Празник в черквата „Св. Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“

 

Днес църквата отдава на Свети Николай Мирликийски Чудотворец специална молитвена и богослужебна почит . Празничната света литургия отслужи отец Светослав Кючуков, заедно с черковния хор. Десетки миряни бяха част от богослужението, оставяха  дарове, домашно приготвени пити и баници и отправиха молитви за спасение.

На обяд в доброволческата кухня за бедни бе  раздаден и традиционния празничен рибен курбан за здраве.

  

Свети Николай извършил много чудеса, най-известното от които е, че по време на жестока буря укротил морето, спасил бедстващия във вълните кораб и възкресил един от моряците. Св. Николай починал в дълбока старост. Тялото му било погребано в катедралата на град Мир, а нетленните му мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.

 Никулден има важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Никола (версията, в която в България е популярно името на светеца) се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Снимка

На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал - своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди - това ястие се нарича "рибник". Също може да се приготви и печен шаран.

Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл, а снимки - да видите в галерията - >


Галерия

Вижте още

Раздават хранителни пакети на пенсионери в Перник

180 пакета с хранителни продукти са събрали експерти от институцията на омбудсмана и доброволци от Фондация „П.У.Л.С.“ в Перник по време на акцията „Купи и сподели“, която е част от националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Близо 100 пакета са раздадени вчера в пенсионерския клуб на „Нов съюз на пенсионерите” в..

публикувано на 24.04.19 в 19:38

С концерт на лауреатите приключи деветото издание на конкурса "Звезди в радиото"

Конкурсът, организиран за девети път от Радио Благоевград и Национална хуманитарна гимназия "Св. Кирил и Методий" с подкрепата на Регионално управление на образованието – Благоевград, и тази година събра на една сцена талантите на ученици в V-ти, VI-ти и VII-ми клас, състезавали се в разделите „Фолклор“, „Популярна музика“ и „Инструменталисти“...

публикувано на 24.04.19 в 19:18

Жребий за дискусиите в предизборната кампания за евровота в Регионалните центрове на БНР и БНТ в Благоевград

В Районната избирателна комисия в Благоевград бе изтеглен жребият за представяне на кандидатите на партиите, коалициите и инициативните комитети в диспутите по Регионалните радиостанции на БНР и Телевизионните центрове на БНТ в изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26-ти май 2019 година. Жребият бе изтеглен от..

публикувано на 24.04.19 в 18:41

Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“ от село Долно Осеново се класира за областния етап на състезанието „Млад огнеборец“

Районния етап на Двадесетите републикански състезания на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“  се проведе днес на стадиона на село Крупник. Състезанието започна с жребии за определяне на последователността на отборите.  Всеки от тях се състоеше от 9 души плюс един резерва или общо от 10 състезатели - момчета и момичета на..

публикувано на 24.04.19 в 17:28

В магазини в Перник продават месо без опаковка и етикети

Служители от сектор „Икономическа полиция” при Областната дирекция на МВР и от Областната дирекция по безопасност на храните проверяват магазините в Перник за нерегламентирана продажба на месо и хранителни продукти, съобщиха от полицията. Съвместните акции са започнали в началото на седмицата и ще продължат до Гергьовден. Установени са..

публикувано на 24.04.19 в 17:24

Нов рекорд на Национален шампионат по плуване за „GD Sport”

За първи път в историята на плувен клуб GD "Sport" бе спечелена шампионска титла при жените на 1500 метра свободен стил и бе постигнат нов Национален рекорд за девойки младша възраст и вице шампионска титла на 800 метра свободен стил. Шампионът е Калина Захариева, която се класира с време 18:04:33.  Огромен успех постигна и Денислав Койков с..

публикувано на 24.04.19 в 16:23

РИМ-Благоевград няма да работи от утре до 1-ви май

От Регионалния исторически музей - Благоевград информират, че на 25, 26, 27, 28 и 29 април музеят няма да работи поради профилактика и дезинфекция на фондовете и експозициите. На 30 април и 01 май експозиционните зали на музея няма да работят с посетители.

публикувано на 24.04.19 в 16:20