АПИ: Не се извършват строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край Покровник

Не се извършват никакви строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край с. Покровник. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания на медии за напредъка при изграждането на участъка между Благоевград и Крупник и съхранението на археологическите находки.

В отсечката между Благоевград и Крупник се работи в участъците, за които има издадено разрешение за строеж като асфалтови дейности в момента не се правят. В 455-метровия участък с археологическите обекти - от 359+625 до км 360+080, не се извършват никакви строителни работи. АПИ е изготвила задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът е изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство и след като се получи нужното одобрение ще се пристъпи към изготвянето на проекта.

АПИ припомня, че Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.


Вижте още

Министър Димов постави пред сръбския си колега въпроса за екологичното състояние на река Драговищица

Министърът на околната среда и водите Нено Димов се срещна днес с министъра на защитата на околната среда на Република Сърбия Горан Триван. Срещата се състоя в Димитровград, на която двамата обсъдиха теми в сферата на трансграничното опазване на околната среда и водите. Министър Димов постави въпросите за потенциалното замърсяване на трансграничната..

публикувано на 22.01.19 в 17:36

Зала „Скаптопара“ в Благоевград с ново и модерно осветление

Модерно енергоспестяващо осветление е изградено в зала „Скаптопара“ в Благоевград. Поставени са общо 16 нови осветителни тела. Старото осветление не е демонтирано, като то също ще бъде използвано. Процесът на модернизиране в зала „Скаптопара“ продължава. Предстои да бъдат монтирани колонни климатици, както и топла въздушна завеса. В момента..

публикувано на 22.01.19 в 16:40

Потвърдиха диагнозата за смъртта на 5-годишното дете в Благоевград – вирусна пневмония

Петгодишно дете от Благоевград почина в областната болница след тежка вирусна пневмония. Усложненията от грипа са сериозни и се развиват много бързо, предупреждават от Региоанлната здравна инспекция. Петгодишното момченце е било отпаднало и с висока температура, когато е прегледано в неотложния кабинет. Веднага е прието е в областната..

публикувано на 22.01.19 в 16:33

Няма да променят такса смет и данък недвижими имоти в Перник

Размерът на такса смет и данък недвижими имоти за перничани остават непроменени, стана ясно на проведеното днес обществено обсъждане на проекта за изменение и допълнение на Наредбата за определяне размера на местните данъци. За сметосъбиране, сметоизвозване и притежавани имоти гражданите на община Перник ще плащат същите данъци, както и..

публикувано на 22.01.19 в 15:19

Санираха още четири блока в Разлог

Четири блока с повишена енергийна ефективност след успешно изпълнен проект на община Разлог. Днес в град Разлог се проведе заключителна конференция по повод приключване на проект „Повишаване енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Разлог – първа група”. Инж. Красимир Герчев подари на председателите на обновените..

публикувано на 22.01.19 в 14:47

В Дупница изграждат компостираща и сепарираща инсталация за битови отпадъци

7,7 милиона лева ще получи община Дупница за компостираща и сепарираща инсталация за битови отпадъци. Договорът с екоминистерството е подписан в края на миналата година. Срокът му е 24 месеца, а партньори са общините Сапарева баня и Бобов дол.  Инсталациите са част от бъдещото регионално депо за отпадъци край село Джерман. Предстои авансово..

публикувано на 22.01.19 в 13:15

Британското консулство на среща в Банско по време на активния сезон

Дали ще се запази ръстът на британските туристи в Банско след Брекзит, бе обсъждано по време на работна среща в Банско, проведена по инициатива на Британското посолство в България.  Под домакинството на заместник-кмета Асен Кирицов, в срещата взеха участие британският вицеконсул в страната Теодора Манева, заместник-началникът на РУ Банско,..

публикувано на 22.01.19 в 13:08