Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път от 26 години празникът на Разлог се празнува на автентичната дата на Освобождението - 11 октомври

През 1992 г. тогавашната власт приема празникът да се чества на 24 октомври поради субективни причини, които противоречат на автентичната историческа дата на Освобождението. Прието е, че хората трябва да приберат есенните култури от нивите си и едва тогава да честват празника на Разлог. Поради това дълги години градът празнува последен сред останалите в региона. 

 Преди няколко месеца по предложение на Исторически музей Разлог истинската дата на освобождението е възстановена в празничния календар - така както сочат документите. На 11.10.1912 г. рано сутринта последните турски войници се предават и Разлог е свободен град. 

Празничният ден започна с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“, на която присъстваха кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на ОбС Мария Копанарова, зам.-кметовете Иван Гюров и Венцислав Гърменов, кметове на населени места, служители от ОбА-Разлог, представители на политически партии, общественици, жители и гости на града. 

Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. 

СнимкаПразникът продължи с вдигане на знамето на Република България от армейците от военното формирование в Благоевград, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Кметът Красимир Герчев поднесе искрените си поздрави към своите съграждани. В словото си той подчерта, че както хората в миналото са поддържали вярата в бъднините и са се борили за свободата, така и ние трябва да се стремим да вървим напред с гордо вдигнати глави. Слово към жителите и гостите на град Разлог поднесе и областният управител на област Благоевград – Бисер Михайлов. 

От 17:00 часа Община Разлог празникът продължава с интересно събитие, което се прави за първи път - организирана е една специална среща, наречена „Среща на мегдана“. 

Ще бъде открит още един символ на града, който ще затвърди името на Разлог като „Град пазител на традициите“. В центъра на града, на павилиончето „Двете залепени“, ще грейне картина, наречена „Среща“. За откриването й самодейците от Разлог са подготвили танцово-музикален сюжет, който ще разкаже за символиката на това емблематично за града място.



Снимка       Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Модерната търговия и развитието на местните общности

На над 1 800 лв. възлиза средната работна заплата на наетите в големите търговски вериги и обекти на територията на Югозападна България, които са членове на Сдружението за модерна търговия в България. Инвестициите, които са реализирани от страна на тези компании, възлизат на над 300 млн. лв. Това сочи докладът, изготвен от Института..

публикувано на 25.04.24 в 14:13

СЗО: Употребата на алкохол и е-цигари сред младежите е "тревожна"

Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е "тревожна", според  доклад , публикуван днес от Световната здравна организация, която препоръчва мерки за ограничаване на достъпа, предаде АФП. Базиран на проучване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 г. в 44 държави - Европа, Централна Азия и Канада, СЗО..

публикувано на 25.04.24 в 13:54

Кампания за безопасност на движението по пътищата в Радомир

Кампания, посветена на безопасността на движение по пътищата, започна в община Радомир. Тя е под наслов „Аз съм тук! Пази живота!“. Основната цел на кампанията е да възпита социално-отговорна култура на поведение на пътя сред учениците като участници в движението от една страна, а от друга - да се фокусира вниманието на обществото по тази важна тема. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:26

Благотворителен базар за Великден в Перник

Благотворителен базар за Великден е подреден в Съдебната палата в Перник. В него със сувенири, посветени на Цветница и Възкресение Христово, участват хора с увреждания. Базарът е по покана на председателя на Административен съд Перник Ивайло Иванов. Организатор е социалното предприятие „Направено с любов” към едноименното сдружение. Освен, че могат да..

публикувано на 25.04.24 в 11:38

Членовете на СЕМ не успяха да изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ. Ако на три поредни..

публикувано на 25.04.24 в 11:36

Освободиха предсрочно председателя на НС Росен Желязков

Парламентът освободи предсрочно председателя Росен Желязков.  Решението беше взето с 129 гласа "за" и 103 "против".  Бойко Борисов: Станахме свидетели на нова коалиция! "Понякога трябва да замълчиш, за да бъдеш чут", заяви Желязков в словото си преди гласуването на оставката и се обърна към залата с думите: "Благодаря за доверието и недоверието,..

публикувано на 25.04.24 в 11:29

В Кюстендил въвеждат правила за карането на тротинетки

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска на главата. Децата на възраст от 14 до 16 години могат да управляват превозните средства само по велосипедната инфраструктура. Това се предлага  с промени в общинската наредба за организацията и безопасността на..

публикувано на 25.04.24 в 09:33