За първи път от 26 години празникът на Разлог се празнува на автентичната дата на Освобождението - 11 октомври

През 1992 г. тогавашната власт приема празникът да се чества на 24 октомври поради субективни причини, които противоречат на автентичната историческа дата на Освобождението. Прието е, че хората трябва да приберат есенните култури от нивите си и едва тогава да честват празника на Разлог. Поради това дълги години градът празнува последен сред останалите в региона. 

 Преди няколко месеца по предложение на Исторически музей Разлог истинската дата на освобождението е възстановена в празничния календар - така както сочат документите. На 11.10.1912 г. рано сутринта последните турски войници се предават и Разлог е свободен град. 

Празничният ден започна с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“, на която присъстваха кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на ОбС Мария Копанарова, зам.-кметовете Иван Гюров и Венцислав Гърменов, кметове на населени места, служители от ОбА-Разлог, представители на политически партии, общественици, жители и гости на града. 

Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. 

СнимкаПразникът продължи с вдигане на знамето на Република България от армейците от военното формирование в Благоевград, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Кметът Красимир Герчев поднесе искрените си поздрави към своите съграждани. В словото си той подчерта, че както хората в миналото са поддържали вярата в бъднините и са се борили за свободата, така и ние трябва да се стремим да вървим напред с гордо вдигнати глави. Слово към жителите и гостите на град Разлог поднесе и областният управител на област Благоевград – Бисер Михайлов. 

От 17:00 часа Община Разлог празникът продължава с интересно събитие, което се прави за първи път - организирана е една специална среща, наречена „Среща на мегдана“. 

Ще бъде открит още един символ на града, който ще затвърди името на Разлог като „Град пазител на традициите“. В центъра на града, на павилиончето „Двете залепени“, ще грейне картина, наречена „Среща“. За откриването й самодейците от Разлог са подготвили танцово-музикален сюжет, който ще разкаже за символиката на това емблематично за града място.Снимка       Снимка
Вижте още

Единадесети национален студентски фестивал на изкуствата в Благоевград

Фестивалът бе открит от ректора на висшето учебно заведение проф. Борислав Юруков. В  18 часа в зала Яворов бе представен фолклорният концерт спектакъл „Първо либе“ по хореография на доц. Георги Гаров и проф. Николай Цветков, музикалните обработки са на Петьо Кръстев. Организатор и този път е Факултетът по изкуствата към Югозападния университет..

обновено на 15.10.18 в 18:48

Стари траверси, напоени с масло, горят в района на гарата в пернишкото село Драгичево

Пожарът е избухнал около 16 часа, като най-вероятно огънят е тръгнал от запалени стърнища. Три пожарни автомобила се борят с пламъците, изпратена е и водоноска, съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Перник Емил Марков. В Драгичево е и кметът на Перник Вяра Церовска. Екипите полагат всички..

публикувано на 15.10.18 в 18:26

Пожарна безопасност за възрастните хора през отоплителния сезон

Служители на РДПБЗН – Кюстендил провеждат срещи с  възрастни хора, за да обсъдят въпроси на превенцията на пожарите в бита през зимния сезон.  Главен инспектор Пламен Янев – началник на сектор  „Превантивна и контролна дейност“, и инспектор Румен Павлов от РДПБЗН запознават възрастните хора с правилата за пожарна безопасност при експлоатация..

публикувано на 15.10.18 в 16:46

Д-р Георги Георгиев: Лечебно-диагностичният процес в онкологичната болница в Благоевград протича нормално

 На 4 октомври 2018 г. в Специализираната болница за активно лечение по онкология /СБАЛО/ „Свети Мина“ ЕООД, Благоевград беше проведена акция на специализираната прокуратура и ГДБОП и задържана за 72 часа една служителка от болничната аптеката при опит да изнесе лекарствени продукти от лечебното заведение.   Специализираната болница за активно..

публикувано на 15.10.18 в 16:05

Откриха официално реновираната сграда на областната управа в Благоевград

Успешно приключилият проект "Зелени сгради за общо зелено бъдеще - ГРИЙН" дава ново доказателство за развитието на двустранните отношения България - Република Македония. Сградата на Областна администрация - Благоевград е реновирана в резултат на успешно приключилия проект, реализиран от областната управа и Центъра за развитие на Източен планов..

публикувано на 15.10.18 в 14:57

Открита е новата експозиция на Исторически музей – Разлог

Днес в Исторически музей - Разлог бе открита обновената експозиция  по проект ,,Нова визия на изложбата за Разлог".  Исторически музей - Разлог  обнови една от основните си експозиции и отрази по нов начин миналото на град Разлог от неговото създаване. Основна идея на експозицията е да се проследи стопанския, културен и обществен живот на..

публикувано на 15.10.18 в 14:34

В Кюстендил предстои деветнайстото издание на зоналната изложба "Струма"

Общо 106 автори с 207 произведения на изкуството ще бъдат открити на 20 октомври в художествената галерия "Владимир Димитров – Майстора".  Експозицията ще представи резултатите от деветнайстото издание на зоналната изложба "Струма". Това съобщиха от галерията.  Преди 50 години, на 26 октомври 1968 г., в галерията в Кюстендил се организира..

публикувано на 15.10.18 в 13:06