Благоевградчани почетоха небесния закрилник Св. Архангел Михаил


Стотици миряни се стекоха в черквата „Свети Архангел Михаил“ в благоевградския квартал „Еленово“. Празнично украсена, светла и красива – такъв, какъвто е и светецът – войн на светлината и наш закрилник Архангел Михаил. Свежи есенни цветя и дарове оставиха на иконата му всички, които прекрачиха прага  на храма и отправиха молитви за здраве и спасение.  Светецът  е „пазител  на душите и борец против злото“, затова на иконите е изобразен с огнен меч и копие, с което пробожда дявола.

 

Празничната света литургия отслужи енорийският свещеник отец Стоян Бербатов. „Храмовият си празник отбелязва днес нашата черква, празникът е посветен на предводителя на ангелските войнства Свети Архангел Михаил. Ангелите са тези, които разнасят и принасят Божията воля на нас, човеците – тогава, когато ние забравим за нея“ – каза отец Бербатов. Той благослови миряните и пожела на всички ни „Повече усърдие във  вярата, по-често да се сещат за Бога и да отправят молитви към него, и да молят ангелите да ги пазят“.

Майстор-готвачът Маргита Алексова и помощници приготвиха 7 казана с курбан, който беше раздаден за здравето на всички присъстващи на празника.   

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл, а кратко видео - във фейсбук страницата на Радио Благоевград - тук - > Вижте още

ДНК мотивира младите хора да станат родители навреме

Десетки млади и заинтересовани хора се събраха днес в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в Благоевград, който е домакин на първата от поредицата лекции "ДНК НА БЪДЕЩЕТО – 30 ли е новото 20?". Специално за събитието в Благоевград пристигнаха Андрей Арнаудов, д-р Милен Врабевски, доц. Георги Бърдаров, психолога Ани Владимирова и д-р Петра Семерджиева...

публикувано на 18.04.19 в 19:07

Ценни църковни материали са показани в изложбата „Неврокопската Св.Митрополия – пастири и паство” в музея в Благоевград

С песнопения на мъжкия черковен хор към храм „Въведение Богородично“, с ръководител Валентин Георгиев, бе открита изложбата „Неврокопската Св.Митрополия – пастири и паство” в Регионалния исторически музей – Благоевград. Експозицията е посветена на 125-годишнината от учредяването на Неврокопската Света митрополия и 175-годишнината от..

публикувано на 18.04.19 в 17:53

Благоевград – територия за съвременно изкуство с висок заряд

   Утре в Благоевград ще бъде поставено началото на Пролетния фестивал за съвременно изкуство Благоевград 2019.   Около 12:30 часа в къща „Георги Измирлиев” в старинния квартал „Вароша” предстои официалното откриване на уникалните камерни изложби „Стаички”, които представят творби на съвременни художници  в негалерийна среда. Между тях са:..

публикувано на 18.04.19 в 17:13

Ще почистват района край водопада „Полска Скакавица“

От Туристическо дружество "Осогово"-Кюстендил отправят покана към всички любители на природата да се включат в акцията. "Вече имаме кандидати да се включат в почистването, въпреки че то съвпада с Лазаровден. Но пък преди Великден винаги е хубаво човек да почисти", каза Силвия Михова от дружеството. От там са подготвили и табели, които ще бъдат..

публикувано на 18.04.19 в 16:07

Международният ден на танца ще бъде отбелязан в град Гоце Делчев за 11-та поредна година

Над 700 са участниците, които тази година ще се включат в отбелязването на Международния ден на танца в град Гоце Делчев. Събитието се организира за 11-та поредна година от Община Гоце Делчев и Народно читалище „Просвета - 1865”, а интересът към него е все по-голям, както от страна на зрителите, така и на участниците.  Тази година в..

публикувано на 18.04.19 в 15:03

В Разлог се проведе състезание „Млад огнеборец“

Състезанието се провежда със съдействието на Община Разлог и се организира от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“. В надпреварата взеха участие три отбора.  Състезанието премина много оспорвано и на добро ниво, като младите огнеборци се състезаваха в две дисциплини: бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 м..

публикувано на 18.04.19 в 14:56

Голям интерес в Дупница към ваучерите за квалификация на заети лица

Лек спад на безработицата в шестте общини на бившата Дупнишка околия отчитат от Бюрото по труда. Причината е в прилаганите мерки за субсидирана заетост.  В община Дупница без работа са 6,2% от жителите. В Бобов дол те са 6,7%, а в Сапарева баня – 5,8%. Новорегистрирани на борсата са 254 души.  Отчита се голям интерес към ваучерите за..

публикувано на 18.04.19 в 14:17