Как живее „Крилатият съсед“

Документалният филм "Крилатият съсед 2018", разказващ за живота на белия щъркел, ще бъде представен на 12 октомври, от 18 ч., в Дома на културата в  Гоце Делчев“ - съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на местното дружество за защита на птиците.

„В рамките на пет минути, във филма се разказва за живота на белия щъркел, за ролята му в природата и значението му за хората в гоцеделчевско, затова нарекохме филма „Крилатият съсед“-коментира още Димитър Попов. Той уточни, че  премиерата ще бъде съпътствана от кратка програма, с която ще бъде изказана благодарност към всички, помагащи в каузата по опазването на белия щъркел. Благодарствено писмо ще получи и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

„След премиерата на филма „Крилатият съсед“, ще бъде проведена и церемония по избор на кръстник на трите малки щъркелчета, които се излюпиха в гнездото под постоянно видеонаблюдение в село Баничан. Сред многобройните предложения за имена, има интересни идеи и на слушатели на Радио Благоевград. Специално жури ще определи, кои от предложенията са най-подходящи за имена на щъркелчетатаи, а своеобразният кръстник ще получи малка награда от организаторите, в знак на признателност“ - коментира още Димитър Попов от БДЗП-Гоце Делчев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов:


Галерия

Вижте още
Бончук Андонов

Двама бойци от Югозапада получиха награди „Спортен Икар"

Световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин стана носител на  престижната награда „Спортен Икар“ за 2018 година. 21-годишният Кирил Милов от Дупница, световен вицешампион по борба в категория до 97 кг /класически стил/ , взе наградата за  пробив в спорта. В Будапеща дупничанинът  сензационно, но заслужено спечели сребърния медал,..

публикувано на 19.12.18 в 15:49

"Дари, спаси, стани доброволец, дари добро“

Жителите и гостите на Благоевград, отново показаха своята съпричастност и милосърдие към съдбата на бездомните животни. Над 700 лева бяха събрани само за няколко часа на благотворителния коледен базар, организиран от Сдружение „Спасителен център за кучета“-Благоевград.  „Дари, спаси, стани доброволец, дари добро“ е мотото на благотворителната..

публикувано на 19.12.18 в 11:57

Доброволци чистят всяка събота любими места в Благоевград

“ Промяната започва, когато има действие“ - в това вярват група ентусиасти, които са се обединили около идеята да направят Благоевград по-чисто и приветливо място за живеене. Доброволческата група се състои от 10-годишни деца до хора в зряла възраст, които вече 15 седмици (всяка събота) почистват различни точки в и около Благоевград...

публикувано на 18.12.18 в 12:45

Има заплаха да изгубим финансирането за изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

До цялостното завършване на АМ „Струма“ остава да се изпълни най-сложният участък  - този от Крупник до Кресна през Кресненското дефиле. Тъкмо тази отсечка е свързана с много проблеми и непрекъсната промяна в сроковете. „ Вече има опасност да се изгубят  парите, планирани за изграждането на трасето през Кресненското дефиле “ - потвърди за..

публикувано на 17.12.18 в 14:31

Купата на европейските шампиони от 1998 година на "Реал" Мадрид в Симитли

През уикенда в град  Симитли изненадващо гостува Лоренсо Санс, бивш президент на най-големия футболен клуб в света "Реал"/Мадрид/. Заедно с него бе зет му - знаменитият  защитник и капитан на "Реал" Мичел Салгадо.  Двамата дойдоха на детския футболен турнир в памет на футболиста Иван Янчев и донесоха Купата на европейските шампиони от 1998 година,..

публикувано на 17.12.18 в 11:21

Георги Господинов: Коледите са направени от книгите, които сме чели

В предаването на Радио Благоевград за литературата като събитие и събитията в литературата "Страници", Георги Господинов припомни онези думи и смисъла, вложен в тях, чрез които преди години предложи инициативата „Подари книга за Коледа“. Една инициатива, която не е „акция“, а движение, дух, разбиране за смисъл и посока: „ Защото..

публикувано на 16.12.18 в 12:21

Шофьорите трябва да съобразяват избора на скоростта със зимните условия

Инспектор Димитър Николов - началник на сектор „Пътна полиция“ при Областната дирекция на МВР в Благоевград бе гост на рубриката „Автомобилен свят“, излъчвана всеки петък във времето от 15.00 до 16.00 часа.  От разговора стана ясно, че голяма част от шофьорите не се съобразяват с реалните зимни условия и пътуват с износени гуми и неподготвени..

публикувано на 14.12.18 в 16:42