АПИ: Не се извършват строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край Покровник

Не се извършват никакви строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край с. Покровник. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания на медии за напредъка при изграждането на участъка между Благоевград и Крупник и съхранението на археологическите находки.

В отсечката между Благоевград и Крупник се работи в участъците, за които има издадено разрешение за строеж като асфалтови дейности в момента не се правят. В 455-метровия участък с археологическите обекти - от 359+625 до км 360+080, не се извършват никакви строителни работи. АПИ е изготвила задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът е изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство и след като се получи нужното одобрение ще се пристъпи към изготвянето на проекта.

АПИ припомня, че Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.


Вижте още

Отборът на Езиковата гимназия е победителят в 20-то районно състезание на МПО „Млад огнеборец“ в Кюстендил

   В оспорваната надпревара се включиха 100 ученика в 10 отбора от училища в града.  В оспорвана надпревара участниците мериха сили в 2 дисциплини – бойно разгръщане на състезателна пътека и 400 метра щафетно бягане с препятствия. Състезанието откри началникът на РСПБЗН – Кюстендил, Симеон Симеонов. Той поздрави участниците за постоянството и..

публикувано на 25.04.19 в 15:36

Броят на безработните в Кюстендил към края на март е 2410

 Равнището на безработица - 9,1 процента съобщиха от местната дирекция "Бюро по труда". За община Трекляно безработицата е 11,7 процента, за Невестино - 14,1 на сто, а за Кюстендил - 8,9 на сто.  От общият брой на безработните преобладават тези без специалност и професия - 1360. 216 е броят на безработните с висше образование, а хората с начално..

публикувано на 25.04.19 в 15:15

Кои цветя имат лечебни свойства и при какви проблеми помагат? Вижте кой спечели награда с отговор на този въпрос

Кои цветя имат лечебни свойства и при какви проблеми помагат?  🌺 🌼 Това бе въпросът в седмичната ни игра във Фейсбук. Наградата бе  ваучер за процедура от Консултативно-терапевтични центрове "Живот без болка".  Още няколко стъпки бяха необходими за участие за наградата: 🐾  да харесате страницата на Радио Благоевград; 🐾  да харесате снимката;  🐾  и..

публикувано на 25.04.19 в 14:33

ЮЗДП подпомага възрастни хора от община Рила

За четвърта поредна година Югозападното държавно предприятие се включва в националната кампания „Великден за всеки”. Тази година с 5000 лева ще бъдат подпомогнати възрастни хора в община Рила, реши Управителният съвет на ЮЗДП. В предишните три издания на кампанията предприятието дари средства в помощ на пенсионери от общините Перник,..

публикувано на 25.04.19 в 14:18

Министър Петков в Перник: Има стъпки за увеличаване на заплатите в социалната сфера

Министерството на труда и социалната политика настоява в бюджетната процедура за 2020 година да има по-съществено увеличаване на разходните стандарти за социални услуги, особено за резидентната грижа, която е 24-часова, заяви в Перник министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По думите на министъра така ще се осигури едно..

публикувано на 25.04.19 в 13:17

Консултации за хора с увреждания

Среща на тема „Новите закони за хората с увреждания и тяхното прилагане” бе организирана в Благоевград от Регионалните структури на Национално представените организации на и за хората с увреждания. Присъстващите бяха консултирани от Емилия Халилова, началник-отдел в Дирекция „Социално подпомагане“ Благоевград. Тя коментира новите моменти в Закона за..

публикувано на 25.04.19 в 12:10

Сърце за събиране на пластмасови капачки и в Гоце Делчев

На Велики четвъртък, Гоце Делчев се сдоби със своето първо сърце за събиране на пластмасови капачки. Сърцето е изработено и дарено от Андон Балтаджиев на Сдружение „Да дарим надежда в Гоце Делчев". Ключовете символично бяха връчени от Андон Балтаджиев на представителите на сдружението Елена Малева и Ваня Мечева-Джамбазова, в присъствието на..

публикувано на 25.04.19 в 12:00