Как живее „Крилатият съсед“

Документалният филм "Крилатият съсед 2018", разказващ за живота на белия щъркел, ще бъде представен на 12 октомври, от 18 ч., в Дома на културата в  Гоце Делчев“ - съобщи за Радио Благоевград Димитър Попов, председател на местното дружество за защита на птиците.

„В рамките на пет минути, във филма се разказва за живота на белия щъркел, за ролята му в природата и значението му за хората в гоцеделчевско, затова нарекохме филма „Крилатият съсед“-коментира още Димитър Попов. Той уточни, че  премиерата ще бъде съпътствана от кратка програма, с която ще бъде изказана благодарност към всички, помагащи в каузата по опазването на белия щъркел. Благодарствено писмо ще получи и кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

„След премиерата на филма „Крилатият съсед“, ще бъде проведена и церемония по избор на кръстник на трите малки щъркелчета, които се излюпиха в гнездото под постоянно видеонаблюдение в село Баничан. Сред многобройните предложения за имена, има интересни идеи и на слушатели на Радио Благоевград. Специално жури ще определи, кои от предложенията са най-подходящи за имена на щъркелчетатаи, а своеобразният кръстник ще получи малка награда от организаторите, в знак на признателност“ - коментира още Димитър Попов от БДЗП-Гоце Делчев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Попов:


Вижте още

За община Дупница 2018 година ще бъде сред най-успешните

Този извод направи в Деня на Дупница-19-ти октомври кметът на общината инж. Методи Чимев. Дълговете на общината вече са под 4 милиона, което прави община Дупница сред най-стабилните финансово в момента. (Чуйте звуковия файл...) Работи се на няколко големи обекта- реконструкция на най-големия жилищен район-..

публикувано на 19.10.18 в 16:33

„Изкуството като мечта и мечтите в изкуството – 3“

Така се нарича младежката сцена, на която млади таланти от София, Видин и Благоевград се представят и състезават с песни и танци в рамките на Националния студентски фестивал на изкуствата. Проф. Йордан Гошев откри проявата. „Щастлив съм, че младите хора представят изкуството във всички негови разновидности от фолклор, през класика до популярни..

публикувано на 19.10.18 в 14:13

Етажната собственост - права и задължения

   „Да си домоуправител е трудна и неблагодарно работа“ -  категоричен е 83 годишният Иван Стойнев, който е бил 37 години домоуправител в един от блоковете в благоевградския квартал „Струмско“. По думите му, най-трудно е събирането на таксата за текущите ремонтни дейности, които се налагат в етажната собственост.  „Все още има недобросъвестни..

публикувано на 18.10.18 в 17:49

Защо Кумчо Вълчо се бои от Червената шапчица ...или какво още твърдят бабините деветини

Историята не знае и няма точни сведения откога датира философията на „бабините деветини“. Това е факт, вероятно оспорим, но важното е, че много от тези запазени във фолклорната памет бабини приказки са поставили началото на художествените устни текстове, които в миналото са имали силата на библейски мъдрости. И така се е започнало с къси  бабини..

публикувано на 18.10.18 в 17:02

Безплатни курсове по английски за журналисти предлага Американският университет в България

Американският университет в България предлага напълно безплатни курсове по английски език за действащи журналисти от всички медии и студенти по журналистика от 3-и и 4-и курс. Обучението започва през месец ноември 2018 г. в София. Курсът се провежда за втори път у нас. "Целта на проекта е да дадем възможност на журналистите да..

публикувано на 18.10.18 в 15:27

Безплатни прегледи за пациенти с нарушения на съня се провеждат в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

 Специалисти от Клиниката по неврология и медицина на съня от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда ще преглеждат безплатно пациенти със симптоми на нарушения на съня. Кампанията стартира на 15 октомври и ще продължи 2 месеца.  Необходимо е предварително записване на тел: 02/403 4000, 02/403 4911 и 0884 993 248. Безвъзмездните консултации..

публикувано на 18.10.18 в 13:58

Миглена Михайлова: Все още се делим на „наши“ и ваши“ спрямо етническата принадлежност

Обществото ни не е променило негативните си нагласи към представителите на конкретни малки етнически общности. В тази посока има още много да се желае. Това каза в следобедния блок на Радио Благоевград на 16 октомври, адвокат Миглена Михайлова. Тя е представител на ромския етнос и има богат опит в реализирането на проекти, насочени към..

публикувано на 17.10.18 в 16:55