Училище на бъдещето и иновациите

Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в град Гоце Делчев е училище с традиция. Това учебно заведение след 24 месеца ще навърши 100 години от създаването си, но доказва, че може да бъде мечтаното и искано училище на бъдещето.

  Може би в това училище гимназистите не си тръгват при звука на последния звънец. Причините за изброяване са много. Тук дори има звънчева система, а учениците сами избират мелодията, с която звънецът да ги приканва за междучасия и влизане в час. В сградата има обособен уютен кът за общуване и приятно прекарване на свободното време. 

  Училището е и пример как вътрешното пространство в една учебна сграда може да бъде гостоприемна среда за учениците.  Възпитаниците на Неврокопската гимназия ползват и максимално най-добрия интернет и безплатен Wi-Fi в цялата сграда, казва директорът Елка Божикова.

Снимка           Снимка

 На всеки етаж от сградата се представят интересни и любопитни  факти за училището, но всичко е превърнато в една постоянна експозиция, разказваща с документи и снимки за първите учители, завършилите ученици, запазените униформи до писмата на сърцатите дарители.

Снимка              Снимка

 Особена гордост за училището е мултифункционалният център по природни науки и математика. Това е мястото, в което учениците правят  важните стъпки в науката, технологията и иновациите, преди големия скок в бъдещето.


Вижте още
Методи Чимев

Започна рехабилитацията на пътя Дупница – Самоков

Това е последната пътна отсечка, която свързва Дупница със съседен град, която все още не е ремонтирана и в момента създава немалко проблеми на пътуващите. Тя отдавна влизаше и след това излизаше от плановете на пътната агенция за ремонт, но важността на пътя – свързващ Граничния пункт Гюешево на границата със Северна Македония с автомагистрала..

публикувано на 19.04.19 в 16:14
Донка Байкова

Проф. Донка Байкова: Червената и жълта боя за яйца алергизират

Великденските празници са все по-близо, а консумацията на яйца, козунаци и агнешко месо в празничните дни изправя на изпитание физическото ни състояние. В интервю за предаването Днес на Радио Благоевград, проф. Донка Байкова - специалист по хранене и диететика, предупреди за опасностите които крият боите за боядисване на яйца...

публикувано на 19.04.19 в 16:00

Природните науки в училище

Второ ОУ „Димитър Благоев“ - Благоевград бе домакин на публична междуинституционална и междуучилищна изява на занимания по интереси по природни науки.  Освен ученици от първи и трети клас на Второ училище, в проявата взеха участие шестокласници от Единайсто ОУ „Христо Ботев“. Събитието бе съвместна инициатива с Община Благоевград – това съобщи..

публикувано на 19.04.19 в 10:54

Забранява се уловът на риба в размножителния период

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба в размножителния период. Сроковете са посочени в Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и се отнасят до улова на риба в рибностопанските обекти по чл. 3, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за рибарството и аквакултурите, съобщават от Пресцентъра на Изпълнителна агенция по..

публикувано на 18.04.19 в 11:26

Проф. д.ф.н. Цочо Бояджиев: Фотографията отвори очите ми за красотата на този свят

Именитият български философ проф. дфн Цочо Бояджиев откри самостоятелна фотографска изложба в ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград.  Авторът съчетава в себе си задълбочените познания по антична и средновековна култура и философия, фотографията, поезията и преводите-проф. Бояджиев е един от най-добрите преводачи на антични и средновековни автори. „..

публикувано на 17.04.19 в 14:40

Акад. П. Иванов: Сериозни финансови ресурси за борба с демографската криза

Населението в България ще падне под 6 млн. души през 2040 г, прогнозата бе направена от специалисти в БАН в края на миналата година. Според учените една от основните причини населението да се топи с такава скорост е миграцията. От БАН прогнозират, че през периода 2030 – 2035 г. броят на населението на възраст 40 – 65 години рязко ще..

публикувано на 17.04.19 в 11:14
Костадин Паскалев

Костадин Паскалев: Държавата се отказа да проследи приватизационния процес на „Булгартабак“

Изборът на кандидатската листа на БСП за предстоящите европейски избори се отнася не толкова до конкретни личности, а до перспективата за развитие на БСП в рамките на Партията на европейските социалисти. Това каза в следобедния блок на Радио Благоевград на 16 април, бившият кмет на Благоевград Костадин Паскалев, в качеството му член на..

публикувано на 17.04.19 в 11:10