърска програма „Български език и китайски език“.

На 11 октомври ще има демонстрация на Тай чи с помощта на Валери Иванов – Лао шъ, един от основателите на школата „Кунгфу център Сюангуей“.

Проф. Магдалена Панайотова можете да чуете в звуковия файлВижте още

За община Дупница 2018 година ще бъде сред най-успешните

Този извод направи в Деня на Дупница-19-ти октомври кметът на общината инж. Методи Чимев. Дълговете на общината вече са под 4 милиона, което прави община Дупница сред най-стабилните финансово в момента. (Чуйте звуковия файл...) Работи се на няколко големи обекта- реконструкция на най-големия жилищен район-..

публикувано на 19.10.18 в 16:33

„Изкуството като мечта и мечтите в изкуството – 3“

Така се нарича младежката сцена, на която млади таланти от София, Видин и Благоевград се представят и състезават с песни и танци в рамките на Националния студентски фестивал на изкуствата. Проф. Йордан Гошев откри проявата. „Щастлив съм, че младите хора представят изкуството във всички негови разновидности от фолклор, през класика до популярни..

публикувано на 19.10.18 в 14:13

Етажната собственост - права и задължения

   „Да си домоуправител е трудна и неблагодарно работа“ -  категоричен е 83 годишният Иван Стойнев, който е бил 37 години домоуправител в един от блоковете в благоевградския квартал „Струмско“. По думите му, най-трудно е събирането на таксата за текущите ремонтни дейности, които се налагат в етажната собственост.  „Все още има недобросъвестни..

публикувано на 18.10.18 в 17:49

Защо Кумчо Вълчо се бои от Червената шапчица ...или какво още твърдят бабините деветини

Историята не знае и няма точни сведения откога датира философията на „бабините деветини“. Това е факт, вероятно оспорим, но важното е, че много от тези запазени във фолклорната памет бабини приказки са поставили началото на художествените устни текстове, които в миналото са имали силата на библейски мъдрости. И така се е започнало с къси  бабини..

публикувано на 18.10.18 в 17:02

Безплатни курсове по английски за журналисти предлага Американският университет в България

Американският университет в България предлага напълно безплатни курсове по английски език за действащи журналисти от всички медии и студенти по журналистика от 3-и и 4-и курс. Обучението започва през месец ноември 2018 г. в София. Курсът се провежда за втори път у нас. "Целта на проекта е да дадем възможност на журналистите да..

публикувано на 18.10.18 в 15:27

Безплатни прегледи за пациенти с нарушения на съня се провеждат в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

 Специалисти от Клиниката по неврология и медицина на съня от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще преглеждат безплатно пациенти със симптоми на нарушения на съня. Кампанията стартира на 15 октомври и ще продължи 2 месеца.  Необходимо е предварително записване на тел: 02/403 4000, 02/403 4911 и 0884 993 248. Безвъзмездните консултации..

публикувано на 18.10.18 в 13:58

Миглена Михайлова: Все още се делим на „наши“ и ваши“ спрямо етническата принадлежност

Обществото ни не е променило негативните си нагласи към представителите на конкретни малки етнически общности. В тази посока има още много да се желае. Това каза в следобедния блок на Радио Благоевград на 16 октомври, адвокат Миглена Михайлова. Тя е представител на ромския етнос и има богат опит в реализирането на проекти, насочени към..

публикувано на 17.10.18 в 16:55