Цигуларката Зорница Иларионова гостува в Благоевград в "Млади дарования на България"


На 10 октомври (сряда), от 18:30 часаоркестърът на Камерна опера - Благоевград и гост-солистката младата цигуларка Зорница Иларионова ще изнесат концерт в Градската художествена галерия.

Концертът е от поредицата "Младите дарования на България" и представя младата Зорница Иларионова. 

Зорница Иларионова е родена на 28 септември 1992 година в Плевен. Завършва с отличие НМУ “Любомир Пипков“ - София през 2011 година като ученичка на своята майка - цигулковата педагожка Благородна Танева, учи и в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia - Мадрид, Испания, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон. 
На 14 години записва CD с творби от Моцарт и Сарасате. Носител е на редица първи награди от престижни национални и международни конкурси. Концертира  с успех на много европейски сцени в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Любляна, Солун, Белград и др. Успешно участва и във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“ , „Аполония“, „Мартенски музикални дни“, „Европейски музикален фестивал“ – София, „ Владимир Спиваков“ – Москва, “Моцартеум“ – Залцбург, „Музика Мунди“ – Брюксел, Фестивал за камерна музика в Бьолен, Германия, “Евмелия“ – Гърция. 
През 2014г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Зорница е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“. Лауреат е на престижната награда Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година“, която е получила заедно с пианиста Асен Танчев.

Оркестърът на Камерна опера - Благоевград с концертмайстор - Милослава Йорданова, диригент - Красимир Топалов и гост-солист Зорница Иларионова ще изпълнят:

А.Вивалди - "Четирите годишни времена"
К.Сенс-Санс - Интродукция и рондо капричозо
Ф.Менделсон - Бартолди - Симфония №10

Интервю на Елизабет Александрова със Зорница Иларионова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Стотици гости бяха привлечени от Седмия Фестивал на кестена в село Коларово, община Петрич

Празникът бе официално открит от кмета на община Петрич Димитър Бръчков и кмета на село Коларово Атанас Гошев. С приветствени думи към жителите и гостите на фестивала се обърна Добриел Радев, директор на ПП „Беласица“. Той благодари на всички за съдействието при организирането и провеждането на значимото събитие.  Гости на фестивала бяха..

публикувано на 15.10.18 в 11:50
Иван Русев

Арт център Илинденци – 20 години зона за изкуство

Скулптурният парк в Илинденци бе домакин на есенната творческа проява „Арт лабиринт 2018“, с която бе отбелязана и 20-та годишнина от създаването на Фондация „Арт център Илинденци“.  В своя 20-годишен път Фондацията, оглавявана от талантливия български скулптор Иван Русев, превърна Илинденци в зона за изкуство и инициира провеждането на..

публикувано на 15.10.18 в 11:10

Наум Кайчев: Няма искане Македония да бъде изключена от българските учебници

Това заяви в ефира на предаването на Радио Благоевград  за история и национална култура „Изгрей зора“, доц. Наум Кайчев, заместник-председател на мултидисциплинарната комисия за обсъждане на спорните въпроси между Р България и Р Македония, създадена съгласно чл. 12 от договора за добросъседство между двете страни. Разговорът с него бе предизвикан от..

публикувано на 14.10.18 в 13:36

Валентина Радинска: На хората, на духа им става все по-студено в зимата на тази бездуховност

Това каза авторът на вече 11 книги с поезия Валентина Радинска в думите за своята нова книга – „Защото е студено“ – прозвучали в предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници“. Тя поясни, че заглавието на книгата цитира думи на нейния съпруг – незабравимия режисьор  Крикор Азарян – изречени в..

публикувано на 14.10.18 в 13:34

Детски парламент - Благоевград организира КОНКУРС-РЕЦИТАЛ

Детски парламент – Благоевград организира конкурс-рецитал по повод Деня на народните будители. В инициативата могат да участват ученици 5 до 12 клас. Участниците следва да изберат едно или повече стихотворения от българската литература, ако са повече между тях трябва да има смислова връзка. Необходимо е да бъде подготвено и атрактивно представяне..

публикувано на 14.10.18 в 13:01

Мечо Пух на 92 години!

Преди 92 години,  на днешния ден, излиза първото издание на детската книжка „Мечо Пух“. Автор е английският писател Алън Милн. Нали си спомняте? -  „Колкото повече, толкова повече!“ И още много умни, оригинални и забавни изрази от тази забележителна книга. В живота всичко е по-просто, отколкото ние, възрастните се опитваме да го направим. Ако..

публикувано на 14.10.18 в 10:45

Александрина Пандурска – дамата, която впечатлява всички със своите игли и прежда

Днес гост в предаването Тийн Зона , бе талантливата и нон-стоп , „раздаващата се“ в социалните мрежи – Александрина Пандурска. Александрина е дама, която определено не остава незабелязана със своите умения да накара хората да си кажат „Уау!“, наблюдавайки я как се справя с иглите. Още щом започна разговора, тя сподели за нейната..

публикувано на 13.10.18 в 12:35