Има ли опасност от заличаване на археологическите останки край Благоевград?

Кръгла маса, на която да бъдат дискутирани въпроси, свързани с бъдещето на античното селище край Благоевград, ще организира в края на този или в началото на другия месец Инициативният комитет за запазване на културно-историческото наследство. „Целта ни е да придобием точна представа за подадените документи от АПИ и БАН, какво е одобрено и съответно да имаме подготовка за дискусиите по време на Кръглата маса“, каза за Радио Благоевград Лазар Андреев – председател на Инициативния комитет за запазване на античното селище край Благоевград. „За нас е важно да знаем какво точно е планувано в бюджета, какво е одобрено и какво реално се е случило. Важно е също така да знаем, че договореното при кмета Атанас Камбитов, относно бъдещето на разкопките, ще се спази и всичко ще е както трябва“, допълни Лазар Андреев. Той изрази надежда, че Кръглата маса ще се състои най-късно до средата на месец февруари. ИК е изпратил Отворено писмо до министъра на културата Боил Банов, с настояване всички документи, касаещи обществения ангажимент за социализация и адаптация на въпросния обект, да станат обществено достояние.


Вижте още

Трите социални областни дирекции с отчет за февруари

   През отчетеният период по Закона за социално подпомагане  с месечна социална помощ са подпомогнати 1 632  лица и семейства в общ размер на 145 492  лева. Това съобщи Станка Михова, експерт в Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Благоевград.  Реалният брой на лицата с увреждания в област Благоевград към края на месец януари е над 19..

публикувано на 25.03.19 в 15:30

Прокуратурата извършва акция в ОД на МВР- Благоевград

Дознател от  областната дирекция на МВР в Благоевград  беше задържана при акция на  районната прокуратура и отдел „Вътрешна сигурност“, по сигнал, че е  предоставяла вътрешна информация на лице от  криминалния контингент. Процесуално-следствените действия се провеждат  в първо полицейско управление, където работи служителката Розалина Кьосева...

публикувано на 25.03.19 в 14:41

След две седмици общините отново ще могат да кандидатстват за безплатен интернет

Комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел проведе днес в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград граждански диалог „Цифровото образование: двигател на цифровата икономика“.  Срещата бе по покана на Стопанския факултет на университета, със съдействието на „Европа директно“ и Търговско-промишлената палата в..

публикувано на 25.03.19 в 14:10

Благовещение в благоевградския храм

Стотици миряни дойдоха днес в  благоевградската черква „Въведение Богородично“, за да отбележат големия християнски празник Благовещение.   Днес е един велик празник в календара на нашата църква, защото се изпълни обещанието, което Бог даде в Едемската градина на нашите прародители Адам и Ева, че след тяхното грехопадение Той ще изпрати своя..

публикувано на 25.03.19 в 13:37

Община Дупница иска безвъзмездно от държавата бивш военен имот в центъра на града

Теренът е с площ 12 декара. Намира се непосредствено до общинската болница. Той не се поддържа от години, а сградите се рушат и са опасни. Част от тях се обитават от клошари. Общината прави няколко опита да получи имота. Сегашното й намерение е на мястото да се изгради Младежки център за културни и спортни прояви. Искането към държавата ще..

публикувано на 25.03.19 в 12:40

Районна прокуратура - Благоевград с акция в полицията

Районна прокуратура- Благоевград провежда акция в полицията в Благоевград. Това съобщи за Радио Благоевград прокурор Борислав Ковачки.  Акцията е съвместна с Националната следствена служба и Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор.  Утре се очаква говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова да даде пресконференция по случая, каза още..

публикувано на 25.03.19 в 11:15

Абсолвентите от НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" с представления в Кюстендил

Дипломните си спектакли ще представят на сцената на Общинския драматичен театър в Кюстендил абсолвентите от НАТФИЗ "Кръстю Сарафов". Това съобщи Чавдар Ненов, директор на театъра.  Инициативата е по повод Международния ден на театъра – 27-ми март. Тя се провежда за единадесета поредна година. Абсолвентите ще представят и спектакъла „Таласъма..

публикувано на 25.03.19 в 11:02