„Сърце от светлина“ – филм за Николай Кимчев

Приятели, почитатели, колеги и гости изпълниха големия салон на Драматичен театър "Никола Вапцаров” на премиерата на „СЪРЦЕ ОТ СВЕТЛИНА” –  това е заглавието на документалния филм в памет на артиста Николай Кимчев, чийто творчески път премина в Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград. 

Филмът е авторска продукция на Телевизионен център-Благоевград. Режисьор е Маргарита Полежанова, сценарист е Юлия Караджова, а кадрите са заснети от оператора Димитър Балджиев.

„Сърце от светлина“ включва откъси от театрални постановки, мисли на Николай Кимчев от Фонда на Регионален телевизионен център – Благоевград, спомени на колеги и негови приятели.

Искрен, земен, влюбен в хората, в живота, в театъра, в киното, в песента. „Той умееше да слуша сърцето си и да раздава любов и светлина. Той беше многопластов човек“. Така Борислав Владиков, който е бивш директор на благоевградския театър описа своя приятел Николай Кимчев. 

/Сценарицтът Юлия Караджова и Борислав Владиков може да чуете в звуковите файлове./
Фимлът "Сърце от светлина" ще бъде излъчен на 21 октомври (неделя), от 15.00 часа по БНТ2.

Вижте още

Шабан Мустафа триумфира с победа на „Пирин рън” 2019

Над 70  професионалисти и любители на планинското бягане и колоездене премериха сили в маратона „Пирин рън” 2019 над Банско. Състезанието, организирано от сдружение "Маратон" и Община Банско, протече в три дисциплини: планинско бягане с трасе от 13 км, състезание по планинско колоездене – 26 км и планински дуатлон – 29 км. Стартът бе даден на..

публикувано на 24.06.19 в 10:16

Турнир по футбол за квартални детски отбори в Кюстендил

Започна записването за участие в турнира по футбол за квартални детски отбори в Кюстендил. Тази година турнирът ще се проведе на 28 юни, а мястото на срещите ще бъде стадион „Осогово”.  Право на участие в турнира имат деца, родени между 2006 г. и 2009 година. „ Този турнир има няколко основни цели, сред които е възраждането на спортната и..

публикувано на 24.06.19 в 10:08

Събор на билките и здравето започва днес в местността Студен кладенец в Осоговската планина

Над 300 души ще вземат участие в традиционния Събор на билките и здравето, с който ще отбележат Еньовден. Началото е в 11.00 часа в района на местността Студен кладенец в Осоговската планина .  Към събора по традиция ще се присъединят деца от Обединения детски комплекс в Кюстендил и членове на училищните клубове „Млади възрожденци“. Отбелязването на..

публикувано на 24.06.19 в 09:37

"Добринишко лято" събира фоклорни състави от България и чужбина

Oт 6-ти юли до 7-ми септември от 19.30 часа, всяка съботна вечер, сцената на площада в  Добринище ще прелива от прекрасни песни и танци. Това лято празниците включват 10 концерта на ансамбли от различни фолклорни области на България и чужбина, които ще представят своите програми за жителите и гостите на града.  „Добринишко лято“ се..

публикувано на 24.06.19 в 09:12

Чисто ли е на „Бачиново“ след „Франкофоли“

На 21 и 22 юни в Благоевград се проведе петото издание на фестивала “Francofolies”.  Десетки хиляди любители музиката от цял свят се събраха отново край сцената в парк „Македония“, за да бъдат част от шоуто на музикалните звезди по време на двете вечери от фестивала. Тази година от община Благоевград за първи път решиха да бъде обособено..

публикувано на 24.06.19 в 08:48

Разлог ще бъде завладян от магията на театъра

За осма поредна година Разлог ще бъде домакин на театралните празници „Звездите на театъра“. Пет постановки ще се играят на голямата сцена на НЧ "15 септември 1903-1909“ в рамките на пет поредни вечери.   В афиша са включени постановки от ДТ  "Сава Огнянов" - Русе, Сатиричен театър “Алеко Константинов” ДТ "К. Величков” - Пазарджик и кулминацията е в..

публикувано на 24.06.19 в 08:46

Ученически велопоход в Перник

Ученически велопоход ще даде старт на проявите, предшестващи тържественото честване на 90- годишнинта от обявяването на Перник за град, което ще се състои на 26 юни, съобщиха от общината. Велопоходът ще се проведе днес, като отборите, съставени от по 10 участника от осем гимназии в града ще направят пробег по велоалеята. Колоната колоездачи ще..

публикувано на 24.06.19 в 08:01