Започна почистването на нерегламентираното сметище край гърменското село БалдевоНерегламентираното сметище край гърменското село Балдево, за което сигнализира Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев, ще бъде почистено-това стана ясно след проверката на РИОСВ-Благоевград и обещанието на кмета на община Гърмен Минка Капитанова. Проблемът стана медийно достояние след подаден сигнал и в Радио Благоевград от г-н Попов, който е сезирал и контролния орган. 

 „Сметището се намира в частен имот, в земеделска земя, която попада и в „Натура 2000“, в близост до река Места и е предпоставка за реални екологични проблеми както за местните хора, така и за природата“ - категоричен е Димитър Попов.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова, коментира за Радио Благоевград, че това не е единственото нерегламентирано сметище в общината и отговорността за него е както на местната власт, така и на самия собственик, който засега остава неизвестен. „През годините, общината е почиствала неведнъж това сметище и ще го направим отново“-обеща Капитанова, която апелира местните хора да бъдат по-отговорни и да изхвърлят своите отпадъци, на регламентираните затова места.

Снимка         Снимка

След направената проверка от РИОСВ-Благоевград, по сигнал и на нашата медия, ни бе изпратено становище, в което се казва : По повод последния сигнал в РИОСВ - Благоевград, бе извършена проверка на място на 30.11.2018 г. Установено е, че Община Гърмен вече е почистила голяма част от площтта заета с отпадъци, извършено е подравняване на терена, както и са отпочнати действия по поставяне на дървена ограда с цел недопускане на нерегламентирано изхвърляне на битови отпадъци. Констатирано е и разпиляване на отпадъци, основно от хартиени и пластмасови опаковки, за което на Общината е дадено предписание за почистване на остатъчните замърсявания и възстановяване на терена”.

 „Благодаря на медиите и на РИОСВ-Благоевград  за бързата реакция и направената проверка, доволен съм и от обещанието на кмета Минка Капитанова да бъде почистено сметището, но ако не се предприемат никакви по-нататъшни мерки за опазването на защитените зони от „Натура 2000“, в част от които попада и това сметище, ще подам сигнал и в Европейските институции“ - коментира още Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев.

Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Димитър Попов и с Минка Капитанова


Галерия

Вижте още

„На твое място“ - Димитър Борумов - председател на Детски парламент - Благоевград

В предаването “Неделя у дома“, в рубриката „На твое място“, която е част от събитията посветени на отбелязването на 45 години от създаването на Радио Благоевград, днес  бе  16-годишният Димитър Борумов - председател на Детски парламент – Благоевград. Гости в студиото на Радио Благоевград бяха Росилора Терзиева – преподавател по БЕЛ от..

публикувано на 09.12.18 в 15:39

Общо 30 военни паметника в Област Благоевград бяха вписани в регистрите за първи път

Това е реултатът от двуседмичната експедиция, имаща за цел да издири и впише в регистрите военни паметници и паметни знаци, които досега са оставали неописани, за първите резултати от която ви съобщихме в миналото издание на предаването на Радио Благоевград за история и национална култура „Изгрей зора“.  Инициативата на Регионалния исторически..

публикувано на 09.12.18 в 11:43

Честит рожден ден на големия Стефан Данаилов!

Още в ранното утро на 9 декември поздравихме големия български актьор Стефан Данаилов за неговия рожден ден. Приятелите го наричат Ламбо, неговите студентите – Мастера. Той е народен артист, изиграл е стотици роли в киното, театъра и телевизията, професор e по актьорско майсторство и ….политик. Беше министър на културата,  сега отново -..

публикувано на 09.12.18 в 11:05

Мая Методиева за Иван Методиев: Той беше с буен нрав, но когато пишеше, ставаше благ

Тези думи на съпругата на изключителния български поет, изпратила го в последния му път, прозвучаха в предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници“. При една от малкото предоставяни ѝ възможности да разкаже за Иван Методиев, тя допълни: „Една нощ баща му сънува, че е облечен с мундир, на който..

публикувано на 09.12.18 в 10:53

За учителя с любов и за предизвикателството да провокираш подрастващите

В рубриката „На твое място“ в следобедния блок на Радио Благоевград на 6 декември, гост-водещ бе преподавателят по история в НХГ „Св.св. Кирил и Методий“ в Благоевград Николай Куколев .  Със своите събеседници той коментира развитието на българското образование и социалните предпоставки за качествено обучение в българското училище...

публикувано на 07.12.18 в 17:20

Българските международни шофьори ще протестират в Румъния и Брюксел

Със своето решение Съветът на Европейския съюз сериозно ощети българските превозвачи, които, ако изискванията не се променят, ще трябва да се връщат в България на всеки четири седмици.  Това стана по предложение на Австрия, срещу което гласуваха няколко държави, между тях и нашата.  Според евродепутата Андрей Новаков българските..

публикувано на 07.12.18 в 17:11

За каузите на Боян Петров

В Регионалния исторически музей в Благоевград е експонирана единствената по рода си фотоизложба в България, показваща природното разнообразие на Кресненското дефиле. Фотосите са дело на Боян Петров,  превърнал приживе в лична кауза опазването на природата у нас.  25-те  фотографии са обединени под мотото „Каузите на Боян Петров –..

публикувано на 07.12.18 в 11:47