Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу високите цени на горивата

Протестното шествие в Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

В 50 града на страната днес се очаква да се проведат протестни автошествия срещу високите цени на горивата, гласи информация на Националния координационен съвет на протестиращите. Гражданите ще изразят своето недоволство и срещу увеличените данъци на старите автомобили и подготвеното поскъпване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Очаква се да бъдат затворени участъци от автомагистралите "Тракия" и "Хемус", главни пътища и гранични пунктове.

В Благоевград автошествието ще премине през града, а след това протестиращите ще блокират главен път Е-79 след тунел "Железница". Протектиращите се събират в 11.30 часа на паркинта пред Югозападния университет.

От 14.00 часа започва протестът в Кюстендил. Протестното автошествие ще премине под наслов "Не на безобразията в България".

В Пазарджик протестиращите ще се съберат в 9 часа на паркинга на парк "Стадиона". В рамките на един час те ще протестират на място не само срещу високите цени на горивата, но и срещу ниските доходи на българите. В 10.00 часа автоколоната ще потегли към Пловдив, където участниците ще се включат към организираното от 11.00 часа автошествие там под наслов "Съединението прави силата". По данни на полицията автоколоната ще се придвижи по стария път Пазарджик-Пловдив, така че се очаква затрудняване на движението в този участък в интервала между 10.00 и 11.00 часа. В Пловдив автомобилното шествие ще бъде и в подкрепа на майките на деца с увреждания. То ще премине по булевардите "България", "Васил Априлов", "Шести септември", "Източен" и "Христо Ботев".

В Сливен протестът ще започне в 11.00 часа от "Дамарски мост". В Ямбол в същия час към протестиращите се очаква да се присъединят и таксиметрови шофьори.

Русе също ще се включи в протестите. Там те ще започнат в 11.00 часа. Недоволните в Габрово няма да излязат с колите си, а ще се съберат пред спортната зала в града в 12.00 часа.

Във Враца се организира автошествие под наслов "Смяна на системата". Протестът е срещу нарастващите цени на горивата, тока, парното, водата и стоките от първа необходимост. Колоната от автомобили ще тръгне от центъра на града и ще премине по важни главни улици.

Очаква се протестът да завърши към 15 ч. с блокада на международния път Е-79 на изхода на Враца по посока към Мездра.

На пореден протест срещу високите цени на горивата се събират и в Бургас. Шествието ще започне в 11.00 ч. и ще тръгне от паркинга на търговския обект на изхода от града към автомагистрала "Тракия".

В София протестът ще премине като пешеходно шествие от площад "Батенберг" до паметника на Васил Левски. Организаторите предупреждават, че по маршрута на шествието за кратко ще бъде спирано движението. Протестиращите се събират в 14.00 ч. на площад "Батенберг". Там ще обявят своите искания, след което ще потеглят в пешеходно шествие по маршрута площад "Батенберг"- бул. "Александър Дондуков" - паметника Васил Левски и по улиците "Оборище" и "Георги Раковски" ще се върнат отново до площада, съобщи за "Хоризонт" Борислав Райчев - един от организаторите на протеста.

Трети протест срещу високите цени на горивата ще се проведе в Стара Загора днес от 11.00 часа. Сборен пункт на протестиращите е затворената заради ремонт част на бул. "Патриарх Евтимий" между улиците "Христо Ботев" и "Братя Жекови". С автомобили те ще се придвижат до паркинга на езеро Загорка, откъдето ще тръгнат пеша по пътя за Казанлък. Ще затворят двете платна за движение, а когато стигнат възела на Околовръстния път, ще се върнат обратно до паркинга на езерото. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Музикалнен спектакъл „Споделено с приятели“ в концертното студио на Радио Благоевград

Радио Благоевград и ТВ Родина представиха тази вечер музикалния спектакъл „Споделено с приятели“. Съвместната инициатива се проведе в Концертно студио на Радио Благоевград и събра на едно място десетки любими изпълнители от Пиринския край.  Началото на концерта постави директорът на Радио Благоевград Рина Далева. Непреходни музикални изпълнения..

публикувано на 16.04.24 в 19:47

Изкуственият интелект в ЮЗУ

Подготвени ли сме за навлизането на изкуствения интелект в различни социални и икономически сфери от живота ни. Да се страхуваме ли от дигиталния свят и какво е предимството на високите технологии – това бяха част от темите, които разискваха студенти и преподаватели от Стопанския факултет на ЮЗУ. "Изкуственият интелект е все по-напредваща..

публикувано на 16.04.24 в 16:10

Министърът на земеделието е подал оставка

Министърът на земеделието Кирил Вътев е подал оставка, потвърдиха за "Хоризонт" от Министерския съвет.  Вътев беше един от четиримата министри на редовното правителство на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, които запазиха постовете си и в служебния кабинет.  Пребиваването му в министерството на земеделието до момента е свързано с редица законодателни инициативи, които..

публикувано на 16.04.24 в 16:06

Дни на иновациите в образованието в Благоевград

Дни на иновациите в образованието започнаха в Благоевград. Организатори на събитието са Центърът за творческо обучение и Община Благоевград.  Първият модул е насочен към директори и учители на детски градини от цялата област. Те ще бъдат запознати с актуална информация за новите технологии, методи и форми на преподаване. Семинарът в зала „22..

публикувано на 16.04.24 в 15:32

Кметът Методи Байкушев обяви 2 май за неучебен ден в Благоевград

Кметът на Благоевград Методи Байкушев издаде заповед, с която обяви 2 май 2024 г. за неучебен ден на територията на областния център.  Определеният за почивен ден се пада между 1 май, когато отбелязваме Ден на труда и 3 май, когато тази година според православния календар е Разпети петък.  По този начин учениците ще почиват шест дни (от 1 до 6 май,..

публикувано на 16.04.24 в 15:23

Над 9000 лева събраха за Теди на концерт в Благоевград

9177.60 лв. и 50 евро е събраната сума в подкрепа на Теди. Децата на Благоевград танцуваха и пяха в подкрепа на 9-годишното момиче. Благотворителният концерт-спектакъл се състоя в зала „Пейо Яворов“, където повече от два часа публиката не спря да аплодира децата с големи сърца от Балетна школа „Релеве“, Център за танци „Влахов“, "Денс Студио..

публикувано на 16.04.24 в 14:28

Артисти от "Клоуни без граници" забавляваха хора в риск от Кюстендил

Артисти от германската организация "Клоуни без граници" посетиха и забавляваха обитателите на Центровете от семеен тип "Сияние" и Центъра за социална рехабилитация и интеграция "Синева". Клоуните изнесоха две представления пред близо 50 младежи с увреждания. "Клоуни без граници" е международна неправителствена организация, състояща се от..

публикувано на 16.04.24 в 13:52