Как живее „Крилатият съсед“

Документалният филм "Крилатият съсед 2018", разказващ за живота на белия щъркел, ще бъде представен на 12 октомври, от 18 ч., в Дома на културата в  Гоце Делчев“ - съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на местното дружество за защита на птиците.

„В рамките на пет минути, във филма се разказва за живота на белия щъркел, за ролята му в природата и значението му за хората в гоцеделчевско, затова нарекохме филма „Крилатият съсед“-коментира още Димитър Попов. Той уточни, че  премиерата ще бъде съпътствана от кратка програма, с която ще бъде изказана благодарност към всички, помагащи в каузата по опазването на белия щъркел. Благодарствено писмо ще получи и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

„След премиерата на филма „Крилатият съсед“, ще бъде проведена и церемония по избор на кръстник на трите малки щъркелчета, които се излюпиха в гнездото под постоянно видеонаблюдение в село Баничан. Сред многобройните предложения за имена, има интересни идеи и на слушатели на Радио Благоевград. Специално жури ще определи, кои от предложенията са най-подходящи за имена на щъркелчетатаи, а своеобразният кръстник ще получи малка награда от организаторите, в знак на признателност“ - коментира още Димитър Попов от БДЗП-Гоце Делчев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов:


Галерия

Вижте още

Организират най-голямата поклонническа проява в България

От 1-ви до 31-ви юли тази година поклонници ще извървят пеша 550 километра по маршрута, по който през 1469-та година са пренесени мощите на Св.Йоан Рилски от старата столица Търново през София и Дупница до Рилския манастир. Преминаването ще бъде по максимално близкия /но не напълно/ известен маршрут, наречен Светият път.  За проявата има..

публикувано на 15.02.19 в 16:17

РЗИ-Благоевград: Само един ден на влюбените не е достатъчен

Разнообразни прояви под мотото „Само един ден на влюбените не е достатъчен“ организира на 14 февруари Регионалната здравна инспекция в Благоевград.  Ученици от Детския парламент в областния център представиха ритуалът „Традиции и бъдеще“ пред директорът на РЗИ д-р Калоянов и работещите в инспекцията, благословиха ги за здраве и късмет, направиха..

публикувано на 14.02.19 в 16:01
Илиян Юручки, секретар на читалището и Весела Георгиева

Хубавото вино се прави с голяма доза любов

Семейство Весела и Ангел Георгиеви за втори път спечелиха първото място за червено вино, сорт Мерло.  Борис Алексов взе първа награда за бяло вино.  Общо 21 проби вино, 13 червени и 8 бели  опита и оцени енологът Миро Гарванов с 8 годишен опит в Австралия и Калифорния. Тази година надпреварата бе допълнена и с кулинарен конкурс. Вкусни..

публикувано на 14.02.19 в 10:36
Проф.Донка Байкова

Отслабване с жито - ползи и рискове

Пролетта наближава и е съвсем естествено, по-суетните от нас, да започнат по-често да се вглеждат в огледалото. Натрупаните през зимните месеци няколко килограма натежават и видимо да не ни харесват. Затова, мнозина прибягват до различни видове диети и режими на хранене, с цел пречистване на организма и сваляне на излишното тегло.   Една от..

публикувано на 13.02.19 в 17:33

Купуваме по-скъпи зеленчуци

„ С около 50 % са се повишили цените на зеленчуците в Благоевград, в сравнение със същия период на миналата година “ - признаха търговци на местния кооперативен пазар. В анкета за Радио Благоевград те коментираха, че поскъпването е най-осезателно при на зелените салати, зеления кромид, чесъна и репичките, които се продават за около лев, при цена..

публикувано на 13.02.19 в 17:28

Живко Иванов: Новите въведения за касовите апарати ще предизвикат хаос в системата

Новите изисквания към касовите апарати, които ще са в сила от края на март, предизвика напрежение в последните дни сред представителите на малкия и среден бизнес.  Хората настояват да се потърси разумен изход от създалата се ситуация във връзка с прилагането на Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез..

публикувано на 13.02.19 в 16:37

Проф. Ганчо Ганчев: Състоянието на малкия бизнес у нас е тежко

Бизнесът се основава с цел осъществяване на стопанска дейност, с цел печалба. С други думи, целта на собственика на бизнеса и на бизнеса като цяло е финансовата възвръщаемост на работата и капитала, инвестиран в бизнеса. Само, когато има силно развит малък и среден бизнес, тогава може да има разцвет на икономиката –  това е становището на..

публикувано на 13.02.19 в 16:30