Училище на бъдещето и иновациите

Природо-математическата гимназия „Яне Сандански“ в град Гоце Делчев е училище с традиция. Това учебно заведение след 24 месеца ще навърши 100 години от създаването си, но доказва, че може да бъде мечтаното и искано училище на бъдещето.

  Може би в това училище гимназистите не си тръгват при звука на последния звънец. Причините за изброяване са много. Тук дори има звънчева система, а учениците сами избират мелодията, с която звънецът да ги приканва за междучасия и влизане в час. В сградата има обособен уютен кът за общуване и приятно прекарване на свободното време. 

  Училището е и пример как вътрешното пространство в една учебна сграда може да бъде гостоприемна среда за учениците.  Възпитаниците на Неврокопската гимназия ползват и максимално най-добрия интернет и безплатен Wi-Fi в цялата сграда, казва директорът Елка Божикова.

Снимка           Снимка

 На всеки етаж от сградата се представят интересни и любопитни  факти за училището, но всичко е превърнато в една постоянна експозиция, разказваща с документи и снимки за първите учители, завършилите ученици, запазените униформи до писмата на сърцатите дарители.

Снимка              Снимка

 Особена гордост за училището е мултифункционалният център по природни науки и математика. Това е мястото, в което учениците правят  важните стъпки в науката, технологията и иновациите, преди големия скок в бъдещето.


Вижте още

Началник на РУО - Благоевград Ивайло Златанов: Трябва да се спазват правилата за прием в първи клас

В началото на тази година Общинския т съвет в Благоевград прие Системата за прием в първи клас на общински училища. За осъществяването на приема в първи клас за всяко населено място с повече от едно училище общините  разработват такава Система , поясни за Радио Благоевград началникът на РУО- Благоевград и председател на Комисията по..

публикувано на 19.06.19 в 16:30

За учителя – с любов

Около 80 хиляди учители работят в момента в средното образование на българските училища. Преди двайсетина години техният брой е бил 120 хил. Средната възраст на преподавателите е около 55 години. В предучилищното образование тя е малко по-висока. Изключително нисък е процентът на учителите до 30-годишна възраст. Говорим си за политика, за..

публикувано на 19.06.19 в 10:15
 Д-р Валерия Матеева

Д-р Валерия Матеева: Слънчевото изгаряне е най-голямото предизвикателство за кожата през лятото

Лятото поставя пред човешката кожа някои предизвикателства.  Хормонът на щастието се синтезира най-много, когато сме на слънце - това е времето, в което очакваме отпуските, релакса като цяло. В този контекст кожата ни е  поставена на изпитанието да бъде изложена на слънце. „Тогава освен изсушаването, до което неминуемо води слънчевата..

публикувано на 18.06.19 в 15:26

Преглеждат безплатно пушачи в Благоевград

Националната асоциация за профилактика на белодробните болести, Министерството на здравеопазването и Института за здравно образование провеждат кампания за безплатно изследване на пушачи. Мотото на кампанията е „Спри сега – за по-добро здраве утре!“, а част от нея е  Благоевград. „Прегледите ще се извършат на 21 юни/петък/, като на двора в..

публикувано на 18.06.19 в 13:38

Местят скулптурната композиция „Движение“ в Благоевград

Днес, след 17 ч., започва преместването на скулптурната композиция „Движение“, която се намира в площадното пространство между сградите на Регионалната здравна инспекция, Драматичния театър „Никола Вапцаров“ и Американския университет в Благоевград. Такова е желанието на автора Павел Койчев, който заедно с медийния експерт Георги Лозанов и със..

публикувано на 17.06.19 в 17:00

Лятна академия на открито в Благоевград

Малчуганите се включват в безплатните занимания по музика, танци, изобразително изкуство, декоративно приложно изкуство, керамика, стъклопис, техническото конструиране и моделиране, мода и дизайн без предварително записване.  Академията на открито на Центъра за личностно  и творческо развитие на децата на Благоевград, се провежда всеки..

публикувано на 17.06.19 в 13:15

Цвети Радойчева с песента „Изчезни“ казва не „Не!“ на насилието над жени

Талантливата Цвети Радойчева представи в ефира на Радио Благоевград най-новата си авторска песен „Изчезни“ – най-добрата поп песен в третото издание на BG Music Festival, който се проведе в Сандански. Песента „Изчезни“е по музика на Цвети Радойчева, текстът е на Петър Москов, аранжимент - Алекс Нушев. Цвети Радойчева се открои на сцената с..

публикувано на 16.06.19 в 13:57