Лавинната опасност в Пирин е от най-висока степен!

Снимка: БГНЕС

Двамата туристи, които загинаха днес по обед при падане на лавина, са българи. Все още няма информация за възрастта им. 

Само 30 минути след подаването на сигнала, спасителите са били на мястото, на което са затрупани сноубордистите. В акцията за спасяването им са включени и две кучета. Локализирани са максимално бързо, едното от кучетата попада на предмети - в снега са били разхвърляни части от екипировката на двамата. 

Единият от затрупаните не е включил устройството си за известяване, заради което е изваден малко по-късно от другия - за съжаление също вече загинал. 

В момента лавинната опасност в Пирин е от най-висока степен - пета, предупреди Румен Баряков - ръководител отряд ПСС-Банско. 

В планината духа южен вятър, температурите се повишават и предпоставките за лавини са изключително големи. Има снежни навявки в районите извън пистите. Затова е абсолютно забранено да се кара в тези зони. 

За пореден път, в търсене на силни усещания, сноубордисти рискуват не само своя живот, но и този на спасителите. 


Вижте още

Европейска цифрова седмица в библиотеката

  От 25 до 29 март се провежда европейската цифрова седмица, която е инициатива на Европейската комисия и целта и е да се насърчават кампании за дигитална грамотност в целия ЕС.  По този повод Регионалната библиотека в Благоевград също се включва в  19 – та цифрова седмица и организира събития свързани с киберсигурността и медийната..

публикувано на 26.03.19 в 16:17

Биологията е предпочитаният предмет на зрелостниците от Дупница

Биологията отново е най-предпочитаният предмет от дванайсетокласниците в Дупница за втори държавен зрелостен изпит. Подадените заявления са 145. 86 ученици ще се явят на изпит по философия, 79 – по английски език. Само трима са предпочели физиката, а химията – нито един. Няма желаещи и за изпит по руски, немски, френски и испански език...

публикувано на 26.03.19 в 16:11

Осинови щъркелово гнездо

Осинови щъркелово гнездо - това е най-новата инициатива на Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев и Народно читалище "Изгрев 1930" в село Баничан.  "Всеки, който желае, може да осинови щъркелово гнездо, като финансира табела с надпис на името на лице, медия, организация или семейство, която ще бъде поставена на избрано от..

публикувано на 26.03.19 в 16:03

Предприемат мерки срещу закриване на детското отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник

Спасяват застрашеното от закриване поради липса на кадри детското отделение в МБАЛ „Рахила Ангелова” в Перник с дежурства на педиатри от извънболничната помощ. Решението е взето на проведена среща с участието на представители на Регионалната здравна инспекция, Многопрофилната болница, ЦСМП, БЛС и на Сдружението на общопрактиващите лекари...

публикувано на 26.03.19 в 16:02

Районна прокуратура Благоевград ще внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ за полицейския служител Розалина Кьосева

Утре Районна прокуратура Благоевград ще внесе в съда искане за налагане на постоянна мярка „задържане под стража“ за Розалина Кьосева, дознател в Първо районно управление-Благоевград. Срещу нея са повдигнати четири обвинения – за престъпления против правосъдието, документно престъпление, престъпление по служба и за лично укривателство.  Това..

публикувано на 26.03.19 в 15:00
Иван Павлов

За ползите от кризите в двойката

Определени трудности във взаимоотношенията могат да се окажат много полезни, стига да бъдат оползотворени от двойката. Често кризите са възможност да се развие една качествено нова връзка между партньорите – каза за Радио Благоевград фамилният психотерапевт и психолог Иван Павлов, който днес разговаря със студенти и преподаватели от Югозападния..

публикувано на 26.03.19 в 14:16

ЮЗДП е домакин на националното откриване на Седмицата на гората 2019г.

Югозападното държавно предприятие е домакин на националното откриване на Седмицата на гората, която тази година се отбелязва за 95-ти път в дните от 1-7 април. Мотото е: „140 години история и традиции в грижата за бъдещето на гората!”. Официално началото на седмицата ще бъде дадено на 1 април, от 11.00 часа в Драматичен театър „Никола Й...

публикувано на 26.03.19 в 13:48