АПИ: Не се извършват строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край Покровник

Не се извършват никакви строителни работи на АМ „Струма“ в участъка с археологическите обекти край с. Покровник. Агенция „Пътна инфраструктура“ прави това уточнение по повод запитвания на медии за напредъка при изграждането на участъка между Благоевград и Крупник и съхранението на археологическите находки.

В отсечката между Благоевград и Крупник се работи в участъците, за които има издадено разрешение за строеж като асфалтови дейности в момента не се правят. В 455-метровия участък с археологическите обекти - от 359+625 до км 360+080, не се извършват никакви строителни работи. АПИ е изготвила задание на проект за преместване и теренна консервация на археологическите обекти, които имат експозиционна стойност. Документът е изпратен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство и след като се получи нужното одобрение ще се пристъпи към изготвянето на проекта.

АПИ припомня, че Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности издаде указание за преместване на римската фамилна гробница и раннохристянската църква, а на място да бъдат запазени частите от римската вила и баня, които са извън трасето на магистралата.


Вижте още

Eксперти от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил проведоха обучение с ученици

Експерти от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил, проведоха обучение с ученици 5-6 клас от Основно училище "Христо Ботев" града. Темата на заниманията беше "Да научим за гората".  Проявата се организират от регионалната дирекция с цел да бъдат правени по-масови обучения с подрастващото поколение посветени на горите и лесовъдската професия. „ Ще..

публикувано на 14.11.18 в 17:20

Общественият посредник доц. д-р Валентин Василев направи дарение от книги на ЮЗУ „Неофит Рилски“

   Общественият посредник на Благоевград доц. д-р Валентин Василев направи дарение на лична специализирана литература в полза на Университетската библиотека на ЮЗУ „Н.Рилски“. Той дари 95 книги и 21 периодични издания в областта на публична администрация, право, обществено управление и икономика. С направеното дарение доц. д-р Василев се надява..

публикувано на 14.11.18 в 17:09

Николай Ненчев: България - авиационен лидер на Балканите

България може да се превърне в авиационен лидер на Балканите с най-добрата летателна изтребителна техника. Така бившият министър на отбраната, Николай Ненчев, коментира в Благоевград предложението на САЩ за продажба на военни самолети от тип Ф 16. Според Ненчев това е пътят, по който трябва да се обновява българската армия. Той е на обиколка в..

публикувано на 14.11.18 в 16:09
Асен Босев

С „Детско утро” в Регионална библиотека „Димитър Талев” честваха писателя Асен Босев

Асен Босев е роден на 22 ноември 1913 г. В посветеното му „Детско утро” в Регионалната библиотека в Благоевград, участващите ученици от IV клас на II-ро Основно училище „Д. Благоев“ бяха подготвили и рецитираха откъси от най-популярните книги на Асен Босев, сред които „Книжко моя сладкодумна” и „Не правете като тях, за да не станете за смях”. Сред..

публикувано на 14.11.18 в 15:41

Започна изграждането на светофарна уредба на улица „Славянска“ в Благоевград

Започна изграждането на светофар при кръстовището на улиците „Славянска“, „Дойран“ и „Александър фон Хумболт“ в Благоевград.   С монтирането на светлинната уредба ще бъде регулирано движението на моторни-превозни средства и ще бъде улеснено преминаването на пешеходци по една от най-натоварените артерии в града.  В края на миналата година,..

публикувано на 14.11.18 в 15:33

Представители на СЗО с лекция пред ЮЗУ студенти и преподаватели

Ръководителят на българския офис на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила и доц. Михаил Околийски - експерт в офиса на СЗО у нас, днес изнесоха лекция пред студенти и преподаватели на тема: “Как СЗО допринася за подобряване здравето на хората в България“.  Пред академичната публика д-р Сила посочи, че сред големите..

публикувано на 14.11.18 в 15:06

Затруднено е движението на автомобили в участъка на пътя Симитли - село Градево

Движението в района се осъществява само в една лента. Тир е аварирал на пътя. Има разпилени  каси с бира.  На две места в област Благоевград шофьорите трябва да са изключително внимателни. Това казаха от Областно пътното управление - Благоевград.  От тази сутрин се прави маркировка на пътя Разлог - Симитли. Служителите на ОПУ- Благоевград ще..

публикувано на 14.11.18 в 14:46