Църквата в село Добърско - културна ценност от национално значение

По предложение на директора на Националния институт за недвижимо културно наследство,  на църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в село Добърско е предоставен статут на архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност от Средновековието с категория „национално наследство“. 

Наполовина в земята, без купол и камбанария, със съвсем мънички прозорчета, чудната църква в село Добърско в Разложката котловина е сред най-ярките образци на изкуството и християнската култура у нас. Добърчани я построили малка и ниска, за да не дразнят османлиите, но през вековете тя се е превърнала в богато изрисувана непристъпна крепост на християнството и българския дух. Никога не е опожарявана или събаряна и макар в нея да не се правят богослужения.

Твърди се, че е построена през 1614 година, но голяма мраморна плоча, вградена пред олтара ѝ, свидетелства, че това е станало през 1112 година. В църквата има над 460 изображения, много от които не следват общоприетите норми. Образите на свети Димитър и свети Георги например там са изобразени в цял ръст, а не на кон, както често се рисуват светците-войни. Добърско е едно от малкото места, където може да се срещне изрисувана в черква сцената Сретение Господне, както и образът на Исус Христос с вързана на плитка коса.Уникалното в църквата обаче, което я прави и толкова популярна, е изобразяването на сцената на „Преображение Господне”. На нея изглежда сякаш Исус е изобразен в ракета, космически кораб. Погледнато през призмата на модерния човек наистина няма как да не се намери прилика между формите, изобразени зад Божия син, и средствата за летене в космоса, познати от областта на науката, а и фантастиката.

Църквата „Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ е един от най-популярните обекти на територията на община Разлог. Живописната природа в село Добърско, както и впечатляващата църква, го превръщат в притегателен център за много туристи.


Вижте още

Възстановено е електрическото осветление в тунела в Кресненското дефиле

Преди минути аварията е била отстранена, съобщиха от ЧЕЗ. При направения обход, екип на дружеството е установил причината за аварията, която остави без ток тунела, бензиностанцията и крайпътно кафене – огромен бор, който е паднал върху захранващия кабел, вследствие на силния вятър. 

публикувано на 23.02.19 в 12:42

Лошото време провали старта на състезанията в Банско

Състезанието в супер-гигантския слалом за Световната купа по ски в Банско, което трябваше да се състои днес, бе отменено заради лошото време. Това решение бе взето от организаторите тази сутрин около 9,30 часа, като причината е навалелият обилен сняг в района на пистата – около 30 см е новата снежна покривка. Допълнителни проблеми създават..

публикувано на 23.02.19 в 10:38

Екипи на ЧЕЗ търсят мястото на прекъснатия електропровод

Аварията в района на Кресненеското дефиле, не засяга битовите абонати, съобщи за Радио Благоевград Мария Дойчинова, PR на ЧЕЗ-България. Без ток са само тунелът, безиностанцията, и крайпътно кафене. В момента екип на електроснабдителното дружество прави обход на трасето, за да открие мястото на аварията, която според Дойчинова е причинена от..

публикувано на 23.02.19 в 10:17

Тунелът в Кресненското дефиле е без осветление

Причината е прекъснато електрозахранване, съобщи за Радио Благоевград дежурният в Областното пътно управление. Сняг вали в цялата област, няма въведени ограничения за движение на ППС. Пътно-поддържащата техника продължава да обработва усойните места на пътищата, които са частично заснежени и заледени. Слаб сняг вали в Кюстендилска..

публикувано на 23.02.19 в 08:39

Сурвакарите от Кралев дол със „Златна маска” от „Сурва“

На специална церемония снощи в Перник бяха връчени наградите от 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва”. Награждаването се състоя в Двореца на културата, а по традиция отличените преминаха по червен килим. Голямата награда - „Златна маска” журито, оглавявано от проф. Георг Краев, тази година присъди на сурвакарите от..

публикувано на 23.02.19 в 08:19

Предстоящи събития на 23 февруари

В 9:00 часа в Сандански започва Десетият зимен университет на Младежкият ГЕРБ. Форумът е двудневен и събира над 140 младежи от цялата страна. Обучението се организира с подкрепата на Сдружение "Граждани за европейско развитие на България" и фондация "Ханс Зайдел". Сред гостите на форума са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева,..

публикувано на 23.02.19 в 08:17

Перник поиска субсидия за ремонт на Двореца на културата

Целева субсидия в размер на 1 463 000 лева иска Перник за ремонт на Двореца на културата. Сградата е емблематична за перничани, построена е в класически стил, но от изграждането й през 1957 година досега не й е правен основен ремонт. В докладна записка, депозирана в Общинския съвет, кметът Вяра Церовска предлага обновяването на сградата..

публикувано на 22.02.19 в 19:41