Постановлението за създаване на Държавна агенция за пътна безопасност е публикувано за обществено обсъждане

Основната цел на Националната стратегия за подобряване на безопасността на движението по пътищата на Република България за периода 2011-2020 г. е значително намаляване на броя на загиналите и ранените при пътнотранспортни произшествия.

Държавната агенция за пътна безопасност към Администрацията на Министерския съвет ще разработва, координира и контролира провеждането на политиката по пътна безопасност в България, като се предвижда да поеме част от контролните функции на различните институции, между които е споделена отговорността за пътната безопасност към настоящия момент.  Специализираното звено ще събира обективни данни и ще осъществява постоянен мониторинг на постигнатите резултати и ефективността на предприетите мерки, като наред с това ще организира и провежда научноизследователска дейност, информационни и образователни кампании, както и ще извършва консултации с гражданското общество, бизнеса, академичните и научни среди.

Предстои да бъде извършен задълбочен анализ с оглед хоризонталния характер на политиката за пътна безопасност и обществената й значимост преди да се пристъпи към промени в законодателството.

Със създаването на агенцията се цели отстраняване на основните недостатъци на досегашния модел на провеждане на политиката по пътна безопасност, а именно недостатъчно взаимодействие и координация между институциите, недостатъчна синхронизация на данните и липса на системен анализ на причините за пътнотранспортните произшествия и ефекта от въведените мерки, недостатъчно взаимодействие с обществото, бизнеса и научните среди.

Структурирането на агенцията ще бъде извършено с компенсирани промени в рамките на общата численост на администрацията.


Вижте още

Дирекцията на парк „Пирин“ почисти подходите към защитената територия

За поредна година Дирекция „Национален парк Пирин“ организира почистване на защитената територия като част от инициативите за отбелязване на Световния ден на Земята – 22 април. П аркови експерти и охранители излязоха да почистят подходите към националния парк и местата за отдих в ниската част на планината.  На територията на петте паркови района бяха..

публикувано на 21.04.19 в 09:53

Цветница е!

Днес православната църква почита един от големите християнски празници - Вход Господен в Йерусалим. Няколко дни преди Своята кръстна смърт, Иисус Христос влязъл тържествено в свещения град. Посрещнало го многолюдно множество с радостни викове и развети палмови клонки след като възкресил Лазар предния ден.  У нас празникът е известен като Цветница или..

публикувано на 21.04.19 в 07:51

Предстоящи събития - 21 април

Днес ще се състои ритуал по полагане на цветя на паметника на Георги Измирлиев в Благоевград.Поводът 168 години от рождението на героя. Церемонията ще е на площад "Георги Измирлиев" от 11.00 часа.  Паметник на възрожденеца ктитор и борец за национално освобождение Константин Чорбаджигошев се открива в 11.00 часа, в двора на църквата..

публикувано на 21.04.19 в 07:47

Променлива облачност с температури до 18 градуса

Днес облачността над страната ще бъде променлива и на отделни места, главно в източните райони ще превали слаб дъжд. Максимални температури предимно между 13° и 18°, в София около 15°. Над планините ще има променлива облачност, на отделни места със слаби превалявания от дъжд, над 1800 метра от сняг. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър...

публикувано на 21.04.19 в 07:45

Септември/Симитли/-с инфарктна победа над Рилски спортист!

В динамичен и пълен с обрати мач от 28-я кръг на Югозападната футболна лига като домакин Септември/Симитли/ победи трудно коравия отбор на Рилски спортист/Самоков/ с 2:1.Домакините пропиляха 4-5 стопроцентови голови положения през първото полувреме,но успяха да отбележат само един гол в 26-та минута-дело на любимеца на местната публика..

публикувано на 20.04.19 в 19:44

Рекорден брой участници в Националния ученически празник "За хляба наш..."

Над 1000 деца от цялата страна се включиха в тазгодишното 21-во издание на Националния ученически празник "За хляба наш..."  В рамките на два дни чрез рисунки, макети и ръчно направени обредни пити, децата представиха пътя на хляба от нивата до трапезата. Участниците се състезаваха в категории: "Есе", "Разказ", "Рисунка", "Приложно..

публикувано на 20.04.19 в 18:42

Деца, учители и родители обособиха цветни алеи в двора на ДГ №10 в Благоевград

Деца, учители и родители обособиха цветни алеи в двора на ДГ №10 Децата от II група на ДГ №10, заедно със своите учители г-жа Георгиева и г-жа Смилкова и родителите си, засадиха цветя в двора на детското заведение. Инициативата, която бе организирана ден преди християнския празник Цветница, имаше за цел да научи малчуганите на..

публикувано на 20.04.19 в 17:16