Държавата спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на незаконни къщи в Гърмен

Държавата спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на незаконни къщи в Гърмен, информира Министерството на правосъдието и припомня, че преди две седмици Европейския съд по правата на човека отхвърлил оплакванията на жалбоподателите по делото "Айдаров и други срещу България". 

В жалбата се казва, че семействата Айдарови и Илиеви, български граждани от ромски етнически произход - живеят в кв. "Кремиковци", община Гърмен. Земята, върху която се намира кварталът, е общинска и земеделска. През 2011 г. ДНСК констатира, че постройките, в които живеят жалбоподателите, са незаконни и издава заповеди за премахването им. 

Пред ЕСПЧ жалбоподателите твърдят, че разрушаването на домовете им би представлявало непропорционална намеса в правото им на личен живот, жилище и мирно ползване на техните притежания, както и че не разполагат с ефективно средство за защита. Твърдят също, че предприетите спрямо тях мерки са били дискриминационни и че решението за разрушаване на къщите им противоречи на забраната за нечовешко и унизително отношение. 

Съдът обаче отхвърля жалбите им.

Вижте още

Стабилизира се състоянието на болното от морбили дете в реанимацията на благоевградската болница

В стабилно състояние е детето,което беше преместено от инфекциозното отделение на МБАЛ – Благоевград в реанимация. Това съобщи за Радио Благоевград директорът д-р Огнян Митев. Малкият пациент е с ларингит и температура. В момента е под постоянно наблюдение, но няма място за тревога, обясни д-р Митев. По последни данни от снощи в инфекциозното отделение..

публикувано на 17.02.19 в 14:43

Полицията в Кюстендил продължава издирването на 19-годишен, извършил убийство тази сутрин

Полицията в Кюстендил продължава издирването на 19-годишен, извършил убийство тази сутрин. Това съобщиха на брифинг директорът на Областната дирекция на полицията в Кюстендил комисар Елиан Стамболийски и окръжния прокурор Камелия Стефанова.  При конфликт, възникнал днес около 7,15 часа пред заведение в центъра на Кюстендил, е бил убит 35-годишен..

публикувано на 17.02.19 в 14:38

Православният информационен център в Благоевград отбелязва 10 години от създаването си

Празникът започва с водосвет в 12.00 часа. Ще присъства Неврокопският митрополит Серафим. Децата посещаващи неделното училище са подготвили програма, каза за Радио Благоевград Мирела Кючукова от Православния информационен център.  Православният информационен център на Неврокопска Света митрополия е създаден с благословението на митрополит Натанаил през..

публикувано на 17.02.19 в 10:40

Петима души са ранени, един е починал, след инцидент в кюстендилско заведение тази сутрин

  Скандалът е възникнал между две групи около 7 часа сутринта. Починалият е 35-годишен, останалите са закарани в кюстендилската болница. Нараняванията им са с нож и с други остри предмети, уточниха от полицията. Чути са и изстрели, твърдят хора, живеещи в района.  В резултат на предприетите действия от полицията, които работят за установяването на..

публикувано на 17.02.19 в 09:18

Протест в Благоевград срещу ниските доходи

  С протестно автошествие  благоевградчани ще кажат "Не" на ниския стандарт на живот в България. Участниците в протеста отново ще изразят своето недоволство от високите цени на тока, водата, газа и от ниския стандарт на живота в България. Автошествието  ще премине  по ул. „Славянска”-бул. „Димитър Солунски”-ул. „Александър Стамболийски”-ул. „Джеймс..

публикувано на 17.02.19 в 07:47

Отново слънчево време

Днес ще е предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Дневните температури ще се повишат още малко и максималните ще са между 10 и 15 градуса.

публикувано на 17.02.19 в 07:42

Наградиха победителите в Деветото национално състезание по творческо писане на английски език

На тържествена церемония тази вечер в Американския университет в Благоевград бяха наградени победителите в Деветото национално състезание по творческо писане на английски език. Близо 4 200 ученици от 173 училища в цялата страна участваха в състезанието по творческо писане, което се проведе в края на ноември 2018 година. Участниците се състезаваха в..

обновено на 16.02.19 в 19:44