Благоевградчани почетоха небесния закрилник Св. Архангел Михаил


Стотици миряни се стекоха в черквата „Свети Архангел Михаил“ в благоевградския квартал „Еленово“. Празнично украсена, светла и красива – такъв, какъвто е и светецът – войн на светлината и наш закрилник Архангел Михаил. Свежи есенни цветя и дарове оставиха на иконата му всички, които прекрачиха прага  на храма и отправиха молитви за здраве и спасение.  Светецът  е „пазител  на душите и борец против злото“, затова на иконите е изобразен с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

 

Празничната света литургия отслужи енорийският свещеник отец Стоян Бербатов. „Храмовият си празник отбелязва днес нашата черква, празникът е посветен на предводителя на ангелските войнства Свети Архангел Михаил. Ангелите са тези, които разнасят и принасят Божията воля на нас, човеците – тогава, когато ние забравим за нея“ – каза отец Бербатов. Той благослови миряните и пожела на всички ни „Повече усърдие във  вярата, по-често да се сещат за Бога и да отправят молитви към него, и да молят ангелите да ги пазят“.

Майстор-готвачът Маргита Алексова и помощници приготвиха 7 казана с курбан, който беше раздаден за здравето на всички присъстващи на празника.   

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл, а кратко видео - във фейсбук страницата на Радио Благоевград - тук - > Вижте още

Отпада изборът за кмет на десет села в Кюстендилска община

 Отпада изборът за кмет на десет села в Кюстендилска община, изчислиха кметове на кметства в района. Така нови десет населени места в общината няма да избират кметове през есента, защото след промените в изборното законодателство, сега кмет ще избират в селата с население над 350 души. В тези с по-малък брой жители ще бъде назначаван кметски..

публикувано на 20.01.19 в 14:37

Община Банско стартира пъстър конкурс за мартенички

  За втора поредна година Общинската администрация-Банско организира конкурс за изработка на традиционни, уникални и нестандартни мартенички, съобщават от общината. Той е под наслов "Нека заедно посрещнем Баба Марта" и цели повишаването на интереса сред децата към българските традиции и обичаи, както и приучаването им към работа в екип...

публикувано на 20.01.19 в 14:18

Старото момче от Пастра получи Венец на победителя от „Нощта на шампионите“

Роденият в рилското село Пастра Бончук Андонов, доайен на българската спортна фотография, снощи получи приза Венец на победителя от министъра на спорта Красен Кралев по време на церемонията „Нощта на шампионите“. Запечатал най-паметните моменти от българската спортна слава, той благодари на хората, които са били с него през всичките тези..

публикувано на 20.01.19 в 12:06

Опасно висока замърсеност на въздуха в Благоевград

Към 4 часа тази сутрин замърсеността на въздуха в Благоевград с фини прахови частици PM 10 e била 162 мг/куб.м., което превишава среднодневната норма над 3 пъти /50 мг/куб.м./. Данните са от онлайн услугата „Европейски индекс за качеството на въздуха“ на Европейската агенция по околна среда. При проверка на аналогичната в България система за..

публикувано на 20.01.19 в 11:43

На колело по пътя за Шипка - предизвикателство за силата на българския дух

Тодор Андреев поема предизвикателството да измине с велосипед пътя от Германия до България посред зима. Това ще се случи съвсем скоро като отправната точка ще е от Берлин. Младият мъж е от Каспичан, на 26 години, но от 4 години живее и работи в Германия. Идеята му е да достигне до българската граница и да се изкачи на Шипка навръх 3 март.  "Аз не съм..

публикувано на 20.01.19 в 10:54

Перник е с нарушено топлоподаване

Теч в пети котел на ТЕЦ „Република” в Перник наруши топлоподаването към абонатите. Парогенераторът е спрян, за да бъде отстранена аварията. В момента е включен резервният четвърти котел. Той е с по-малка мощност и температурите в жилищата са по-ниски от нормалните, обясни директорът на „Топлофикация Перник” Любомир Спасов. Екипи на дружеството..

публикувано на 20.01.19 в 10:40

Пътната обстановка в Югозапада

Проходими при зимни условия са пътищата в Кюстендилска област, съобщи за Радио Благоевград дежурният в Областното пътно управление. Пътните настилки са сухи, в усойните места – хлъзгави, но обработени и опесъчени. През изминалата нощ не са регистрирани пътно-транспортни произшествия. Нормално проходими при зимни условия са пътищата в..

публикувано на 20.01.19 в 08:34