Постановлението за създаване на Държавна агенция за пътна безопасност е публикувано за обществено обсъждане

Основната цел на Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2011-2020 г. е значително намаляване на броя на загиналите и ранените при пътнотранспортни произшествия.

Държавната агенция за пътна безопасност към Администрацията на Министерския съвет ще разработва, координира и контролира провеждането на политиката по пътна безопасност в България, като се предвижда да поеме част от контролните функции на различните институции, между които е споделена отговорността за пътната безопасност към настоящия момент.  Специализираното звено ще събира обективни данни и ще осъществява постоянен мониторинг на постигнатите резултати и ефективността на предприетите мерки, като наред с това ще организира и провежда научноизследователска дейност, информационни и образователни кампании, както и ще извършва консултации с гражданското общество, бизнеса, академичните и научни среди.

Предстои да бъде извършен задълбочен анализ с оглед хоризонталния характер на политиката за пътна безопасност и обществената й значимост преди да се пристъпи към промени в законодателството.

Със създаването на агенцията се цели отстраняване на основните недостатъци на досегашния модел на провеждане на политиката по пътна безопасност, а именно недостатъчно взаимодействие и координация между институциите, недостатъчна синхронизация на данните и липса на системен анализ на причините за пътнотранспортните произшествия и ефекта от въведените мерки, недостатъчно взаимодействие с обществото, бизнеса и научните среди.

Структурирането на агенцията ще бъде извършено с компенсирани промени в рамките на общата численост на администрацията.


Вижте още

Eксперти от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил проведоха обучение с ученици

Експерти от Регионалната дирекция по горите в Кюстендил, проведоха обучение с ученици 5-6 клас от Основно училище "Христо Ботев" града. Темата на заниманията беше "Да научим за гората".  Проявата се организират от регионалната дирекция с цел да бъдат правени по-масови обучения с подрастващото поколение посветени на горите и лесовъдската професия. „ Ще..

публикувано на 14.11.18 в 17:20

Общественият посредник доц. д-р Валентин Василев направи дарение от книги на ЮЗУ „Неофит Рилски“

   Общественият посредник на Благоевград доц. д-р Валентин Василев направи дарение на лична специализирана литература в полза на Университетската библиотека на ЮЗУ „Н.Рилски“. Той дари 95 книги и 21 периодични издания в областта на публична администрация, право, обществено управление и икономика. С направеното дарение доц. д-р Василев се надява..

публикувано на 14.11.18 в 17:09

Николай Ненчев: България - авиационен лидер на Балканите

България може да се превърне в авиационен лидер на Балканите с най-добрата летателна изтребителна техника. Така бившият министър на отбраната, Николай Ненчев, коментира в Благоевград предложението на САЩ за продажба на военни самолети от тип Ф 16. Според Ненчев това е пътят, по който трябва да се обновява българската армия. Той е на обиколка в..

публикувано на 14.11.18 в 16:09
Асен Босев

С „Детско утро” в Регионална библиотека „Димитър Талев” честваха писателя Асен Босев

Асен Босев е роден на 22 ноември 1913 г. В посветеното му „Детско утро” в Регионалната библиотека в Благоевград, участващите ученици от IV клас на II-ро Основно училище „Д. Благоев“ бяха подготвили и рецитираха откъси от най-популярните книги на Асен Босев, сред които „Книжко моя сладкодумна” и „Не правете като тях, за да не станете за смях”. Сред..

публикувано на 14.11.18 в 15:41

Започна изграждането на светофарна уредба на улица „Славянска“ в Благоевград

Започна изграждането на светофар при кръстовището на улиците „Славянска“, „Дойран“ и „Александър фон Хумболт“ в Благоевград.   С монтирането на светлинната уредба ще бъде регулирано движението на моторни-превозни средства и ще бъде улеснено преминаването на пешеходци по една от най-натоварените артерии в града.  В края на миналата година,..

публикувано на 14.11.18 в 15:33

Представители на СЗО с лекция пред ЮЗУ студенти и преподаватели

Ръководителят на българския офис на Световната здравна организация в България д-р Скендер Сила и доц. Михаил Околийски - експерт в офиса на СЗО у нас, днес изнесоха лекция пред студенти и преподаватели на тема: “Как СЗО допринася за подобряване здравето на хората в България“.  Пред академичната публика д-р Сила посочи, че сред големите..

публикувано на 14.11.18 в 15:06

Затруднено е движението на автомобили в участъка на пътя Симитли - село Градево

Движението в района се осъществява само в една лента. Тир е аварирал на пътя. Има разпилени  каси с бира.  На две места в област Благоевград шофьорите трябва да са изключително внимателни. Това казаха от Областно пътното управление - Благоевград.  От тази сутрин се прави маркировка на пътя Разлог - Симитли. Служителите на ОПУ- Благоевград ще..

публикувано на 14.11.18 в 14:46