Празник в черквата „Св. Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“

 

Днес църквата отдава на Свети Николай Мирликийски Чудотворец специална молитвена и богослужебна почит . Празничната света литургия отслужи отец Светослав Кючуков, заедно с черковния хор. Десетки миряни бяха част от богослужението, оставяха  дарове, домашно приготвени пити и баници и отправиха молитви за спасение.

На обяд в доброволческата кухня за бедни бе  раздаден и традиционния празничен рибен курбан за здраве.

  

Свети Николай извършил много чудеса, най-известното от които е, че по време на жестока буря укротил морето, спасил бедстващия във вълните кораб и възкресил един от моряците. Св. Николай починал в дълбока старост. Тялото му било погребано в катедралата на град Мир, а нетленните му мощи се оросявали от благовонно миро, от което много вярващи получавали изцерение.

 Никулден има важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Никола (версията, в която в България е популярно името на светеца) се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.

Снимка

На 6 декември шаранът не е просто гозба, а ритуал - своеобразно жертвоприношение към светеца, благодарност за закрилата в премеждия, надежда за добруване и радост, молитва за здраве и берекет. На масата се поставят и различни обредни хлябове и много постни ястия. Трапезата не се вдига цял ден и до късно през нощта е на разположение на домакини и гости. Костите на шарана се изгарят, закопават се в земята или се хвърлят в реката.

Шаранът се приготвя в тесто, пълнен с ориз, ядки и стафиди - това ястие се нарича "рибник". Също може да се приготви и печен шаран.

Никулденската риба трябва задължително да бъде прясно уловена и с люспи. Първата хваната риба на този ден се изяжда от рибарите, печена на самия бряг.

Репортаж на Лалка Радкова можете да чуете в звуковия файл, а снимки - да видите в галерията - >


Галерия

Вижте още

Бисер Михайлов: Спокойна е ситуацията в област Благоевград след обилния снеговалеж

Почистени и обработени са пътищата от Републиканската пътна мрежа на територията на Благоевградска област, каза за Радио Благоевград областният управител Бисер Михайлов. Няма въведени ограничения за движението на пътни превозни средства. Няма населени места без ток. Няма сигнали за хора, които да бедстват, уточни Бисер Михайлов. 

публикувано на 17.12.18 в 10:33

Служители на "Биострой" почистват тротоари и мостове в Благоевград

Главните пътни артерии в Благоевград са почистени до асфалт. Това каза за Радио Благоевград управителят на общинска фирма "Биострой" инж. Васил Бачев.  В момента се почистват тротоарите, допълни Бачев. Над 80 служители на фирмата са ангажирани с почистването на тротоарите и мостовете. Почистени са и основните улици в кварталите на града, каза още..

публикувано на 17.12.18 в 09:37

Пациенти на уволнения д-р Георги Алексиев отново на протест

"Срам и позор, лекар на годината, уволнен" - това е един от надписите, носени на плакати от пациентите на д-р Алексиев, които протестират в двора на болницата в Сандански. Част от тях са преживели тежки операции и са били спасени от него.  Целият екип на хирургическото отделение в лечебното заведение излезе в негова защита. Лекарите от отделението са в..

публикувано на 17.12.18 в 09:22

Днес ще се задържи облачно

Атмосферното налягане ще се повишава и ще е близко до средното за месеца, съобщават от НИМХ. Днес ще се задържи облачно. Валежи от сняг ще има в главно в Дунавската равнина и в Предбалкана. Дъжд ще превалява на много места в Централна Южна и Източна България, а в Лудогорието дъждът ще преминава в сняг с условия за образуване на поледици. Вятърът..

публикувано на 17.12.18 в 09:18

Няма ограничения за движение в област Кюстендил

Пътищата от Републиканската пътна мрежа на територията на област Кюстендил са проходими при зимни условия, информират от Областно пътно управление в Кюстендил.  Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заснежени или заледени, но са обработени и са проходими при зимни условия. Няма ограничения за движение в областта...

публикувано на 17.12.18 в 08:58

Пътната обстановка в Югозапада

Въпреки усложнената пътна обстановка, през изтеклата нощ няма регистрирани тежки пътно-транспортни произшествия на територията на Благоевградска област. Пътищата са почистени, по усойните места – заснежени, но няма въведени ограничения за движение на МПС. Проходът „Предел“ и пътят за ГКПП „Станке Лисичково“ вече са пуснати за движение на..

публикувано на 17.12.18 в 08:55

Предстоящи събития на 17 декември

Днес се откриват за движение още 24 км от автомагистрала „Струма“ -  участъкът между Кресна и Сандански. На официалната церемония ще присъстват министрите на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна..

публикувано на 17.12.18 в 08:42