Държавата спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на незаконни къщи в Гърмен

Държавата спечели дело в Страсбург по жалба за разрушаване на незаконни къщи в Гърмен, информира Министерството на правосъдието и припомня, че преди две седмици Европейския съд по правата на човека отхвърлил оплакванията на жалбоподателите по делото "Айдаров и други срещу България". 

В жалбата се казва, че семействата Айдарови и Илиеви, български граждани от ромски етнически произход - живеят в кв. "Кремиковци", община Гърмен. Земята, върху която се намира кварталът, е общинска и земеделска. През 2011 г. ДНСК констатира, че постройките, в които живеят жалбоподателите, са незаконни и издава заповеди за премахването им. 

Пред ЕСПЧ жалбоподателите твърдят, че разрушаването на домовете им би представлявало непропорционална намеса в правото им на личен живот, жилище и мирно ползване на техните притежания, както и че не разполагат с ефективно средство за защита. Твърдят също, че предприетите спрямо тях мерки са били дискриминационни и че решението за разрушаване на къщите им противоречи на забраната за нечовешко и унизително отношение. 

Съдът обаче отхвърля жалбите им.

Вижте още

Ангелкова: Няма конфликт на интереси в това, че Жирардели е мажоритарен собственик на "Юлен"

Министърът на туризма Николина Ангелкова отрече конфликт на интереси в това, че ски шампионът Марк Жирардели е мажоритарен собственик на "Юлен", а допреди две години е бил посланик на българския туризъм зад граница: "Няма конфликт на интереси, всъщност аз никога не съм знаела, че той е бил собственик на "Юлен", разбрах го в понеделник, първо, второ,..

публикувано на 19.12.18 в 17:42

В Сандански се проведе благотворителен базар в помощ на дете в нужда

Всички детски градини и училища на територията на община Сандански от месец се подготвят и изработват коледни украси, предмети, елхички, сурвачки, картички и всякакви коледни сувенири, които днес бяха подредени на площада в Сандански на благотворителния базар, организиран от община Сандански. Младежи и деца,  празнично пременени като..

публикувано на 19.12.18 в 17:38

Продължават опитите за телефонни измами в Кюстендил

Зачестяват опитите за телефонни измами в Кюстендил в последните дни, съобщиха от ОД на МВР в града. Приети са много сигнали на граждани оплакали се , че телефонни измамници Звънят на домашни  телефони, представят се за полицаи и искат  съдействие от хората, съветват ги да  дадат пари каквито и колкото имат  в домовете си. Ако имат в банка пари..

публикувано на 19.12.18 в 16:50

Правителството отпусна над 10 млн. лв. на общините в Благоевградска област

С постановление на Министерския съвет общините в Благоевградска област получиха допълнителни средства в размер на над 10 млн. лв.  Средствата са отпуснати за извършване на текущи ремонти на улици, подмяна и реконструкция на водопроводи и мостови съоръжения и други приоритетни обекти за 14-те общини в областта. По бюджета на община Банско са..

публикувано на 19.12.18 в 16:06

Правителството обсъжда наемането на международен консултант за договора на "Юлен"

По предложение на екоминистъра Нено Димов, правителството обсъжда възможностите да наеме международен независим консултант, който да анализира концесионния договор на  “Юлен“  и допуснатите в него грешки. Международен консултант ще се търси, след като преди две седмици правителството възложи на Нено Димов да преговаря с "Юлен" АД за промяна на..

публикувано на 19.12.18 в 15:42

Обособяват зони за платено паркиране в Перник в дните на маскарадните игри "Сурва"

Осем зони за платено паркиране ще бъдат обособени в централната градска част на Перник в дните на предстоящия през януари 28-ми международен фестивал на маскарадните игри "Сурва", реши местният Общински съвет. Те ще бъдат действащи в часовия пояс от 8 до 18 часа на 24, 25, 26 и 27 януари. Таксата за паркиране, която определиха..

публикувано на 19.12.18 в 15:27

Втори Коледен турнир по минифутбол в Благоевград

От 21 до 23 декември 2018 г. в зала “Скаптопара“ ще се проведе Вторият благотворителен турнир по минифутбол /мъже/.  Тази година в него ще участват 12 отбора с участието и на професионалисти, и на аматьори. Съставите ще бъдат разпределени в 4 групи, като първите два от всяка ще участват във фазата на елиминациите.  В рамките на надпреварата..

публикувано на 19.12.18 в 14:20