Как живее „Крилатият съсед“

Документалният филм "Крилатият съсед 2018", разказващ за живота на белия щъркел, ще бъде представен на 12 октомври, от 18 ч., в Дома на културата в  Гоце Делчев“ - съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на местното дружество за защита на птиците.

„В рамките на пет минути, във филма се разказва за живота на белия щъркел, за ролята му в природата и значението му за хората в гоцеделчевско, затова нарекохме филма „Крилатият съсед“-коментира още Димитър Попов. Той уточни, че  премиерата ще бъде съпътствана от кратка програма, с която ще бъде изказана благодарност към всички, помагащи в каузата по опазването на белия щъркел. Благодарствено писмо ще получи и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

„След премиерата на филма „Крилатият съсед“, ще бъде проведена и церемония по избор на кръстник на трите малки щъркелчета, които се излюпиха в гнездото под постоянно видеонаблюдение в село Баничан. Сред многобройните предложения за имена, има интересни идеи и на слушатели на Радио Благоевград. Специално жури ще определи, кои от предложенията са най-подходящи за имена на щъркелчетатаи, а своеобразният кръстник ще получи малка награда от организаторите, в знак на признателност“ - коментира още Димитър Попов от БДЗП-Гоце Делчев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов:


Галерия

Вижте още
Професор Йордан Гошев - декан на Факултета по изкуствата

Нова научна лаборатория за културен туризъм

Лабораторията е към катедра „Културология“ във Факултета по изкуствата в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Тя бе открита официално от проф. Йордан Гошев в присъствието на студенти и преподаватели. (чуйте звуковия файл) Лабораторията вече се използва за обучение на студентите и докторантите от специалностите „Култура и културен туризъм“ и..

публикувано на 23.05.19 в 14:15

Говорим по-евтино в Европейския съюз

  От 15 май влязоха в сила нови пределни цени за всички международни повиквания и съобщения в ЕС. Потребителите, които се обаждат от своята държава към друга държава от ЕС, вече плащат не повече от 19 цента на минута (+ ДДС) и 6 цента за съобщение съобщение (+ ДДС).  „Важно уточнение е, че тези цени не важат за бизнес клиентите, което..

публикувано на 22.05.19 в 16:45

Детски панаир в Благоевград

Панаирът ще се състои на 25 и 26 май на площад „Македония“ в областния център. Събитието се реализира от фондация „Изиарт“ с подкрепата на община Благоевград. В ателиетата по живопис, стъклопис, пясъчни рисунки децата ще могат да демонстрират творческите си възможности. Новост тази година ще бъде ателието по тъкачество и ателието за..

публикувано на 22.05.19 в 16:41

Глад за кадри и в строителния бранш

За кризата в строителния бранш си говорим отдавна. А и не само в този сектор на българската икномика вече се усеща съществен глад за кадри. Какво се случва в бранша?! Според председателя на Камарата на строителите в Пиринско, инж. Петър Байкушев, въпреки че се наблюдава леко раздвижване и вливане на нови сили в сектора, все още ситуацията..

публикувано на 22.05.19 в 10:58
Доц.Сотир Марчев

Кардиологът доц. Сотир Марчев: Не измервайте артериалното си налягане по няколко пъти на ден

Това заяви в интервю за здравния час на Радио Благоевград кардиологът доц. Сотир Марчев. (чуйте звуковите файлове) При измерване на артериалното налягане трябва да се избягват крайностите – препоръча той.  От една страна са хората, които нямат представа какви са им стойностите, което е опасно. Опасна и другата..

публикувано на 21.05.19 в 17:07
Гъба Аурикулария в природата

Лекарствени гъби действат благоприятно върху редица заболявания

Използването на лечебните гъби с цел подобряване здравословното състояние датира от хилядолетия. Произходът на тези гъби идва от Япония, Непал, Индия. Дори и в традиционната медицина чрез лечебни гъби има създадени лекарствени продукти, които се използват в борбата с онкологичните заболявания. „Най-широко разпространени са  10 гъби, които са..

публикувано на 21.05.19 в 16:59
Огнян Механджиев

Огнян Механджиев: Художникът трябва да може да прави всичко

Около 40 картини - 20-тина акварели, пастели и други произведения са показани в изложбата-базар на известния благоевградски художник Огнян Механджиев.  До 20 юни тя остава в малката зала на Градската художествена галерия в Благоевград.  Арт събитието е организирано по идея на Движение „Ние жените“-Благоевград и с любезното съдействие на..

публикувано на 20.05.19 в 17:27