Започна почистването на нерегламентираното сметище край гърменското село БалдевоНерегламентираното сметище край гърменското село Балдево, за което сигнализира Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев, ще бъде почистено-това стана ясно след проверката на РИОСВ-Благоевград и обещанието на кмета на община Гърмен Минка Капитанова. Проблемът стана медийно достояние след подаден сигнал и в Радио Благоевград от г-н Попов, който е сезирал и контролния орган. 

 „Сметището се намира в частен имот, в земеделска земя, която попада и в „Натура 2000“, в близост до река Места и е предпоставка за реални екологични проблеми както за местните хора, така и за природата“ - категоричен е Димитър Попов.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова, коментира за Радио Благоевград, че това не е единственото нерегламентирано сметище в общината и отговорността за него е както на местната власт, така и на самия собственик, който засега остава неизвестен. „През годините, общината е почиствала неведнъж това сметище и ще го направим отново“-обеща Капитанова, която апелира местните хора да бъдат по-отговорни и да изхвърлят своите отпадъци, на регламентираните затова места.

Снимка         Снимка

След направената проверка от РИОСВ-Благоевград, по сигнал и на нашата медия, ни бе изпратено становище, в което се казва : По повод последния сигнал в РИОСВ - Благоевград, бе извършена проверка на място на 30.11.2018 г. Установено е, че Община Гърмен вече е почистила голяма част от площтта заета с отпадъци, извършено е подравняване на терена, както и са отпочнати действия по поставяне на дървена ограда с цел недопускане на нерегламентирано изхвърляне на битови отпадъци. Констатирано е и разпиляване на отпадъци, основно от хартиени и пластмасови опаковки, за което на Общината е дадено предписание за почистване на остатъчните замърсявания и възстановяване на терена”.

 „Благодаря на медиите и на РИОСВ-Благоевград  за бързата реакция и направената проверка, доволен съм и от обещанието на кмета Минка Капитанова да бъде почистено сметището, но ако не се предприемат никакви по-нататъшни мерки за опазването на защитените зони от „Натура 2000“, в част от които попада и това сметище, ще подам сигнал и в Европейските институции“ - коментира още Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев.

Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Димитър Попов и с Минка Капитанова


Галерия

Вижте още
Село Дивотино, община Перник

Парадокс: Мина копае в Дивотино, оказва се, че селото е дадено на концесия

Оказва се, че в последно време мина все повече копае съвсем близо до къщите на хората в село Дивотино. Според кмета на селото Румен Сергиев мината вече копае на разстояние около 200 метра от селото.  На провелото се общоселско събрание хората са изразили своето твърдо решение да се противопоставят на тихото нашествие към домовете им. Жители..

публикувано на 22.02.19 в 16:41

П. Байкушев: Губим подготвените млади кадри от строителния сектор

Строителството е част от вторичния сектор на стопанството. Представлява производствена дейност, при която от първични и полуобработени материали или готови изделия, с помощта на работна сила и машини, се изграждат строителни обекти. Чрез строителството се създават и обновяват основни фондове на други отрасли на икономиката, като се строят..

публикувано на 22.02.19 в 11:24

Изложба-базар в подкрепа на Скребатно

Сдружение „Международни инициативи за сътрудничество“ - Разлог и Сдружение „Движение „Ние, жените“ - Благоевград се обединиха около общата кауза „Да върнем вярата и духа в село Скребатно“.  В зала „22 септември“ в областния център Костадинка Тодорова - председател на неправителствената организация представи дейностите, които предстоят по проект..

публикувано на 21.02.19 в 14:33

Биологичното земеделие отново на кръстопът

  „ Българското биоземеделие отново на кръстопът “  е темата на Международната конференция по биологично земеделие, която ще се проведе на 22 февруари в Пловдив. На нея ще бъдат обсъдени някой от най-наболелите проблеми в сектор биопроизводство, свързани с нови наредби и агроекологични мерки.    „ Най-голямо притеснение сред бранша ,..

публикувано на 21.02.19 в 12:02

Внимавайте с резервациите при големи спортни състезания

  „Основното право, което имаме като потребители е да получим това, за което сме си платили и което ни е било обещано, че ще се предостави. Това всъщност са и част от най-често срещаните проблеми, за които сигнализират ползвателите на туристически услуги“ -  коментира в студиото на Радио Благоевград Димитър Маргаритов, председател на Комисията за..

публикувано на 21.02.19 в 11:56

Благоевградските фармацевти на протест

Аптеки в Благоевград затвориха врати днес от 8 до 14 часа в знак на протест срещу лекарствената  политика на държавата. Това стана по предложение на Националната аптечна камара, която излезе с призив за национален протест.  В призива от Аптечната камара отправят конкретни искания към управляващите. Сред тях са приемане на национална лекарствена..

публикувано на 20.02.19 в 13:23

60 избрани писма на Апостола са събрани в книга

Писмата на Васил Левски са събрани в книга, която се издава от сдружение „Българска история“ по повод 146 години от гибелта на Апостола.  Изданието представя кореспонденцията на Левски с неговите съратници. Книгата „Писмата на Левски” съдържа сакралните завети към българския народ и има своето заслужена място в семейна библиотека на всеки..

публикувано на 19.02.19 в 17:05