За първи път от 26 години празникът на Разлог се празнува на автентичната дата на Освобождението - 11 октомври

През 1992 г. тогавашната власт приема празникът да се чества на 24 октомври поради субективни причини, които противоречат на автентичната историческа дата на Освобождението. Прието е, че хората трябва да приберат есенните култури от нивите си и едва тогава да честват празника на Разлог. Поради това дълги години градът празнува последен сред останалите в региона. 

 Преди няколко месеца по предложение на Исторически музей Разлог истинската дата на освобождението е възстановена в празничния календар - така както сочат документите. На 11.10.1912 г. рано сутринта последните турски войници се предават и Разлог е свободен град. 

Празничният ден започна с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“, на която присъстваха кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на ОбС Мария Копанарова, зам.-кметовете Иван Гюров и Венцислав Гърменов, кметове на населени места, служители от ОбА-Разлог, представители на политически партии, общественици, жители и гости на града. 

Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. 

СнимкаПразникът продължи с вдигане на знамето на Република България от армейците от военното формирование в Благоевград, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Кметът Красимир Герчев поднесе искрените си поздрави към своите съграждани. В словото си той подчерта, че както хората в миналото са поддържали вярата в бъднините и са се борили за свободата, така и ние трябва да се стремим да вървим напред с гордо вдигнати глави. Слово към жителите и гостите на град Разлог поднесе и областният управител на област Благоевград – Бисер Михайлов. 

От 17:00 часа Община Разлог празникът продължава с интересно събитие, което се прави за първи път - организирана е една специална среща, наречена „Среща на мегдана“. 

Ще бъде открит още един символ на града, който ще затвърди името на Разлог като „Град пазител на традициите“. В центъра на града, на павилиончето „Двете залепени“, ще грейне картина, наречена „Среща“. За откриването й самодейците от Разлог са подготвили танцово-музикален сюжет, който ще разкаже за символиката на това емблематично за града място.Снимка       Снимка
Вижте още

Благоевградският драматичен театър представя спектакъла „Под манастирската лоза”

На 24 юни, от 19:00ч., на голяма сцена, Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград ще представи спектакъла "Под манастирската лоза" по  Елин Пелин.   "Под манастирската лоза" се поставя за първи път на сцена като самостойно театрално произведение. Цикълът от разкази на Елин Пелин е изключително популярен и отделни части от него..

публикувано на 17.06.19 в 16:40

Със стихотворението ,,Апостоли на свободата" ученик от Добринище спечели трето място в конкурс

Юри Друнчилов от Добринище спечели трето място в конкурса по превенция на наркоманите със стихотворението ,,Апостоли на свободата".  Конкурсът е традиционен и се организира от Община Благоевград и Общински съвет по наркотични вещества - Благоевград. Темите, върху които тази година децата писаха бяха в две категории. "Моят любим национален герой" -..

публикувано на 17.06.19 в 16:25

Спряха инсталацията за сушене на въглища, намираща се на площадката на ТЕЦ „Република”

След множество сигнали за замърсяване на въздуха в Перник, със заповед на директора на местната РИОСВ е спряна Инсталацията за сушене на въглища, намираща се на площадката на ТЕЦ „Република”, съобщават от екоинспекцията.  Мярката е била предприета през месец май след многократни сигнали за миризма на бакелит. Инсталацията се стопанисва от частна фирма и..

публикувано на 17.06.19 в 15:25

Нова детска плащадка изгражда община Дупница в жк “Елица”

Финансирането от 10 000 лева е осигурено от ПУДООС. Ще се монтират нови съоръжения за игра, ще бъде обособено и място за отдих.  Продължава възстановяването на площадката в кв. “Възход”. Предстои ремонт и на детския кът в градинката зад полицията. През миналата година тя бе ремонтирана 4 пъти и два пъти от началото на тази. От общината призовават..

публикувано на 17.06.19 в 15:06

Курбан за здраве на жителите на Благоевград

В мемориалния комплекс „Памет и вяра“ над Благоевград днес кметът на общината Атанас Камбитов даде курбан за здраве. За четвърти пореден път на празника „Свети Дух“ тук се събраха жители на общината, за да почетат църковния празник. Отслужен бе водосвет за здраве от председателя на църковното настоятелство отец Андон Шавулев.  На курбана за..

публикувано на 17.06.19 в 14:40

"Пирин" стартира лятна подготовка с мощен спонсор и без старши треньор

      На стадион „Христо Ботев“ в Благоевград "Пирин" стартира лятна подготовка за новия сезон във Втора футболна лига с група 22 футболисти. Засега двама са новодошлите: идващият от "Хебър"/Пазарджик/ 32-годишен халф Руслан Иванов, бивш играч на "Пирин", както и 22-годишният украински десен бек Владимир Грачов от украинския гранд "Шахтьор"..

публикувано на 17.06.19 в 14:35

Приключиха ежегодните съвещания по стопанисване на горите, организирани от ЮДЗП

Приключиха ежегодните съвещания по стопанисване на горите, организирани от Югозападното държавно предприятие съвместно с Регионалните дирекции по горите в Благоевград, Кюстендил, София, Пазарджик и Пловдив. От 11 до 14 юни служители от териториалните поделения и централно управление на ЮЗДП, представители на ИАГ, Лесотехническия университет,..

публикувано на 17.06.19 в 14:31