Цигуларката Зорница Иларионова гостува в Благоевград в "Млади дарования на България"


На 10 октомври (сряда), от 18:30 часаоркестърът на Камерна опера - Благоевград и гост-солистката младата цигуларка Зорница Иларионова ще изнесат концерт в Градската художествена галерия.

Концертът е от поредицата "Младите дарования на България" и представя младата Зорница Иларионова. 

Зорница Иларионова е родена на 28 септември 1992 година в Плевен. Завършва с отличие НМУ “Любомир Пипков“ - София през 2011 година като ученичка на своята майка - цигулковата педагожка Благородна Танева, учи и в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia - Мадрид, Испания, в класа на световноизвестния педагог проф. Захар Брон. 
На 14 години записва CD с творби от Моцарт и Сарасате. Носител е на редица първи награди от престижни национални и международни конкурси. Концертира  с успех на много европейски сцени в Париж, Кан, Монако, Мадрид, Лисабон, Брюксел, Хамбург, Есен, Москва, Виена, Любляна, Солун, Белград и др. Успешно участва и във фестивалите „Софийски музикални седмици“, „Варненско лято“ , „Аполония“, „Мартенски музикални дни“, „Европейски музикален фестивал“ – София, „ Владимир Спиваков“ – Москва, “Моцартеум“ – Залцбург, „Музика Мунди“ – Брюксел, Фестивал за камерна музика в Бьолен, Германия, “Евмелия“ – Гърция. 
През 2014г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, Зорница е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон в Кралската академия за музика „Кралица София“. Лауреат е на престижната награда Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година“, която е получила заедно с пианиста Асен Танчев.

Оркестърът на Камерна опера - Благоевград с концертмайстор - Милослава Йорданова, диригент - Красимир Топалов и гост-солист Зорница Иларионова ще изпълнят:

А.Вивалди - "Четирите годишни времена"
К.Сенс-Санс - Интродукция и рондо капричозо
Ф.Менделсон - Бартолди - Симфония №10

Интервю на Елизабет Александрова със Зорница Иларионова можете да чуете в звуковия файл


Вижте още

Лятна академия на открито в Благоевград

Малчуганите се включват в безплатните занимания по музика, танци, изобразително изкуство, декоративно приложно изкуство, керамика, стъклопис, техническото конструиране и моделиране, мода и дизайн без предварително записване.  Академията на открито на Центъра за личностно  и творческо развитие на децата на Благоевград, се провежда всеки..

публикувано на 17.06.19 в 13:15

Цвети Радойчева с песента „Изчезни“ казва не „Не!“ на насилието над жени

Талантливата Цвети Радойчева представи в ефира на Радио Благоевград най-новата си авторска песен „Изчезни“ – най-добрата поп песен в третото издание на BG Music Festival, който се проведе в Сандански. Песента „Изчезни“е по музика на Цвети Радойчева, текстът е на Петър Москов, аранжимент - Алекс Нушев. Цвети Радойчева се открои на сцената с..

публикувано на 16.06.19 в 13:57

До празника Илинден село Джерман ще има нов площад

Това са обещали от фирмата-изпълнител на ремонта на площада в селото.  Първата копка бе направена през седмицата, а работата трябва да се извърши за срок от един месец.  Село Джерман е едно от големите в община Дупница. В момента кметът на селото не разполага с подходяща сграда за кметство, а сега ще има на разположение един етаж от..

публикувано на 14.06.19 в 16:33

Фестивал за млади таланти „Благоевград БГ Voice"

Над 30 млади музиканти от страната участват в първото издание на  фестивала "Благоевград БГ Voice" на 14 и 15 юни и обединява поп, рок и джаз музика. Музикалното събитие се провежда на сцената на площад „Македония“  в областния град и е с конкурсен характер.  „Регламентът включва изпълнението на 2 песни, жури ще ги оценява, предвидени са и..

публикувано на 14.06.19 в 14:20
д-р Магдалена Баймакова

Д-р М. Баймакова: Лаймска болест и Марсилска треска са двете най-разпространени кърлежово предавани болести в страната

„Лаймската болест и Марсилската треска са двете най-разпространени болести в нашата страна и трябва да ги познаваме, да имаме повишено внимание, особено през лятото, когато има разпространение на кърлежи, а те са основния вектор за патогените, предизвикващи тези 2 заболявания. Те са 2 съвсем различни заболявания, а това, което ги обединява..

публикувано на 13.06.19 в 11:55

Всичко за националното външно оценяване по Български език и литература

„ Няма нищо притеснително в националното външно оценяване по български език и литература, което ще се проведе на 17 юни т.г., в понеделник. Седмокласниците са добре подготвени и трябва да бъдат уверени в своите знания и компетентности.“ – това каза за Радио Благоевград Юлиана Христова, старши експерт по български език и литература в РУО..

публикувано на 13.06.19 в 11:38

13 юни – Световен ден на плетенето на открито

 Началото на празника на плетивото е поставено през 2005 година, когато Даниел Ландес решава да организира всички самотно плетящи у дома си  хора в голямо събитие. Оказва се, че съседки, които живеят от години врата до  врата, не знаели една за друга, че плетат. Най-общо идеята е да се социализират и да продължат традициите на своите баби...

публикувано на 13.06.19 в 11:31