Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Разлог се състоя обществено обсъждане на ОВОС на преносен газопровод

Днес в Разлог се състоя обществено обсъждане на доклад за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционно предложение „Преносен газопровод до Разлог и Банско“. На срещата присъстваха инж. Красимир Герчев - кмет на Община Разлог, представител на възложителя „Булгартрансгаз“ ЕАД, екипът, изготвил доклада, жители на двете населени места. Общественото обсъждане е част от процедурата по оценка на въздействието върху околната среда, която приключва с решение на Висшия експертен екологичен съвет при Министерството на околната среда и водите.

Проектът се финансира от възложителя и съфинансира по европейски проект. Крайният срок за реализация му е 2020 г. На срещата бяха представени още алтернативните трасета, както и минимизирането и предотвратяването на въздействието върху околната среда. Чрез реализирането на проекта ще се подобри качеството на атмосферния въздух, освен това масовото използване на природния газ ще има благоприятен ефект върху климата, поради факта, че се намаляват емисиите на вредни вещества и парникови газове. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кюстендил ще глобяват паркиралите в зелени площи

Водачите на моторни превозни средства, паркиращи в зелените площи в Кюстендил ще бъдат санкционирани. Това ще стане след анализиране и промяна на нормативната уредба, съобщи на днешната сесия на Общинския съвет кметът на града Огнян Атанасов. Идеята на общинската управа е на нарушителите да се налагат глоби, а самите собственици ще могат да си..

публикувано на 25.04.24 в 18:06

Среща по повод черешовата кампания в Кюстендил

Среща с производителите на череши организира общината в Кюстендил. Срещата ще се състои утре, от 13:00 часа, в общината в Кюстендил. В нея за участие са поканени производители на череши и представители на фирми, които изкупуват и преработват плодовете. Тема на работната среща е предстоящата кампания в община Кюстендил. В дискусията ще вземат участие..

публикувано на 25.04.24 в 15:39

12 общински съветници от Благоевград искат и референдум на 9 юни

12 общински съветници са внесли подписка в края на работния ден вчера с искане за включване на извънредна точка в дневния ред  на утрешното редовно заседание на местния парламент, за свикване на референдум, относно предложението на община Благоевград за поемането на дългосрочен дълг в размер на 14.5 милиона лева.    Предложението на..

публикувано на 25.04.24 в 15:14

Модерната търговия и развитието на местните общности

На над 1 800 лв. възлиза средната работна заплата на наетите в големите търговски вериги и обекти на територията на Югозападна България, които са членове на Сдружението за модерна търговия в България. Инвестициите, които са реализирани от страна на тези компании, възлизат на над 300 млн. лв. Това сочи докладът, изготвен от Института..

публикувано на 25.04.24 в 14:13

СЗО: Употребата на алкохол и е-цигари сред младежите е "тревожна"

Широкоразпространената употреба на алкохол и електронни цигари сред подрастващите е "тревожна", според  доклад , публикуван днес от Световната здравна организация, която препоръчва мерки за ограничаване на достъпа, предаде АФП. Базиран на проучване на данни за 280 000 младежи на възраст 11, 13 и 15 г. в 44 държави - Европа, Централна Азия и Канада, СЗО..

публикувано на 25.04.24 в 13:54

Кампания за безопасност на движението по пътищата в Радомир

Кампания, посветена на безопасността на движение по пътищата, започна в община Радомир. Тя е под наслов „Аз съм тук! Пази живота!“. Основната цел на кампанията е да възпита социално-отговорна култура на поведение на пътя сред учениците като участници в движението от една страна, а от друга - да се фокусира вниманието на обществото по тази важна тема. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:26

Благотворителен базар за Великден в Перник

Благотворителен базар за Великден е подреден в Съдебната палата в Перник. В него със сувенири, посветени на Цветница и Възкресение Христово, участват хора с увреждания. Базарът е по покана на председателя на Административен съд Перник Ивайло Иванов. Организатор е социалното предприятие „Направено с любов” към едноименното сдружение. Освен, че могат да..

публикувано на 25.04.24 в 11:38