Започна почистването на нерегламентираното сметище край гърменското село БалдевоНерегламентираното сметище край гърменското село Балдево, за което сигнализира Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев, ще бъде почистено-това стана ясно след проверката на РИОСВ-Благоевград и обещанието на кмета на община Гърмен Минка Капитанова. Проблемът стана медийно достояние след подаден сигнал и в Радио Благоевград от г-н Попов, който е сезирал и контролния орган. 

 „Сметището се намира в частен имот, в земеделска земя, която попада и в „Натура 2000“, в близост до река Места и е предпоставка за реални екологични проблеми както за местните хора, така и за природата“ - категоричен е Димитър Попов.

Кметът на община Гърмен Минка Капитанова, коментира за Радио Благоевград, че това не е единственото нерегламентирано сметище в общината и отговорността за него е както на местната власт, така и на самия собственик, който засега остава неизвестен. „През годините, общината е почиствала неведнъж това сметище и ще го направим отново“-обеща Капитанова, която апелира местните хора да бъдат по-отговорни и да изхвърлят своите отпадъци, на регламентираните затова места.

Снимка         Снимка

След направената проверка от РИОСВ-Благоевград, по сигнал и на нашата медия, ни бе изпратено становище, в което се казва : По повод последния сигнал в РИОСВ - Благоевград, бе извършена проверка на място на 30.11.2018 г. Установено е, че Община Гърмен вече е почистила голяма част от площтта заета с отпадъци, извършено е подравняване на терена, както и са отпочнати действия по поставяне на дървена ограда с цел недопускане на нерегламентирано изхвърляне на битови отпадъци. Констатирано е и разпиляване на отпадъци, основно от хартиени и пластмасови опаковки, за което на Общината е дадено предписание за почистване на остатъчните замърсявания и възстановяване на терена”.

 „Благодаря на медиите и на РИОСВ-Благоевград  за бързата реакция и направената проверка, доволен съм и от обещанието на кмета Минка Капитанова да бъде почистено сметището, но ако не се предприемат никакви по-нататъшни мерки за опазването на защитените зони от „Натура 2000“, в част от които попада и това сметище, ще подам сигнал и в Европейските институции“ - коментира още Димитър Попов, председател на БДЗП-Гоце Делчев.

Подробностите можете да чуете в интервютата на Биляна Славчева с Димитър Попов и с Минка Капитанова


Галерия

Вижте още

„Джумайчета“ в студиото на Радио Благоевград

Детска фолклорна формация „Джумайчета“ към Читалище „Н. Вапцаров- 1866г.“- Благоевград с ръководител Иван Кацарски гостуваха в студиото на радио Благоевград. Съвсем скоро фолклорната формация ще отпразнува 10-ти рожден ден. Подготовката за празника вече започва, съпроводена е с много емоции и вълнения. За всичко това, за успехите..

публикувано на 19.05.19 в 14:40

Тестването на ТОЛ - системата се прави в момента

Това заяви в интервю за Радио Благоевград Магдалена Милтенова - председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.  На срещата с премиера Бойко Борисов  е уточнено, че реалните заплащания на преминаванията могат да станат евентуално през ноември. Дотогава ще се правят изчисления на таксите, ще се пресметнат разходите, трябва да се изградят и..

публикувано на 17.05.19 в 16:56
Проф. Лазар Копринаров

„Човекът няма природа, има история“– Хосе Ортега и Гасет

Думите са на испанския философ, социолог и есеист Хосе Ортега и Гасет, работил през първата половина на 20 век. Днес Центърът за изследване и разпространение на политически и философски идеи към катедра „Философски и политически науки“ в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград и представители на издателска къща проведоха научен семинар, на който..

публикувано на 17.05.19 в 13:29

Здравка Евтимова: В писането ще те запомнят, ако нарушиш правилата

Снощи Здравка Евтимова се срещна със свои читатели в Регионална библиотека "Димитър Талев" в Благоевград. Гостуването бе част от програмата на тазгодишното издание на "Литера Експо". Разказвайки за свое неотдавнашно участие на голям литературен форум в Китай, писателката сподели: " Помолиха ме да напиша десет правила за младите писатели. Направих го, но..

обновено на 17.05.19 в 10:04

Стани врабчеброец!

На 18 май, събота ще се проведе Третото национално преброяване на врабчетата „Ние броим врабчетата 3“.   „В инициативата може да се включи всеки доброволец, като за целта трябва предварително да си избере място, което ще наблюдава във времето от 9 до 12 ч. и да го регистрира на сайта: https://www.vrabcheta.bg .   Обикновено..

публикувано на 16.05.19 в 14:28

С македонски пчели подсилват пчелините в кюстендилско

   „За щастие, в кюстендилско нямаме много отровени пчелни семейства, заради растително защитните мероприятия, но за съжаление, има доста загинали пчели, вследствие на други комплексни причини - като изтощаване на пчелните семейства, липсата на достатъчно хранителни запаси и зазимяването с предимно стари пчели в пчелните семейства...

публикувано на 16.05.19 в 14:24

Ще купуваме вносни и скъпи череши

  „Заради неблагоприятните климатични условия от началото на годината, априлските слани и нестабилното пролетно време, черешовата реколта в кюстендилско няма да бъде много добра“ -  коментира за Радио Благоевград земеделският производител от района на Дупница Кирил Димитров. Според него, това е причината тази година да купуваме вносни и..

публикувано на 16.05.19 в 14:21