Арменецът Карен Алексанян: На 20 ноември поставяме паметника на Димитър Талев в Алеята на писателите

Арменецът Карен Алексанян живее вече 25 години в България и прави това, което би трябвало да прави всеки българин  – да изучава, пази и прославя българската азбука и българската култура.

Карен Алексанян е създател на „Двора на кирилицата” и определя българската азбука като световен културен феномен.

В момента изгражда Алеята на писателите в град Плиска. В нея се поставят паметници на български и чуждестранни писатели, които пишат с български букви. Сред тях има представители на християнски, мюсюлмански и будистки народности.

На 20 ноември предстои ще бъде поставен паметникът на Димитър Талев, на един бурятски писател и на един чеченски писател, съобщи за Радио Благоевград Карен Алексанян.

Повече чуйте в звуковия файл.Вижте още

Промените в Закона за горивата ще бъдат направени след предложения на комисия, назначена от министъра на икономиката

През последните дни се чуха много мнения по отношение на Закона за горивата. Работодателски организации настояваха той да бъде променен и внесоха своите предложения при министъра на икономиката Емил Караниколов. Петима министри взеха решение да внесат предложение в Народното събрание за отлагане на действието на закона с шест месеца. Ние на комисия..

публикувано на 23.01.19 в 09:46

Пулмологът д-р София Ангелова: При висока концентрация на фини прахови частици носете плътни шалове

„Няма доказателства за определени болести, които може да причини мръсния въздух. Но има доказателства, че той може да влоши състоянието на хронично болните пациенти – с хронична обструктивна белодробна болест, с бронхиална астма, сърдечно съдово и мозъчно  съдово болните пациенти“ - това заяви в интервю за Радио Благоевград пулмологът..

публикувано на 22.01.19 в 14:59

Акушерството не е просто професия

Старшата сестра Камелия Пандалиева вече 10 години работи в АГ отделението в МБАЛ Благоевград.  Не скрива вълнението си в днешния празничен ден.  Споделя, че работата й носи удовлетворение и положителна енергия.

публикувано на 21.01.19 в 15:09

Рокаджията от "Сигнал" Данчо Караджов на 67

На 20-ти януари повод да почерпи има обичаният от поколения български рок-музикант и фронтмен на група "Сигнал" Данчо Караджов. Той е роден на днешната дата през 1952 година в София.  Първите по-сериозни музикални изяви на Данчо Караджов са в група „Кенари“. През 1972 в Радио София осъществява първия си запис на песента „Дилмано Дилберо“..

публикувано на 20.01.19 в 13:01

Спазването на законите от всички етноси в страната е гаранция за нашето развитие

Това подчертаха председателят на фондация Старт за граждански инициативи, историкът доц. Лъчезар Стоянов и о.р.ген. Димитър Шивиков.  Властта, упражнявана от различни партии носи вина за състоянието на ромските гета, за липсата на образование и нарушаването на законите с неплащането на данъци, появата на частни организации, които снабдяват..

публикувано на 18.01.19 в 17:15

Добри новини за животновъдите, но не съвсем

Дф “Земеделие“ отпуска 1 милион и 500 хиляди лева за изграждане на стационарни и мобилни мандри.Средствата са по схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко”. Предстои да бъдат утвърдени указанията по схемата, след което ще бъде отворен и приемът за кандидатстване, който..

публикувано на 17.01.19 в 16:52

Идва ли краят на палмовото масло

След дългогодишен натиск от потребителските организации, масовото шествие на палмовото масло в търговските обекти, може би ще отиде в историята. След приети вече няколко рестриктивни Наредби, касаещи производството и търговията с имитиращи продукти, от 14 януари тази година, влезе в сила поредната забрана, според която, в търговската мрежа не могат..

публикувано на 17.01.19 в 16:47