За първи път от 26 години празникът на Разлог се празнува на автентичната дата на Освобождението - 11 октомври

През 1992 г. тогавашната власт приема празникът да се чества на 24 октомври поради субективни причини, които противоречат на автентичната историческа дата на Освобождението. Прието е, че хората трябва да приберат есенните култури от нивите си и едва тогава да честват празника на Разлог. Поради това дълги години градът празнува последен сред останалите в региона. 

 Преди няколко месеца по предложение на Исторически музей Разлог истинската дата на освобождението е възстановена в празничния календар - така както сочат документите. На 11.10.1912 г. рано сутринта последните турски войници се предават и Разлог е свободен град. 

Празничният ден започна с тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“, на която присъстваха кметът на община Разлог Красимир Герчев, председателят на ОбС Мария Копанарова, зам.-кметовете Иван Гюров и Венцислав Гърменов, кметове на населени места, служители от ОбА-Разлог, представители на политически партии, общественици, жители и гости на града. 

Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия. 

СнимкаПразникът продължи с вдигане на знамето на Република България от армейците от военното формирование в Благоевград, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Кметът Красимир Герчев поднесе искрените си поздрави към своите съграждани. В словото си той подчерта, че както хората в миналото са поддържали вярата в бъднините и са се борили за свободата, така и ние трябва да се стремим да вървим напред с гордо вдигнати глави. Слово към жителите и гостите на град Разлог поднесе и областният управител на област Благоевград – Бисер Михайлов. 

От 17:00 часа Община Разлог празникът продължава с интересно събитие, което се прави за първи път - организирана е една специална среща, наречена „Среща на мегдана“. 

Ще бъде открит още един символ на града, който ще затвърди името на Разлог като „Град пазител на традициите“. В центъра на града, на павилиончето „Двете залепени“, ще грейне картина, наречена „Среща“. За откриването й самодейците от Разлог са подготвили танцово-музикален сюжет, който ще разкаже за символиката на това емблематично за града място.Снимка       Снимка
Вижте още

Пет пожара с материални щети в Благоевградска област

През изминалото денонощие на територията на Благоевградска област са регистрирани 21 пожара на сухи треви и храсти, при 5 от които има нанесени материални щети: в с.Спатово – оранжерия, 20 бр. овощни дръвчета и около 100 кв.м. лозе, в гр.Кресна – 50 бр. овощни дръвчета и 100 бр. лози, в с.Микрево, общ.Струмяни – 1 000 кв.м. лозе, в гр.Петрич – 1 дка..

публикувано на 21.02.19 в 10:23

Акад. Христо Григоров: За 140 години всички заедно успяхме да изградим една къща на доброто

За 140 години всички заедно успяхме да изградим една къща на доброто, в която всеки един може да намери подкрепа и обич. Това каза в ефира на Радио Благоевград акад. Христо Григоров, председател на БЧК. Той акцентира върху ролята на институциите и на хората, които с готовност се включват в акциите на организацията. През последните години..

публикувано на 21.02.19 в 10:03

Над 5800 лица с увреждания в общините Благоевград, Симитли и Кресна получават финансова подкрепа

От 12 февруари Агенцията за социално подпомагане изплаща новата финансова подкрепа за хората с увреждания по банков път. Подпомагането е за месец януари, а процесът е регламентиран в новото законодателство за хората с увреждания, каза в ефира на Радио Благоевград Мими Велчева, главен социален работник в Дирекция „Социално подпомагане“..

публикувано на 21.02.19 в 09:03

В Банско се въвежда временна организация на движението по време на състезанията от Световната купа по ски

Във връзка със стартовете от Световната купа по ски за мъже в Банско от 21 до 24 февруари от ОДМВР-Благоевград са предприети всички необходими мерки за обезпечаване на сигурността по време на подготовката и провеждането на стартовете и съпътстващите ги мероприятия. Създадена е оптимална организация за осигуряване на охраната на спортните..

публикувано на 21.02.19 в 08:33

Ремонтират моста на жп линията "София - Кулата" при пътен възел Кресна

Временно движението в участъка Кресна – Долна Градешница е ограничено поради извършване на ремонтни дейности на моста на ЖП линия "София – Кулата". Движението се осъществява по обходен маршрут, който заобикаля съоръжението и се регулира от светофарна уредба. Срок до 30.03.2019 г. Временно движението по пътя АМ Струма – с. Рибник е ограничено за МПС..

публикувано на 21.02.19 в 08:16

Предстоящи събития - 21 февруари

Общинският съвет в Петрич ще заседава днес за приемане на „Бюджет 2019 г.“ Проектът за бюджет на общината бе представен вчера от кмета Димитър Бръчков. Той възлиза на над 40 милиона и 500 хиляди лева и e с над 5 млн. лв. повече в сравнение с миналата година. Държавната субсидия е с 3 400 000 лв. повече спрямо 2018 г. През тази година поименният..

публикувано на 21.02.19 в 07:29

Предимно слънчево с максимални температури до 14 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево, с по-съществени временни увеличения на облачността над Източна България. Ще продължи да духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 9° и 14°. Над планините ще е предимно слънчево, след обяд - с разкъсана висока облачност. Ще духа умерен, по високите и открити части - силен вятър от..

публикувано на 21.02.19 в 07:27